Libya’ya dönüşler başladı müteahhit, tekstilci yola çıktı

Libya’ya dönüşler başladı müteahhit, tekstilci yola çıktı

Dünya müteahhitler liginde 2’nci sıradaki Türkiye’yi projeleriyle üst sıralarda tutan Libya’ya dönüşler yavaş yavaş başladı.

Libya’ya dönüşler başladı müteahhit, tekstilci yola çıktı
16px
24px
18.10.2017 05:56
ABONE OLgoogle

İlk adımı atan şirketin ENKA olduğunu, üstlendiği ve 1 milyar doların üzerinde bir maliyeti olan Libya’daki önemli enerji yatırımlarına kaldığı yerden devam kararı aldığını duyurmuştuk. ENKA’nın tekrar açtığı bu yola şimdilerde inşaat sektörünün diğer oyuncuları ile tekstil sektörü de katılıyor.

Gama, GECOL ile görüştü

Libya’daki en önemli işlerden biri olan Al Khalij Termik Santrali’ni Gama Endüstri yapmıştı. 350 MW’lik 4 ünitedeki projeyle adını duyuran şirket, geçtiğimiz haftalarda Sirte kentinde bir görüşmeye katıldı. Görüşmede Libya Yönetimi’ne bağlı General Electricity Company yani GECOL ile Güney Kore’nin sanayi devi Hyundai de yer aldı. Sirte Steam Power Station projesi tekrar masaya yatırıldı. Bilindiği üzere bu proje terör örgütü İŞİD’in eline geçmişti.

Alarko: Bizim için pozitif olur

Libya’da önemli projeler peşinde koşan şirketler arasında Arap Baharı öncesinde Alarko Holding de vardı. Altyapı çalışmalarına odaklanan Alarko, ABD’li ortağıyla 1 milyar dolarlık bir projeyi üstlenmişti. Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada “Bizim için önemli bir pazardı Libya. Açılırsa çok pozitif olur. Orayı Türk müteahhitler domine ediyorlardı. Açılınca orayı batılı müteahhitler bize bırakırlar mı ondan emin değilim” demiş, ülkede bazı dengelerin değişebileceğini dile getirmişti.

Damat 2018’de Trablus’ta

Libya sadece müteahhitlik şirketlerinin değil, perakendecilerin de bir dönem ilgisini çekmişti. Başta Trablus olmak üzere birçok şehirde Türk markalarına ait markalar öne çıkıyordu. Ancak Arap Baharı ve Kaddafi’nin öldürülmesiyle birlikte ülkedeki istikrarsızlık Türkleri dönmek zorunda bırakmıştı. Bazı markalar ise mağaza açmak için yaptıkları görüşmeleri de rafa kaldırmak durumunda kaldı. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Orka Holding’ti.

Damat, Tween, ADV markalarıyla tanınan Orka Holding, Arap Baharı öncesinde ülkede mağaza açmayı planlıyordu. Ancak iç karışıklar nedeniyle proje ertelendi. Şirketin Genel Koordinatörü Osman Arar, “Çalışmalarımıza başlamıştık. Mağazanın tasarımı, yeri hazırdı ancak savaş patlayınca vazgeçtik. Şimdi ise geri dönüşe hazırlanıyoruz” diyor.

Geçtiğimiz hafta Roma, Madrid gibi Avrupa kentlerinde peş peşe mağaza açan Orka, zor pazarlar konusunda en cesur adımları atan şirketlerden birisi. Filistin’de açtığı mağazalarla ülkenin en büyük perakendecisi konumuna yükselen Orka’nın İsrail’de de mağazası var. Ermenistan ve Azerbaycan’da da şubeleşen Orka, son olarak iç savaşın devam ettiği Suriye’ye giren ilk büyük Türk mağazası. 

Geçen yılın sonlarına doğru Suriye ile ilgili sözleşme imzalayan firma, geçtiğimiz aylarda da ilk şubeyi başkent Şam’da açmıştı. Arar, “Global bir marka yolunda yapacağımız en önemli şey cesur davranmak. Biz de cesaretimizi göstererek zor pazarlara giriyoruz. Libya’da da benzer durum var. Ürünlerimiz satılmaya başlandı. Mağaza ise 2018’in ilk çeyreğinde Trablus kentinde açılıyor” diye ekliyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde