Liman, santral ve arsalar Mehmet Cengiz'in...

Liman, santral ve arsalar Mehmet Cengiz'in...

İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santralini alana İstanbul Ortaköy ve Göktürk'teki iki değerli arsa ile Mardin'deki bin dönümü bulan arazileri de alma imkanı sağlandı

Liman, santral ve arsalar Mehmet Cengiz'in...
16px
24px
04.12.2015 13:11
ABONE OLgoogle
İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali yeniden özelleştirme ihalesine çıkarıldı. İki ay önce de birlikte ihaleye çıkan iki tesise üç ayrı değerli gayrimenkul de eklendi. Limanın işletme hakkını ve santralin varlıklarını alan, İstanbul Ortaköy ve Göktürk'teki iki değerli arsa ile Mardin'deki bin dönümü bulan arazileri de almış olacak. 

Konuya yakın bir kaynak ihaleyi ‘cazip' hale getirmek için söz konusu gayrimenkullerin ihaleye eklendiğini söyledi.

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, İnebolu Limanı’na en yüksek teklifi Eti Bakır A.Ş.’nin verdiğini açıkladı. İhalede en yüksek teklifi, 76 milyon lira ile Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz İnşaat'a bağlı Eti Bakır verdi.

Temeli 1880'lerin sonunda atılan ve Milli Mücadele döneminde tarihi bir rol üstlenen İnebolu Limanı ile Hopa Termik Santrali için geçtiğimiz ekim ayın da teklifler alınmış, ancak ihale iptal edilmişti.

Beş firma teklif verdi

Sermayesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ait olan Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ Bünyesindeki varlıklar için son teklifler geçtiğimiz Cuma günü alındı. Beş firma istekli olarak kapalı zarf usulü ile tekliflerini sundu.

İhaleye, Cengiz İnşaat AŞ'ye bağlı Eti Bakır AŞ, Elron İnşaat Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti, Ekol giyim mağazalarının sahibi Ekol Hazır Giyim İnşaat Ticaret, SBK Holding AŞ ve Özbolat İnşaat Turizm Otelcilik 2 milyon TL teminat mektubu ile birlikte teklif veren  firmalar oldu.

Kapalı zarflar açıldı. İhaleye ilgili firmanın yetkilileri katıldı. Elemesiz turda fiyat 47 milyon  TL olarak açıklandı. Elemeli turda fiyat 55 milyon TL oldu. Bu aşamada ilk elenen Elron İnşaat oldu. Fiyat 57 milyon TL'ye gelince Özbolat İnşaat da elendi. Daha sonra fiyat 63.5 milyon  TL oldu. Bu seviyede ise Ekol Hazım Giyim elendi. İhale artırımları iki firma arasında yapıldı.

SBK Holding ve Eti Bakır karşılıklı fiyat artırımları yaptı. En son SBK Holding  teklifini 75.5 milyon TL olarak açıkladı. Eti Bakır ise bu fiyata 500 bin  TL daha  ekleyerek 76  milyon TL'de durdu. Bu aşamadan sonra ihale teknik olarak bitti. İhale komisyonu gelen en yüksek  teklifi değerlendirecek.

Uygun görülmesi halinde Özelleştirme Yüksek  Kurulu'nun da onayı ile ihale  sonuçlanmış olacak.

İŞTE 76 MİLYONA KAZANDIKLARI

İnebolu Limanı: Özelleştirme ihalesi ile limanın 49 yıllık işletme hakkı devredilecek. Limanı hali hazırda İnebolu Belediyesi işletiyor. Limanda kalkan gemiler ağırlıkla Bandırma ve Samsun Limanı’na gidiyor. Limana, yıllık 160’a yakın gemi giriş-çıkış yapıyor.

Tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre limanın temeli ise 1882’de atıldı. Liman, Milli Mücadele yıllarında silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı oldu. Ankara Hükümeti’nin dünyaya açılan kapısı olarak görülen liman için Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da kulağım İnebolu’da” dediği biliniyor.




VARLIKLARI SATILACAK

Hopa Termik Santrali: Santralde enerji üretimine 1973 yılında başladı. Fuel Oil kullanılarak elektrik üretimi yapılan santralin varlıkları ihaleyi kazanan firmaya geçecek. Toplamda 65 bin 366 metrekare alan üzerine kurulu santral Hopa Limanı’na 250 metre yakınlıkta. Tesiste son iki yıldır elektrik üretimi yapılmıyor.



İKİ PARSEL BİN DÖNÜMÜ BULUYOR

Mardin Mazıdağ’da arazi: Özelleştirme ihalesi yapılacak varlıklardan biri de Mardin Mazıdağ’da bulunan iki parsel arazi. Birbirine bitişik iki parselin büyüklüğü 950 bin metrekare. Söz konusu arazinin hemen bitişiğinde ise Mazıdağ fosfat tesisleri bulunuyor. Söz konusu tesisleri Cengiz İnşaat’a bağlı TMC Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyor.



Boğaz manzaralı arsa: Aynı ihale paketi kapsamında satışı yapılan bir diğer varlık ise İstanbul Ortaköy’de bulunan bir arsa.  964 metrekarelik arsa denize yürüme mesafesinde. Gayrimenkul uzmanları Boğaz manzaralı arsanın oldukça değerli olduğunu söyledi.



Göktürk’te 6 dönüm arsa: Son olarak ihale paketinde yer alan bir diğer varlık ise İstanbul Eyüp ilçesine bağlı Göktürk’deki bir arsa. Arsanın büyüklüğü 6 dönüm olarak kayıtlara geçti.


 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde