Koruma gerilimi sürüyor: Bu kez de Almanya

Koruma gerilimi sürüyor: Bu kez de Almanya

ABD’de Türk Büyükelçiliği önünde çıkan arbedede Amerikan makamlarının Türk korumaları suçlamasının Berlin’de yankı bulduğu iddia edildi.

Koruma gerilimi sürüyor: Bu kez de Almanya
16px
24px
26.06.2017 06:06
ABONE OLgoogle

 Welt am Sonntag gazetesi Alman hükümetinin, suçlanan korumaların Hamburg’da yapılacak G-20 Zirvesi için Almanya’ya getirilmemesini Ankara’dan istediğini ileri sürdü.

ALMANYA ile Türkiye arasında bu kez de koruma polisi geriliminin başgösterdiği iddia edildi. Alman hükümetinin Hamburg’da 7-8 Temmuz tarihlerinde yapılacak G-20 Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın korumalarının bazılarının Almanya’ya gelmesini istemediği ileri sürüldü. İki ülke arasında Almanya Federal Meclisi’nin 2 Haziran 2016’da 1915 Olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak kabul etmesiyle başlayan siyasi kriz, Ankara’nın Alman parlamenterlere İncirlik Üssü’nde görevli Alman askerlerini ziyaret izni vermemesiyle tırmanmıştı. Sonrasında Almanya’nın FETÖ terör örgütüyle bağlantılı askerlere ve diplomatlara siyasi sığınma hakkı tanıması ve Türk bakanların anayasa referandumu sürecinde Almanya’da vatandaşlarla buluşmasını engellemek için salon tahsis etmemesiyle iki ülke arasındaki kriz iyice büyümüştü.

‘TALEP İLETİLDİ’

Alman tarafının şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı korumalarının ülkeye gelmesini istemediği öne sürüldü. Alman basınında çıkan haberlere göre Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD’de göstericilere müdahale ettikleri gerekçesiyle haklarında yakalama kararı bulunan koruma polislerinin Almanya’ya gelmemesini Ankara’ya iletti. Bu iddiayı pazar günleri yayınlanan Alman Welt am Sonntag gazetesi ortaya attı. Gazete, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Türk tarafına, ABD’de göstericilere müdahale ettiği gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkarılan 12 yakın korumanın Almanya’ya getirilmemesi yönündeki isteğini açık bir dille ilettiğini yazdı.

‘UYARI YAPILDI’

Gazetenin haberine göre Alman Kriminal Dairesi yetkilileri de Türk tarafını, olası gösterilere koruma polislerinin hiçbir şekilde müdahale etmemeleri konusunda da uyardı. Gazete, Hamburg İçişleri Senatörlüğü yetkililerinin ABD’deki benzer sahnelerin yaşanmasına izin verilmeyecekleri konusunda kararlı olduklarını da yazdı. Hamburg İçişleri Senatörü Andy Grote da bu konuyla ilgili “Bizim sokaklarımızda Hamburg polisinin sözü geçer” dedi.

GÖSTERİLER BEKLENİYOR

Hamburg kentinde 7-8 Temmuz’da yapılacak en büyük 20 ekonominin oluşturduğu G-20 Zirvesi’nde ve öncesinde gösteriler düzenlenecek. Polis, Avrupa genelinde destek bulacak gösterilere yüz bin kişinin katılacağını tahmin ediyor. Radikal sol gruplar dışında terör örgütü PKK yandaşları da gösteri yapacak. Terör örgütü yandaşlarının Türk kurum ve kuruluşlara yönelik saldırı hazırlığı içinde olduğu da belirtiliyor.  Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde