Medvedev, Türkiye ile dalga geçti

Medvedev, Türkiye ile dalga geçti

Medvedev, "Ukrayna ne zaman Avrupa Birliği'ne girecek? Türkiye'den sonra. Türkiye ne zaman Avrupa Birliği üyesi olacak? Hiçbir zaman.." diye konuştu

Medvedev, Türkiye ile dalga geçti
16px
24px
15.12.2014 20:25
ABONE OLgoogle
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna'nın Rusya yerine Avrupa'ya yönelmesini, Türkiye üzerinden eleştirdi. Nezavisimiya Gazeta için bir makale yazan Medvedev, "Ukrayna ne zaman Avrupa Birliği'ne girecek? Türkiye'den sonra. Türkiye ne zaman Avrupa Birliği üyesi olacak? Hiçbir zaman.." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın yakın gelecekte Avrupa Birliği'ne girmesinin imkansız olduğunu ifade eden Medvedev, "Avrupa Birliği, Ukrayna'yı eşit partner olarak Avrupa masasına davet konusunda aceleci değil. Kenarda bir tabura bile sunulmuyor. Bir türlü evlilik tarihi alamayan 'gariban Liza'nın durumu gibi…" eleştirisi getirdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile 51 yıl önce üyelik anlaşmasını imzaladığını ifade eden Medvedev, "Sonuçta, Türkiye hala AB kapısının eşiğinde bekliyor. (Rusya'nın eski Başbakanlarından) Viktor Çernomirdin'e Ukrayna'nın ne zaman Avrupa Birliği'ne üye olacağı sorulduğunda, 'Türkiye'den sonra' demişti. Peki Türkiye ne zaman AB üyesi olacak? Hiçbir zaman…" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamaya zorlandığında, Rusya'nın en büyük ticari ortak olarak üçlü görüşme önerdiğini, bunun kabul görmediğini belirten Medvedev, "Bu gerçekleşebilse birçok trajediden uzak kalınabilirdi. Ukrayna'da sivil savaş başlamazdı. Yüz binlerce Ukraynalı sığınmak için Rusya'ya göç etmek zorunda kalmazdı." eleştirisi getirdi.

ABD'nin kabul edilmesi durumunda Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık yeni Marshall Plan'larını hatırlatan yardım önerisi olduğunu kaydeden Medvedev, "Ukrayna'nın sadece ön ödemeli doğalgazı alabilmesi için 1,45 milyar dolara ihtiyacı var. Avrupalılar Ukrayna'ya yardım edilmesi gerektiğini kabul ediyor. Ancak para vermeye hazır olmadıklarını söylüyorlar…" ifadelerine yer verdi.

Kimsenin Ukrayna'ya yardım elini uzatmayacağını savunan Medvedev, "Ölmeden ayakta kalmasını sağlayacak bir yardım yapabilirler… Ukrayna ekonomisi Rusya sayesinde canlandı. Kiev şimdi 1990'lara geri dönmek istiyor. Ülke borçları nedeni ile iflasın eşiğinde. Sosyoekonomik yıkım olabilir. Sadece doğalgazda sağladığımız indirimler Ukrayna için 82,7 milyar dolar. Kiev yönetimi yakında ekonomik gerçeklerle yüz yüze gelecek. Bitmekte olan yıl Ukrayna'nın tarihine bir trajedi olarak yazılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde