MÜSİAD'dan flaş açıklama: Siyasi hareketler işletmeleri olumsuz etkiledi

MÜSİAD'dan flaş açıklama: Siyasi hareketler işletmeleri olumsuz etkiledi

SAMEKS Bileşik Endeksi aralıkta bir önceki aya göre 3,4 puan azalarak 45,5 puana indi. Azalışta Sanayi Endeksi'ndeki 8,7 puanlık kayıp dikkat çekti.

MÜSİAD'dan flaş açıklama: Siyasi hareketler işletmeleri olumsuz etkiledi
16px
24px
30.12.2016 12:58
ABONE OLgoogle

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Aralık ayı verileri İstanbul'da açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi 2016 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 3,4 puan azalarak 45,5 puan oldu; hem Sanayi hem Hizmet Endeksi geriledi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS Bileşik Endeksi’nin, bu döneme ait büyüme rakamları için olumsuz bir tablo sunduğunu, buna karşın SAMEKS’in, yıl genelindeki 50,8 puanlık ortalamasıyla ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret ettiğini kaydetti.

SAMEKS Bileşik Endeksi 2016 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 3,4 puan azalarak 45,5 puana geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta, sanayi sektörünün önceki aya göre 8,7 puan azalış kaydederek 40,8 seviyesine gerilemesi etkili olurken, hizmet sektörü de 50 referans puanının altında seyrine devam etti ve önceki aya göre 1,3 puan azalarak 47,5 puana geriledi. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 45,5 puanlık değeriyle 50 referans puanını altında yer aldı ve 2016 yılı Aralık ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre yavaşladığına işaret etti. Bununla birlikte, SAMEKS’in 2016 yılı ortalaması 50,8 puan olurken bu ortalama, ekonomik aktivitenin yıl genelindeki pozitif seyrine işaret etti.

'Siyasi hareketler işletmeleri olumsuz etkiledi'

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Aralık ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Genel anlamda yılın sonuna yaklaşırken mevsimsel olarak üretim ve siparişlerin yavaşlaması, stoktan kullanımın ise artması beklenir. Beklentilere uygun şekilde, Aralık ayında SAMEKS Bileşik Endeksi 3,4 puan azalarak 45,5 puana geriledi ve 2016 yılını 50 referans değerinin altında kapattı. Bu düşüşte sanayi sektöründe gözlenen 8,7 puanlık sert düşüş etkili olurken, hizmet sektöründe de temmuz ayında başlayan durgunluk aralık ayında da etkisini sürdürdü.

Her ne kadar önceki çeyrek ortalamasının üzerinde olsa da, böylece yılın son çeyreğini 48,6 puan ortalamasıyla kapatan SAMEKS Bileşik Endeksi, bu döneme ait büyüme rakamları için olumsuz bir tablo sunuyor. Buna karşın SAMEKS, yıl genelindeki 50,8 puanlık ortalamasıyla ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret ediyor.

Yılın ikinci yarısında yaşanan siyasi hareketlenmelerin işletmeleri olumsuz etkilediği görülmekle birlikte, iç talebi artırmaya yönelik alınan tedbirlerin önümüzdeki dönemden itibaren ekonomik aktiviteye olumlu yansıması bekleniyor. Nitekim ekim ayında sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 3,7, yıllık bazda ise yüzde 2,0 oranında artmasının yanı sıra aralık ayına ait imalat sanayii kapasite kullanımının yüzde 76,5’e yükselmesi de ekonomik aktivitenin toparlandığının bir göstergesi.”

2016 ortalaması referans değerin üzerinde

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2016 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 8,7 puan azalarak 40,8 seviyesine geriledi. Satın Alım (15,0 puan), Üretim (11,9 puan) ve Yeni Sipariş (8,7 puan) alt endekslerinde gözlenen azalışlar, sanayi sektöründeki yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Böylece SAMEKS Sanayi Endeksi Aralık ayında 50 referans puanının altına geriledi ve sektörün önceki aya göre yavaşladığına işaret etti. Bununla birlikte, SAMEKS Sanayi Endeksi’nin 2016 yılı ortalaması 52,5 puan olurken bu ortalama, sanayi sektörünün önceki yıla göre canlılığını sürdürdüğüne işaret ediyor.

Hizmet Endeksi de yavaşladı

SAMEKS Hizmet Endeksi 2016 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 47,5 değerine geriledi. İş Hacmi (3,7 puan) ve Nihai Mal Stoku (1,9 puan) alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Böylece SAMEKS Hizmet Endeksi Aralık ayında 50 referans puanının altında kaldı ve sektörün önceki aya göre yavaşladığını gösterdi.

MÜSİAD, üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 47 aydır kamuoyu ile paylaşıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde