Mahkemeden Çalık Holding'in RES'lerine durdurma

Mahkemeden Çalık Holding'in RES'lerine durdurma

Çalık Holding’in, büyük tartışmalara yol açan rüzgar enerjisi santrallerine (RES) mahkemeden durdurma kararı çıktı.

Mahkemeden Çalık Holding'in RES'lerine durdurma
16px
24px
06.10.2015 05:27
ABONE OLgoogle
Çalık Holding’in, büyük tartışmalara yol açan rüzgar enerjisi santrallerine (RES) mahkemeden durdurma kararı çıktı. İzmir’in doğal yapısıyla dikkat çeken bölgelerinden Karaburun ilçesinde, çevre örgütleri ve yöre halkının açtığı davada karar çıktı.
 
 Bölgedeki diğer tesislere de emsal teşkil edebilecek iptal davasında vatandaşların taleplerini ve itirazlarını inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi, Çalık Holding’in tartışmalara yol açan enerji projelerini durdurdu.

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) desteğiyle başlatılan hukuk mücadelesinde, Çalık Enerji tarafından Karaburun’un Hasseki ve Sarpıncık köyleri bölgesinde yapılması planlanan "Sarpıncık RES” projesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının yürütmesinin durdurularak iptali talebiyle açılan davada mahkeme, ÇED raporunun iptaline karar verdi.

Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: “ÇED olumlu kararına konu projenin yer aldığı yarımadanın doğal yapısı, coğrafi konumu, projenin yer aldığı yarımadada bulunan rüzgar türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin, özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyo çeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı sonucuna varıldığından, dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmamıştır. 

Aynı zamanda dava konusu projenin faaliyete geçmesi durumunda, çevresel etkileri yönüyle telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına, itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde