MHP seçmeni başkanlık istemiyor

MHP seçmeni başkanlık istemiyor

Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı başkanlık sistemine MHP tabanın büyük bir bölümünün karşı olduğu ortaya çıktı.

MHP seçmeni başkanlık istemiyor
16px
24px
19.01.2017 10:11
ABONE OLgoogle

Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre Binali Yıldırım ile Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı başkanlık sistemine MHP tabanın büyük bir bölümünün karşı olduğu ortaya çıktı. AKP tabanının ise 3’te 1’i parlamenter sistemin kalmasını destekliyor

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen, “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2016 yılı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre en çarpıcı olay MHP seçmeninin başkanlık sistemine karşı olması.

MHP yönetimi TBMM’de 2. tur görüşmelerin başladığı AKP’nin anayasa teklifine destek verirken seçmenleri bunu tam tersi görüşte. Ankete göre MHP seçmenin yüzde 66,4’ü parlamenter sistemi desteklerken, başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı yüzde 20,9. AKP seçmenin ise yaklaşık 3’te 1’i parlamenter sistemi savunuyor.

TOPLUM BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMİYOR

Araştırmaya göre toplumun büyük bir kesimi de başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Ankette başkanlık sistemini isteyenlerin oranı 32,5’e olarak gösteriliyor.

Partili cumhurbaşkanlığını isteme oranı ise yüzde 10,5 olarak gözlendi. Böylece başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı alternatiflerini destekleyenlerin toplam oranı yüzde 43 olarak tespit edildi.

Bu durumda toplumun çoğunluğunun başkanlık sistemine karşı olduğunu gösteriyor. “Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın siyasi konularda taraf olmasını onaylıyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 55’i “Hayır” yanıtını verdi. 

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde