Küresel türbülansta 1.6 milyar dolar uçtu

Küresel türbülansta 1.6 milyar dolar uçtu

FED ve Çin etkisiyle düşen emtia fiyatlarının yarattığı çalkantı, ihracatı da etkiledi. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre 1.6 milyar dolar azalıp 10.8 milyar dolara düştü.

Küresel türbülansta 1.6 milyar dolar uçtu
16px
24px
02.08.2015 10:51
ABONE OLgoogle
FED ve Çin etkisiyle düşen emtia fiyatlarının yarattığı çalkantı, ihracatı da etkiledi. Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre 1.6 milyar dolar azalıp 10.8 milyar dolara düştü. Kilogram ve Euro bazında iyileşmeye rağmen, en çok ihracat yapılan 5 sektörde düşüş yüzde 13-22.8 arasında gerçekleşti

ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımının yaklaşması ve Çin büyümesine yönelik endişelerle düşen EMTİA fiyatları, ihracatta kendisini gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 gerileyerek 10.8 milyar dolar oldu. Böylece Türkiye’nin bu yılın 7 ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8.8 düşerek 84.3 milyar dolara indi.

Temmuzda Türkiye’nin ihracatının kilogram bazında tarım ve sanayide yüzde 4.1 artmasına rağmen yaşanan düşüşü değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, düşen emtia fiyatlarının da birim fiyatları aşağıya çektiği bilgisini verdi. Büyükekşi, ilk 7 ayda kilogram bazında artışın yüzde 2.5 olduğunu vurgulayarak, “Bu da birim fiyatlarının düştüğü, dünya ithalatının gerilediği bir ortamda Türkiye’nin daha fazla ihracat yaptığını ve dünyada pazarpayı kazandığını gösteriyor” dedi.

EYLÜLDE DEĞER BAZINDA TOPARLANMA BEKLENİYOR

İhracatta paritenin etkisine de değinen Büyükekşi, Euro/dolar paritesinin ihracata olumsuz etkisinin temmuz ayında 1.2 milyar dolar olarakgerçekleştiğini, ilk 7 ayda bu rakamın 8 milyar doları geçtiğini anlattı. Euro bazında bakıldığında AB’ye ihracatıntemmuzda yüzde 6.9, ilk 7 ayda ise yüzde 7.2 arttığına işaret eden Büyükekşi, “Kilogram bazında baktığımızda AB’ye ihracatımız temmuzda yüzde 7.4, ilk 7 ayda yüzde 1.4 arttı. Dolayısıyla ihracatımız, doların tüm dünyada değerlenmesine paralel değer kaybetmiş görünse de kilogram ve Euro bazında görünenden iyi konumda. Buradan yola çıkarak FED kararının beklendiği eylül ayından itibaren değer bazında da ihracatın toparlanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

İhracatı olumsuz etkileyen bir unsurun da dünya mal ticaretindeki gerileme olduğunu vurgulayan Büyükekşi, dünya ithalatının yılın ilk yarısında yüzde 13.8 gerilediğini hatırlattı. Büyükekşi “En fazla ihracat yaptığımız Almanya’nın yılın ilk 5 ayındaki ithalatı dolar bazında yüzde 17 gerilerken, İtalya’nın yüzde 16, Fransa’nın yüzde 19, İspanya’nın yüzde16, Rusya’nın yüzde 39 düştü” dedi.
Otomotiv odaklı ülkeler düşüşte

Temmuzda toplam ihracatın yüzde 82.4’ünü gerçekleştiren sanayi grubunda yapılan ihracat yıllık yüzde 15.1 düşüşle 8.9 milyar dolara indi.İlk sırada yer alan otomotiv endüstrisi yüzde 17’lik düşüşle 1.6 milyar dolara geriledi. Bu sonuç kendisini ihracat yapılan ülkelerin performansında da gösterdi.

Ağırlıklı AB’ye yapılan otomotiv ihracatı Almanya’da yüzde 17.9, İngiltere’de yüzde 10.2, Fransa’da yüzde 18.8 olarak kendini gösterdi.Buna karşılık bankacılık sisteminin iyi çalışmadığı özellikle komşu Ortadoğu ülkelerinde ufak artışlar yaşandı. Bunda Gümrük Bakanlığı’nın 15 Nisan’da yayınladığı ve Türkiye’ye gümrük giriş noktalarından beyanda bulunmadan nakit para getirilmesinin serbestbırakılması etkili oldu.

‘İRAN ILE TICARET 1 YILA 35 MILYAR $’A ÇIKAR’

Büyükekşi, İran’a ambargonun kalkmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyip “İran’la ticaret hacmimizin yıl sonunda 16 milyar dolar, 2016 itibarıyla da 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

KÜLÇE ALTIN IHRACATI 2.5 KATINA ÇIKTI

Türkiye’nin külçe altın ihracatı ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145 artıp 5.5 milyar dolara çıktı. 64 ton olankülçe altın ihracatı 141.7 tona yükseldi. İthalat ise 1.2 milyar dolar olurken, en fazla ithalat yapılan ülke 716.7 milyondolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde