Maliye'den mükellef avı için casus program

Maliye'den mükellef avı için casus program

Hükümetin internetten istihbarat toplama projesi Maliye’de hayata geçti. Bakanlık, vergi mükellefi avı için 89 bin euroya web robotu aldı

Maliye'den mükellef avı için casus program
16px
24px
22.07.2014 07:21
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanlığı internette alışveriş işlemlerini tespit ettiği şirketlerin vergi mükellefi olup olmadığını kontrol eden Xenon isimli web robotunu Hollanda Gelir İdaresinden 89.000 euro bedelle aldığını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Xenon isimli dijital casusluk programına ilişkin verdiği soru önergesine cevap veren Bakanlık, söz konusu yazılımın Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka ve İsveç Gelir İdareleri tarafından da kullanıldığını belirtti.

KELİME ÜZERİNDEN AVLAYACAK

Bakanlık dijital casusluk programının internet üzerinden gerçekleştirilen ticarete ilişkin bilgileri toplamaya ve bunları analiz etmeye yönelik bir yazılım olduğunu açıkladı. Buna göre yazılım sisteme girilen anahtar kelimeler üzerinden internetten yapılan alışveriş işlemlerini tespit edecek, daha sonra da bu şirketlerin vergi mükellefi olup olmadığının kontrol edecek. İngiltere ve Hollanda tarafından geliştirilen yazılım iki yıl için kullanılacak.

PROJE 2012’DE BAŞLADI

Web motoruyla mükellef takibi projesi 2012 yılında Türkiye Gelir İdaresi ile Hollanda Gelir ve Gümrük idaresi arasında başladı. Proje bilgi iletişim teknolojileriyle hızla şekillenen ve yaygınlaşan elektronik ticaret faaliyetlerindeki teknik vergi altyapısının oluşturulması sektördeki faaliyetlerin izlenmesi ve ardından mükelleflerin gönüllü uyuma davet edilerek kayıtlı ekonomiye geçişinin hızlandırılmasını amaçlıyor.

Sanal ortamda gerçekleştirilen bu faaliyetlerin izlenmesi ve denetlenmesinin ise bu alanda geliştirilmiş bazı yazılımların kullanılmasını zorunlu kıldığı belirtiliyor. “İnternet üzerinden yapılan ticaretin kayıt altına alınmasına ilişkin teknik ve hukuki alt yapının oluştu-rulması” başlıklı eylem planına göre Gelir İdaresi Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu sorumlu kuruluşlar, Gelir İdaresi Başkanlığı ise koordinatör kuruluş olarak geçiyor. 

İSTİHBARAT TOPLANACAK

Taraf, daha önce hükümetin internetten istihbarat toplama projesini gündeme getirmişti. Buna göre, tüm internet trafiğini tekelinde bulunduran Türk Telekom, vatandaşın bilgisayar ve cep telefonuna sızmaya hazırlanıyor. İnternet ortamında ne yapıldığını en ince ayrıntısına kadar görmek, müdahale etmek ve sansürlemek için ihale açan Türk Telekom, Procera Networks adlı ABD şirketinden bir donanım satın aldı.

Alınan donanım sayesinde Türk Telekom, HTTPS trafiği, Whatsapp mesajları, Skype görüşmeleri, ziyaret edilen internet sayfaları ve VPN hizmetleri de dâhil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyecek. 
Sümeyra Tansel/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde