Kuveyt Türk’ü yakan üç delil

Kuveyt Türk’ü yakan üç delil

Terör örgütü İŞİD’e finans sağlanmasına aracılık ettiği iddiasıyla hakkında kara para aklama davası açılan Kuveyt Türk’ün, dava konusu olan hesaplarla ilgili olarak hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıktı.

Kuveyt Türk’ü yakan üç delil
16px
24px
22.06.2016 16:01
ABONE OLgoogle
Buna göre,  kara para olarak nitelendirilen hesaplar için ihbar, inceleme ve soruşturma ile bloke işlemleri uygulanmadı. Bu da bankanın sorumluluğunun daha da artmasına yol açtı. Uzmanlar, davanın Kuveyt Türk aleyhinde sonuçlanması halinde, Türkiye’ye yönelik de yaptırım uygulanması gündeme gelecek.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Türkiye’deki kara para ile mücadele sisteminde en büyük sorumluluk bankalarda ve finans kurumlarında bulunuyor. Mevzuata göre, bankalar, aracı kurumlar, katılım bankaları şüpheli işlemleri MASAK’a bildirmek zorunda bulunuyorlar. Yine MASAK ve finans kurumları şüpheli işlemlerle ilgili inceleme veya soruşturma açıyorlar.

Bu inceleme sırasında da hesaplara bloke konuluyor ve hiçbir şekilde işlem yapılamıyor. Söz konusu mevzuat hükümleri nedeniyle yüzlerce esnaf ve kobi’nin hesaplarına bloke konuldu.

İŞİD HESAPLARINA İŞLEM YOK

Türkiye’de faaliyet gösteren esnaf ve işletmelerin hesaplarını en ufak ihbarlarla bloke koyan hesap sahipleri hakkında inceleme başlatan mali kurumlar, Kuveyt Türk bünyesinde açılan İŞİD’e yardım toplama hesapları için tek bir işlem gerçekleştirmedi. Bu durum da ABD’de açılan dava sırasında ortaya çıktı.

ABD’li makamlar dava açılmadan önce, hesaplarla ilgili olarak geniş kapsamlı inceleme yaptı. Yapılan incelemede, bankanın ve Türkiye’nin söz konusu hesaplarla ilgili bir yaptırım kararı alıp almadığı araştırıldı.

Ancak bu araştırmadan Türkiye’yi sevindirecek bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin ve bankanın, İŞİD’e yardım toplamak için açılan hesaplarla ilgili tek bir işlem yapmadığı görüldü. Bu durum da dava dosyasına konuldu. Bu işlemlerin yerine getirilmemesi de bankayı ve Türkiye’yi zor durumda bıraktı. Hesapların savunulması da güçleşti.

KUVEYT TÜRK NE İLE SUÇLANMIŞTI?

Kuveyt Türk, kardeş kurum Kuwait Finance House ve Hajjaj al-Ajmi ile geçen hafta içinde California’da açılan bir davada sanık olarak yer almıştı. SFA isimli bir sivil toplum kuruluşu tarafından açılan davada Kuveyt Türk, Suriye’de Kaide bağlantılı Nusra ve IŞİD örgütlerine finansal kolaylık sağladığı suçlamalarına muhatap kalmıştı.

Suçlamalar, Kuveyt Türk’ün bu örgütlerin soykırım ve savaş suçlarını işlemesine kolaylık sağladığı, hatta teşvik ettiği gibi ağır iddialar içeriyordu. Kuwait Finance House ve Kuveyt Türk ayrı ayrı ama birbirlerine benzer açıklamalar yaparak suçlamaları reddettiler.

DUBAİ DE CEZA KESİLMİŞ

Dubai Finansal Hizmetler Kurumu’nun (DFSA) Haziran 2015’te Kuveyt Türk’ün Dubai şubesine, içinde kara para aklama suçlaması da dahil olmak üzere farklı uluslararası ve yerel hukuk yaptırımlarına uymadığından dolayı getirdiği yaptırımlar çerçevesinde 150 bin dolar para cezası verdiği ortaya çıktı.

Tarihler gösteriyor ki Kuveyt Türk’ün Dubai şubesine kara para aklama konularında gereken kurallara ve uluslararası standartlara uymadığı nedeniyle kesilen ceza Abdullah Tivnikli’nin liderliği döneminde meydana geldi.

BANKA TİVNİKLİ İLE TANINIYOR

Kuveyt Türk’ün Türkiye’deki bir numaralı koltuğunda oturan Abdullah Tivnikli, bankadaki görevinden geçen eylül ayında istifa etmişti. T

ivnikli bankanın 2001- 2015 yılları arasındaki Türkiye’deki operasyonlarından sorumlu en üst derecedeki ismi idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Tivnikli, 25 Aralık soruşturmasında sanıktı.

Kaynak: Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde