Mehmet Cengiz’in neden arsa topladığı ortaya çıktı?

Mehmet Cengiz’in neden arsa topladığı ortaya çıktı?

İşadamı Mehmet Cengiz’in Maltepe’de topladığı arazilere yapmak istediği konut ve ofisler ortaya çıktı.

Mehmet Cengiz’in neden arsa topladığı ortaya çıktı?
16px
24px
09.08.2014 10:07
ABONE OLgoogle
Adı yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile gündeme gelen işadamı Mehmet Cengiz’in Maltepe’de 2008 yılından beri topladığı imarsız arazilerde yapmak istediği projenin ayrıntıları ortaya çıktı.

Konut ve ofislerden oluşan proje henüz hazırlanmayan imar planına göre oluşturulmuş. Planın ayrıntıları ise Maltepe Yalı Mahallesi Kentsel Yenileme Derneği’nden alınmış. Dernek yetkililerine göre, hazırlanan plan ile Cengiz Holding’in aldığı arsalar parseller halinde sahile doğru birleştirilerek büyütülüyor ve yoğun bir yapılaşmanın da önü açılıyor.

Cengiz Holding’in en son Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın açtığı ihale ile aldığı kentsel yenileme alanındaki 420 metrekarelik 1306 ada 40 parsel için bir gayrimenkul değerleme raporu hazırlandı. Bu rapora göre söz konusu arsa tarla niteliğinde ve üzerinde otopark ile depolama alanları bulunuyor.

Rapora göre taşınmazlar 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 1/5000 ölçekli “Maltepe Dragos Kentsel Yenileme Proje Alanı”nda, “Konut + Ticaret Alanı ve Yaya ve Meydan Alanları” olarak tanımlanmış. Emsal 1.50 olarak belirlenmiş. Yapılan incelemeler sonucunda taşınmazın yer aldığı bölgede daha önceden imar uygulamasının yapılmadığı da vurgulanıyor.

Raporda, Maltepe Yalı Mahallesi Kentsel Yenileme Derneği yetkilisinden elde edilen bilgilere de yer veriliyor. Bu bilgiler hazırlanan imar planı ile ilgili kesin veriler içeriyor. Dernek yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bölgede yapılacak imar uygulaması sonucunda, toplam 2 bin 893 metrekare alana sahip üç parsel birleştirilerek demiryoluna yakın konumda tek bir parsel haline getirilecek ve yaklaşık olarak bin 735 metrekare net parsel alanına sahip olacak. Yani Cengiz İnşaat’ın 420 metrekare olarak aldığı parsel neredeyse 3 katına çıkacak. Taşınmaz hazırlanmakta olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planına göre otel alanında kalacak ve ortalama inşaat alanı 4 bin 339 metrekareye çıkacak.

Arazi değişiyor ama proje aynı

Cengiz Holding’in daha önce aynı bölgeden aldığı 290 ada 48 parselde yer alan 918 metrekarelik tarla niteliğindeki arazi için hazırlanan değerleme raporu da hemen hemen aynı bilgileri içeriyor. Raporda sadece parselin durumu ve konumu ile ilgili bilgiler değişirken Mehmet Cengiz’in bu alanda planladığı proje ise değişmiyor. Bütün parseller için aynı projenin görsellerinin kullanılması da Mehmet Cengiz’in burada kapsamlı bir yapılaşma planladığını gösteriyor.

Yine imarı bulunmayan parselle ilgili Maltepe Yalı Mahallesi Kentsel Yenileme Derneği yetkilisinden elde edilen bilgilerden yola çıkılıyor. Bölgede yapılacak imar uygulaması sonucunda, yine parseller birleştirilerek toplam 8 bin 196 metrekare alan yaratılarak yaklaşık 5 bin 349 metrekare net parsel alanına sahip olunacağı belirtiliyor. Taşınmazın, hazırlanmakta olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planına göre yüzde 36.4’ünün ticaret, yüzde 63.6’sının konut alanında olacağı ve 13 bin 374 metrekarelik inşaat alanı oluşacağı kaydediliyor. Bu bilgiler ışığında Cengiz Holding tarafından hazırlanan proje de konut ve ofislerden oluşuyor.

Rant kesintisiz sürüyor

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, daha önce açıkladığı “İstanbul’un rant haritası”nda bu projelerin de bulunduğunu belirterek “İstanbul’da 100 milyar dolar bu kirli işadamlarının cebine girdi. Rant dün olduğu gibi bugün de kesintisiz sürüyor. Açtığımız hiçbir dava sonuçlandırılmıyor” dedi.
Özlem Güvemli/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde