Latif Topbaş istedi, ithalata engel kondu, karı patladı

Latif Topbaş istedi, ithalata engel kondu, karı patladı

Urla Villaları’nın sahibi istedi, ithalata engel kondu

Latif Topbaş istedi, ithalata engel kondu, karı patladı
16px
24px
14.04.2016 08:17
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanlığı, AKP’ye yakın işadamı Latif Topbaş’ın şirketinin kârının düşmesine neden olan Çin malı ürüne yüzde 31 gümrük vergisi getirdi. Topbaş’ın kârı katlandı. 

Ekonomi Bakanlığı, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında ortaya dökülen tapelerde adı geçen kaçak Urla Villaları’nın sahibi Mustafa Latif Topbaş’ın MKS Marmara şirketininin rekabet sorununu ‘vergi’ ile giderdi. Bakanlık şirketin kârının düşmesine neden olan Çin malı ürüne yüzde 31 gümrük vergisi getirdi, firmayı rahatlattı.

MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi’nin, Çin’den ithal edilen sodyum formiat isimli maddenin ‘ithalatta haksız rekabet’ yarattığı şikayetiyle açtığı soruşturma Ekonomi Bakanlığı tarafından karara bağlandı. 12 Nisan’da yürürlüğe giren karara göre, MKS’nin en büyük rakibi Çin malı ucuz sodyum formiat artık Türkiye’ye yüzde 31 daha pahalı girecek.

Vergi, Çin malı ürünün ithalatını zorlaştıracağı için MKS iç piyasada eski pazar payına kavuşacak, Çin’in ucuz fiyatıyla rekabet etmeden kârını yeniden artırabilecek.
Topbaş’ın antidamping soruşturması açtırdığı ‘sodyum formiat’ maddesi bazı asitlerin üretiminde temel hammadde olarak, deri tabaklamada, hayvan yemi ve ilaç sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Galvanizleme ve sabitleme çözeltilerinde de yararlanılan madde, özellikle zemin buzu çözücüsü olarak uçak pistlerinde kullanılıyor.

İTHALATI İSVEÇ’TEN YAPILIYOR

MKS firmasının ürettiği sodyum formiat ithalatının yüzde 66’sı İsveç’ten yapılıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın raporuna göre, Çin’in düşük fiyatla piyasaya girmesi Topbaş’ın işini zorlaştırdı, şirketin üretim ve kapasite kullanım oranının yarı yarıya azalmasına neden oldu. Şirketin yurtiçi satışları ve pazar payı 2012’de 100 birim kabul edildiğinde 2014’te 76’ya geriledi, stokları 113’e çıktı.

Çin malı ürün iç piyasa fiyatlarını da 2012’deki 100 seviyesinden sadece 97 seviyesine kadar ucuzlatabildi. Firmanın üretim kaybına rağmen istihdamı azalmazken kârlılığı azaldı.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde