MESBAŞ davalık oldu

MESBAŞ davalık oldu

Özelleştirme öncesi Serbest Bölge’nin limanını işleten taşeron firmanın sahibi, MESBAŞ’ın 1 milyon dolar zarara uğratıldığını iddia etti, suç duyurusunda bulundu.

MESBAŞ davalık oldu
16px
24px
10.09.2017 07:22
ABONE OLgoogle

Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin (MESBAŞ) limanını işleten taşeron firma sahibi Mehmet Damla, kamuya ait hisseleri özelleştirme kapsamına alınan şirketin yılda 1 milyon dolar zarara uğratıldığı gerekçesiyle Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

23 yıldır taşeron

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’deki (MESBAŞ) yüzde 21.2’lik kamu payının satılması için geçen ay ilana çıkmıştı. Özelleştirmenin tamamlanması durumunda MESBAŞ’ta kamu payı kalmayacak ve çok ortaklı şirketteki tüm hisseler özel sektöre geçmiş olacak.

MESBAŞ’ın zarar ettiğinin müfettiş raporlarına yansıması nedeniyle alınan özelleştirme kararının Mersin kamuoyunda yankıları sürerken, MESBAŞ’ın limanını 23 yıldır işleten taşeron firma sahibi Mehmet Damla’nın MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, Serbest Bölge Müdürü Yusuf Şenol ve diğer MESBAŞ yöneticileri hakkında, ‘Görevi kötüye kullanma, kamuyu ve diğer şirket ortaklarını zarara uğratma’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

İşletmenin ruhsatı bile yok

Mehmet Damla’nın avukatı tarafından Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu’nun aynı zamanda CBA Denizcilik’in ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğunu kaydedildi. Suç duyurusu dilekçesinde, MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Lokmanoğlu’nun ortağı olduğu CBA şirketinin ruhsatı olmadığı ve kendisi ithalatçı olmadığı halde limanda yükleme boşaltma yaptığı, bu işlem için MESBAŞ’a düşük tarifeden ödeme yaptığı, bu ödemenin de mevzuata aykırı şekilde peşin değil, birkaç ay sonra ödendiği iddialarına da yer verildi.

MESBAŞ limanını işleten taşeron firma sahibi Mehmet Damla ayrıca iddialarını Mersin Ticaret Mahkemesi’ne de taşıdı ve MESBAŞ’ın 30 Mart 2017 tarihli genel kurulunun iptali, özelleştirme ihalesinin durdurulması ve serbest bölge limanındaki tarifelerin tespiti talepleriyle 3 ayrı dava açtı.

Mehmet Damla, müfettişlerle yaptığı görüşmede, MESBAŞ’ın, liman hizmetlerinden faydalanma konusunda CBA şirketine tanıdığı indirimli tarife nedeniyle MESBAŞ’ın yılda 1 milyon 200 bin dolar civarında zarar ettiğini, aradaki farkın CBA’ya kâr olarak yazıldığını iddia etti. MESBAŞ Yönetim Kurulu müfettiş incelemesinde, şirket ile CBA arasında 1997’de sözleşme imzalandığını, CBA’nın MESBAŞ’a tona bağlı olmaksızın yılda 131 bin dolar ödeme yaptığını, CBA’nın ticaret hacmine yıllık 180 milyon dolar katkı sağladığını savundu. MESBAŞ yönetimi, CBA’ya ayrıcalık tanındığı, şirketin zarara uğratıldığı iddialarını reddetti. 

Abidin Yağmur/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde