Konutta alarm zilleri çalıyor

Konutta alarm zilleri çalıyor

IMF’nin son yayınladığı rapora göre Türkiye’de konut fiyat artış oranları her geçen gün düşüyor. Geçmiş yıllarda getiride zirvede olan Türkiye 37’nci sıraya geriledi

Konutta alarm zilleri çalıyor
16px
24px
14.09.2017 04:21
ABONE OLgoogle

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ve en fazla düştüğü ülkeleri sıraladı. 63 ülkeyi kapsayan IMF Küresel Konut İzleme Raporu verilerine göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke yüzde 19.5'luk artışla Sırbistan oldu.

Ocak – Mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ev fiyatlarının en çok gerilediği ülke sıralamasında ise yüzde 16.7'lik düşüşle Brezilya ilk sırada yer aldı.

Geçmiş yıllarda yüksek oranlarda fiyat artışıyla sıralamada hep ilk üçte yer alan Türkiye, yüzde 2.7'lik yükselişle 37'nci sıraya geriledi. 2015 yılından bu yana listede kademeli olarak düşüş gösteren Türkiye'de konut fiyat artış oranının yüzde 14 seviyesinden yüzde 2'lere gerilemesi dikkat çekti. Öte yandan, konut fiyatlarıyla gelir oranındaki artışı kıyaslayan endekste uzun süredir yer almayan Türkiye yeniden listeye girdi. Konut fiyatı – gelir düzeyi makasının en çok açıldığı ülke Yeni Zelanda olurken, Türkiye 25'inci sırada yer aldı.

KREDİ BÜYÜMESİ HIZLANDI

2015 yılında, 44 ülke arasında reel konut kredisi artışında yüzde 17.1'lik büyüme ile birinci sırada yer alan Türkiye, 2016'da 29'uncu sıraya gerilemişti. 2017'nin ilk 3 aylık döneminde 4'üncü sıraya yükselen Türkiye'de reel konut kredisi hacmi yüzde 9.3 artış gösterdi.

Reel konut kredisi hacmi en fazla büyüyen ülke yüzde 15'lik artışla Filipinler olurken, en çok azalan ülke ise yüzde 19.5'luk düşüşle Ukrayna oldu.

FİYAT-KİRA MAKASINDA ZİRVEDEN İNDİK

IMF'nın son verileri, yatırım için ev alacakları sevindirecek bir gelişmeyi de ortaya koydu. Uzun yıllardır dünyada konut fiyatı artışının kira artış hızından daha fazla olduğu Türkiye, zirveden indi. Konut fiyat artışı ile kira getirisi artış hızını karşılaştıran endeks, 2010 yılı 100 kabul edildiğinde, 2016 yılında 148.8 ile birinci sırada yer alan Türkiye'de bu rakam 2017'de 130.1'e inerken, listede de 6'ncı sıraya geriledi.

EN DÜŞÜK KOLOMBİYA'DA

Konut kira bedellerinin satılık fiyatlarına göre en az arttığı ülke Kolombiya olurken, Kanada ikinci, Yeni Zelanda üçüncü, İsveç dördüncü, İsrail beşinci sırada yer buldu. IMF raporuna göre, kiraların satılık ev fiyatlarından daha çok arttığı yani konut yatırımında en hızlı kazandıran ülkeler sırasıyla Rusya, Litvanya, Estonya, Yunanistan ve İspanya oldu.  İsmail Şahin/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde