Martı Projesi'nde bin liralık 'Çakma Kuş' davası

Martı Projesi'nde bin liralık 'Çakma Kuş' davası

Kabataş İskelesi’nde inşa edilen Martı Projesi’nin mimarı Hakan Kıran, Kent Savunması aktivisti Cihan Uzunçarşılı Baysal'a dava açtı.

Martı Projesi'nde bin liralık 'Çakma Kuş' davası
16px
24px
14.07.2017 05:04
ABONE OLgoogle

Hakan Kıran, dava dilekçesinde projesine “Çakma kuş” gibi denildiğini, kişilik haklarının zedelendiğini öne sürdü.

Kabataş İskelesi’nde inşa edilen Martı Projesi’nin mimarı Hakan Kıran’ın, Kent Savunması aktivisti Cihan Uzunçarşılı Baysal’a açtığı bin liralık manevi tazminat davası dün başladı. Kıran, dava dilekçesinde projesine “Çakma kuş” gibi denildiğini, kişilik haklarının zedelendiğini öne sürdü. Dava, tanıkların dinlenmesi amacıyla 28 Kasım’a ertelendi.

Yazıya karşı dava

Kıran, Baysal’ın bir internet sitesinde yayımlanan “Kabataş Martı Projesi: İstanbul’un Dubaileştirilmesi ve Mimarın Etiği” başlıklı yazısında, eleştirinin ötesine geçildiğini, rant peşinde olan biri gibi gösterildiğini savundu. Kıran, projesinin, İstanbul’a ve boğaz siluetine ciddi zararlar vereceğinin savunulduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Yazıda, Kabataş’tan görünen tarihi yarımada manzarasına devası martı kanatları çakılacağı, İstanbul için idam fermanı olan projelerden biri olduğu öne sürülmektedir. Dubai modeli kentleri ele geçirdi ifadesi yer almaktadır...”

Emsal olacak dava

İstanbul 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında mahkemeye cevap dilekçesi sunan aktivist Baysal ise “Benzerine rastlanmayan bu dava önemli bir emsal de olacaktır” dedi.

Baysal, şu ifadelere yer verdi: “8 bin yıllık geçmişe sahip, katman katman tarih ve kültür barındıran İstanbul’u tarihinden, bağlamından, kollektif hafızasından koparan projelerin ve mimarlarının eleştirilmesine ya kapıyı kapatacak ya da ifade özgürlüğü ve demokratik değerlerden hareketle bu tarz projelerin dokunulmazlık zırhına bürünmesini engelleyerek gelecek nesillerin geçmişlerinden, tarihlerinden gelen miras haklarını da garanti edecektir... Yazı küreselden yerele genel bir sorunsalı ortaya atmakta ve sorgulamaktadır. Bu bağlamda yazıda geçen esinlenme ve çakma kuş projesi tanımları kimin kimden esinlendiğine yönelik kronolojik bir yorum değil. Dubai modelinin diğer kentleri ele geçirmesidir.”  Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde