Kürt petrolleri işi ihalesiz damada

Kürt petrolleri işi ihalesiz damada

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Erdoğan ailesinin şirketlerine ait üç ayrı yolsuzluk dosyasını kamuoyuyla paylaştı.

Kürt petrolleri işi ihalesiz damada
16px
24px
22.10.2015 08:50
ABONE OLgoogle
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eniştesi ve damadının ortak olduğu şirketler üzerinden “milyarlarca dolarlık” kamu zararına yol açan 3 yolsuzluk dosyasını kamuoyuyla paylaştı.

CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı Erdoğdu’nun açıklamasında ‘Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin yolsuzluk iddiaları ile bağlantısı’ suçlaması yapıldı.

Erdoğdu öne sürdüğü yolsuzluk belgelerinde Arkgaz, Ar Enerji, CIG Petrol, Ay Yıldız Holding gibi şirketlerin adının geçtiğini ve sonucunda Zirve Holding AŞ ile sonuçlanan bir dizi şirket kuruluşu ve hisse devirleri olduğunu öne sürüyor.

Erdoğdu’nun iddiasında öne çıkan isimler ise Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, eniştesi Ziya İlgen, Remzi Gür, Fatih Baltacı, Fettah Tamince, Cemal Kalyoncu. Erdoğdu’nun açıklamasına göre milyarlarca dolarlık kamu zararı oluşturan “3 dosya” özetle şöyle:

1- Doğalgazda 1.4 milyar dolar zarar

2001 yılında Azerbaycan’la yapılan Doğalgaz Alım Anlaşması hükümleri 2010 yılında Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından Türkiye aleyhine değiştirilmiştir. Bu değişim ile “70 doların altına inemez, 120 doların üstüne çıkamaz” maddesi kaldırılmıştır. Değişim sonucu Türkiye’nin 1 buçuk yıl için 1.4 milyar dolar fiyat farkı ödemek zorunda kalması ile sonuçlanmıştır. Bu anlaşma 20 yıllık olup Türkiye doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak toplamda 10 milyar dolara yakın zarar ettirilmiştir. Yapılan değişiklikle Türkiye’nin gaz ihraç hakkı da elinden alınmış ve bu durum “Al Yada Öde” koşulu dolayısıyla Türkiye’yi 4 milyar dolara yaklaşan bir yükümlülük altına sokmuştur.

2- Putin'e Noel hediyesi: 7.5 milyar dolar zarar

Rusya’ya Karadeniz’den geçiş hakkı verilmesi sonucu Türkiye için stratejik önemde olan Nabucco projesi çöpe atılmış ve Putin bu durumu “Türkler Bana Noel Hediyesi Verdi” diye değerlendirmişti. Nabucco projesi sonrası ortaya atılan TANAP projesinde BOTAŞ’ın yurtiçinde 11 dolar maliyetle taşıdığı gaz taşıma hakkı Socar-BP-BOTAŞ ortaklığında kurulan şirkete ortalama 90 dolar birim maliyet üzerinden verilmiş ve 15 yıllık bu anlaşma dolayısıyla yıllık 500 milyon dolar anlaşma dönemi boyunca yaklaşık 7.5 milyar dolar kamu zararı oluşmasına sebep olunmuştur.

3- Kürt petrolleri işi ihalesiz damada

Rus doğalgaz ve petrolünün taşıması ve Kürt petrollerinin taşınması ihalesiz olarak British Virgin Island’da kurulan naylon şirket PowerTrans Şirketi’ne verilmiştir. Bu şirket Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ortağı olduğu Çalık Şirketi aracılığıyla PowerTrans Şirketi’ne verilmiştir. İki şirketin birbirlerine bağlı olduğu düşünülmektedir.

Sanki ülke değil Erdoğan şirketi

Erdoğdu üç başlık için meclis soruşturma önergeleri verdiklerini belirtirken, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları kapatılmasaydı yolsuzluk iddialarıyla ilgili net bilgi sahibi olunabileceğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın geçen Mart ayında Balıkesir’de yaptığı “Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir” demecine dikkat çeken Erdoğdu mevcut tabloyu “Türkiye Erdoğan’ın anonim şirketi haline geldi” şeklinde yorumlayarak şunları kaydetti:

“Sayıştay raporlarına, uluslararası anlaşmalara, ticaret sicil kayıtlarına ve Savcılık iddianamelerine geçen, milli çıkarlarımızı zedeleyen ve önemli miktarda kamu zararına yol açan bu yolsuzluk işlemleri görüldüğü gibi Erdoğan’ın eniştesi ve damadının ortak olduğu şirketler üzerinden gerçekleştirilmiştir.”

damla Nur/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde