Mahkeme beklenmeden internete erişim engellenecek

Mahkeme beklenmeden internete erişim engellenecek

İnternette yayımlanan gizli görüntü ve yayınların en geç 4 saat içerisinde yasaklanmasına ilişkin düzenlemeler TBMM'de kabul edildi

Mahkeme beklenmeden internete erişim engellenecek
16px
24px
06.02.2014 07:47
ABONE OLgoogle

İnternette yayımlanan gizli görüntü ve yayınların en geç 4 saat içerisinde yasaklanmasına ilişkin düzenlemeler TBMM'de kabul edildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) doğrudan veya ilgili kişilerin başvurusu üzerine internette bir içeriğin kaldırılmasına karar verdiğinde, en geç 4 saat içinde erişim engellenecek.

Aile Bakanlığı ile ilgili torba yasa tasarısının özel hayatın gizliliğini ihlal eden görüntü, haber ve diğer içeriklerin mahkeme kararı olmaksızın TİB Başkanı'nın kararıyla engellenmesine ilişkin maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. Kabul edilen düzenlemelere göre, internette yayın yasağı şöyle işleyecek:

HAKİM KARARINI 48 İÇİNDE VERECEK

- İnternette yayınlanan içerik nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB Başkanlığı'na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek.

- TİB Başkanlığı, gelen bu talebi uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bildirecek. Erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhal, en geç dört saat içinde yerine getirecekler.

- Erişimin engellenmesini talep eden kişiler, TİB'e başvurduğu andan itibaren 24 saat içinde sulh ceza hakimine de başvuracaklar. Hakim kararını en geç 48 saat içerisinde verecek.

- TİB Başkanı, "gecikmesinde sakınca bulunan hallerde" doğrudan kendisi erişimi engelleyebilecek.

- İnternetteki yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına veya yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından kaldırılmasını isteyebilecek ya da doğrudan sulh ceza hakimine başvurabilecek.

- İçerik veya yer sağlayıcıları talebi en geç 24 saat içerisinde cevaplandıracak.

- Hakim yapılan başvuruyu en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak.

- Hakim karar verirse, Erişim Sağlayıcıları Birliği yine 4 saat içerisinde bu tür içeriklere erişimi engelleyecekler.

'ANAYASA VE AİHS'YE AYKIRI'

Geçmişte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev yapan CHP'li Rıza Türmen, bu düzenlemenin Türkiye'nin başını belaya sokacağını ileri sürdü. Kişisel bilgi ve belgelerin TİB'e verilme zorunluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8. ve Anayasa'nın 20. maddesine aykırı olduğunu belirten Türmen, kişiler tarafından izin verilmeden kişisel verilerin toplanmasının, saklanmasının ve üçüncü kişilere verilmesinin her birinin ayrı insan hakları ihlali anlamına geldiğini söyledi. Türmen, yargı kararı olmadan internet içeriğine erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne ilişkin AİHS'nin 10. ve Anayasa'nın 26. maddelerine aykırı olduğunu dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde