Markası Rusya'da k*ka anlamına gelince ne yaptı?

Markası Rusya'da k*ka anlamına gelince ne yaptı?

Deri ve modayı yan yana getirmiş bir duayen o. Bundan 41 yıl önce 5 dikiş makinesi ile temelini attığı Derimod, Rusya'da kötü bir sürprizle karşılaştı...

Markası Rusya'da k*ka anlamına gelince ne yaptı?
16px
24px
24.11.2014 09:37
ABONE OLgoogle
Ümit Zaim, espriyle karışık şirkette ikinci neslin kendisini ‘sepetleme planı’ yaptığını, söyleyerek “Allah beni işten zorunlu uzaklaştırmasın” diyor...

Deri ve modayı yan yana getirmiş bir duayen o. Bundan 41 yıl önce 5 dikiş makinesi ile temelini attığı Derimod, Türkiye’de 90, Rusya’da 5 ve İran’da 3 mağazaya sahip. Bu yılı 280 milyon TL ciro ile kapatmaya hazırlanıyor. Bunun yüzde 60’ı ayakkabıdan geliyor. Kimsenin omuzlarına basmadan yükselmekle övünüyor. Hem dahi hem delidolu, sıra dışı bir adam Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim…

Nasıl geçiyor sezon?

- İyi iyi fena değil. Ne krizler geçirdik; 1994, 1998, 2001, 2008… Allah dürüst işadamına mutlaka yardım ediyor. Başkasının omuzlarına basarak yükselenleri demiyorum ama!

 Kiminle konuşsam ortaklık tekliflerinden söz ediyor. Size de görücüye gelenler var mı?

- Ortaklık teklifleri haliyle geliyor. Önce içeride 100 mağazaya gelelim. Pastadaki payımız büyüsün. Rusya’da 5, İran’da 3 mağaza açtık. Bu işler gelişsin ki biz masaya daha iyi bir hikayeyle oturalım. 90 mağaza olduk. Bu mağazaların ortalama büyüklüğü 300 metrekare. 10 yıl önce Anadolu’da pek iş yapamazdık. Artık iyi iş yapıyoruz. Zaten AVM yatırımları da artık Anadolu’ya doğru kayıyor. Biz de hemen her önemli şehirde varız. Deride sektörün kurucu lideriyiz. Ayakkabıda da 5 yılda iyi bir atılım yaptık. Önemli bir oyun kurucu olduk.

 Emeklilik?

- Allah beni işen zorunlu uzaklaştırmasın! Ben kendi isteğimle uzaklaşayım. Şirkette bir gün lüzumsuz adam olduğumda çok mutlu olacağım. Ayrıca oğullarım Ali ve Murat süratle geliyor. Sedef (Orman) de zaten deri giysinin koleksiyon ve imalatını götürüyor. Bu triumvirlik (Roma’daki üçlü yönetim) şimdiden iki dinozoru yani beni ve kız kardeşim Zerrin’i nasıl şirketten uzaklaştırırız diye fısır fısır konuşuyorlar. (Gülüyor)

İkinci jenerasyon sizi sepetlemeye mi çalışıyor yani?

- Evet aynen öyle. Direniyoruz. Bizim gibi insanlar iş kurarken para kazanayım, yatlarım-katlarım olsun diye işe girmezler. Hedeflerinde hayallerinde başkalarının yapmadığı, düşünmediği bir işi yamak vardır. Mustafa Taviloğlu, Kamil Özçoban, Emir Yargıcı, hepimiz böyle çıktık yola. Hedeflerine varınca da yeni hedefler koyarlar. Hâlâ ilk günkü heyecanla giderim işe ben.

Rusya’da ismini değiştirdi

 Rusya’da markanın ismini neden değiştirdiniz?

- Rusça’da Derimod telaffuzu k*ka anlamına geliyor. Ruslar gülüyor buna. Her şey bitmiş, mağazayı açacağız kriz çıktı. AVM’nin müdürü bu ismi koyamayız dedi. Çok moralim bozuldu. En son Deri & Mod yaptık ismini. Turquality’ye de kabul ettirdik bunu.

 Rusya ve İran nasıl gidiyor?

- Rusya’ya kötü bir zamanda girdik. Kriz var ama biz 5 mağazayla pazarı öğrenmeye çalışıyoruz. Mağazalar bizim yatırımımız. Franchise modeli başarılı değil Rusya’da. 5 yılda Rusya’nın ilk 3 deri ve ayakkabı markası arasına gireceğiz. Hedef bu. İran’da franchise olarak açtık. Rus kadını allı pullu sever, derler. Bu süratle değişiyor. İran’da bayimiz uzun siyah deri pardösüler gönderin dedi. Hiç satmadı. İranlı kadınlar tam tersi renkli ve kısa deri ceketlere ilgi gösterdi.

Sosyal medya

- Sedef çok kullanıyor. Twitter, Facebook, Instagram valla hiçbirini kullanmıyorum. Ama antenlerim hep açık. Bu iş nereye gidecek diye bakıyorum. Yeni yılda belki birine girerim.

- Elinden telefonu düşürmeden devamlı gözü ekranda olanlar ne zaman çalışıyor merak ediyorum. İşe, hayata nasıl konsantre oluyorlar? Defileyi izlemiyor fotoğraf yüklüyor. Hayat mı bu?

İş hayat dengesi

- Yıllardır Almanlar’la çalışırım. Adamlar bir yıl sonraki tatil planını biliyor ben gelecek ay nerede olacağımı bilmiyorum. Türkiye’nin dinamik yapısı çok farklı. Her an nereden gol gelecek diye bekleyen kaleciler gibiyiz.

- Norveçli işadamı olsaydım her şey farklı olurdu. Norveçli biliyor ki arabasını 5 yılda bir değiştirecek. Aman o da sıkıcı be!

- Bizim ailemiz Bakırköylü. O zaman mahallede kimsenin arabası yoktu. Herkes daha eşitti. Daha rahattı. Deli gibi koşturma durumları yoktu.

Kulağa küpe

Gözüne bakmayan insanlarla iş yapma. Hatta arkadaşlık da yapma. Gözünü kaçıran adamdan kork!

- Şirketinde çalışan akraban çok sınırlı olsun. İş kurarsın itimat edeceğim akrabam dursun başında dersin, en büyük kazığı da onlardan yersin.

- Kadınlar açılır diye küçük ayakkabıyı alır ama o ayakkabı genişlemez. Huyunu beğenmediğiniz adamı da alınca değişir zannedersiniz ama insanlar değişmez.

Başarının sırrı

- İşini tutkuyla yapmak. Rakiplerinden daha çok çalışmak.

- Sosyal zekâ… Yani insanlara yaklaşma tarzın. Bizim sektörün EQ (duygusal zekâ) profesörü Abdullah Kiğılı’dır. Ben de henüz doçent sayılırım.

Yetenek avı

- Hiç yetenekli değilim bu konuda. Mülakat yapıp işe aldığım icraatlarında çok başarılı bazı insanların, insan ilişkilerinde kötü olduklarını gördüm. Uzun süre çalışamadık onlarla. Yetenekli ama geçimsiz… Ne adamlar var; heba oluyor böyle.

Dalkavuklukla mücadele

- Bizim gibi insanların egosu yüksektir ama geldiğimiz yeri unutmayız. Derimod’u 41 yıl önce 5 dikiş makinesiyle kurdum. Dalkavukluk yapmaya kalkanın ‘dal’ını keseriz ‘kavuk’ ile kalır.

Pişmanlık

- Bundan 20 yıl önce entegre olalım dedik ve tabakhane açtım. Entegre tesisler modaydı o ara. Ben de buna kapıldım ve hem vakit kaybettim hem para. Rakiplerimiz bizi o dönem geçti.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde