Mehmet Cengiz, şimdi de Bosna’nın yoluna talip

Mehmet Cengiz, şimdi de Bosna’nın yoluna talip

Saray Bosna yönetimi ülkenin kuzey ve güneyini birbirine bağlayacak 100 milyon euroluk bir otoyol projesi için çalışma başlattı.

Mehmet Cengiz, şimdi de Bosna’nın yoluna talip
16px
24px
31.07.2017 04:49
ABONE OLgoogle

Türk inşaat şirketleri son dönemde yönünü dünyanın farklı ülkelerindeki yol projelerine çevirmeye başladı. Doğuş Grubu’nun Hindistan’da ilgilendiği yaklaşık 1 milyar dolarlık Zolija Tüneli ile Limak, Cengiz ve Makyol gruplarının yine aynı ülkede rakip oldukları Nagpur-Mumbai Super Communication Expressway adlı 701 kilometre uzunluğundaki yollar bunlardan bazıları.

Geçtiğimiz hafta bilindiği üzere Limak Grubu, Rusya’da 570 milyon dolarlık bir yol projesi üstlendi. Ufa şehrinde 4 yılda tamamlanacak proje 12.5 kilometrelik otoyolu kapsıyordu. Türk müteahhitlerinin yol çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor: Bosna-Hersek...

Saray Bosna yönetimi ülkenin kuzey ve güneyini birbirine bağlayacak 100 milyon euroluk bir otoyol projesi için çalışma başlattı. Kuzey-Güney Otobanı adı verilen bu yol projesi için 5 teklif alındı. Bu teklifler arasında en iddialı olan ise Türk şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu. Bu grupta Cengiz-Fernas ve Özgün adlı inşaat şirketleri bulunuyor. Projenin finansmanı ise Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağlanacak.

En zorlu yolu yapmıştı

Bilindiği üzere Cengiz İnşaat daha önce de Bosna-Hersek’in en önemli yol projelerinden birini üstlenmişti. Macaristan'ın başkenti Budapeşte ile Hırvatistan'daki liman kenti Ploce'yi birbirine bağlayacak VC Koridoru adı verilen otoyol projesinin Bosna-Hersek bölümündeki Vlakovo-Tarcin adı verilen bölümünün ihalesini Cengiz İnşaat 237 milyon dolara kazanmıştı.

İçeride farklı, dışarıda farklı konsorsiyum

Cengiz İnşaat genelde yurt dışında pek konsorsiyumla hareket eden bir şirket değil. Türkiye’de üstlendiği projeler arasında yer alan Artvin'de yapılacak dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı, tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak 3’üncü havalimanı gibi dev projelerde Limak, Kalyon gibi gruplarla birlikte çalıştı ve çalışıyor.

Elektrik dağıtım işlerinde de benzer şekilde 3’lü ortaklıklar kurmayı tercih ediyor. Cengiz Holding’in Bosna-Hersek’teki yol ihalesine Fernas ve Özgün İnşaat ile birlikte girmesi, bir anlamda yurtdışında da farklı bir 3’lü konsorsiyum deneyimi oluyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde