Konut satışlarına kredi freni

Konut satışlarına kredi freni

Konut satışlarında özellikle kredi faizlerinin etkisiyle görülen yavaşlama hızlandı

Konut satışlarına kredi freni
16px
24px
25.05.2016 08:48
ABONE OLgoogle
Açıklanan veriler Nisan ayı konut satışlarındaki düşüşün hız kazandığına işaret ederken, sektör temsilcileri bu durumda artan faizlerin yanı sıra vergilerin etkili olabileceğini söylüyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Nisan'da toplam konut satışları yüzde 10,9 azalarak 106.348 adet; Ocak-Nisan'da ise yüzde 1,6 gerileyerek 409.812 adet oldu. İlk satışların ise yüzde 10,8’lik bir düşüş sergilediği görülüyor. Böylece ilk satışlar Eylül 2015'ten bu yana yıllık bazda ilk kez düştü.

Aynı dönemde ipotekli satışlardaki gerilemede de büyük bir artış görüldü. İlk dört ayda ipotekli satışlar yüzde 19,9 düşüşle 280.522 adete gerilerken; ipotekli satışlarda Nisan ayı özelinde yaşanan düşüş ise yüzde 27,4'e ulaştı.

Ayrıntılara bakıldığında, yaşanan gerilemede geçen yılın yüksek satış rakamlarından kaynaklı baz etkisinin önemli bir faktör olduğu görülüyor. Nitekim 2016 Nisan ayında 106.348 adet gerçekleşen toplam satışlar, bir önceki yılın Nisan ayına göre önemli bir gerileme gösterse de 2013-2016 Nisan ayları ortalamasının da üzerinde.

İstanbul Değerleme Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman da, "Geçen yıl Nisan ve Mayıs aylarında konut satışları tarihi rekorları kırarak zirve değerlere ulaşmıştı. Bu nedenle nisan ve mayıs aylarında baz etkisi çok yüksek" diyerek bu durumu teyit etti.

Yılın ilk 4 aylık dönemini geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırırsak yalnızca yüzde 1,6 oranında bir düşüş söz konusu olduğuna dikkat çeken Büyükduman, "Hatta birinci el konut satışlarında yüzde 2’lik bir artış dahi var. Ancak aynı dönemde hem birinci el hem ikinci elde ipotekli satışlar yüzde 20 oranında düşmüş" dedi.

Büyükduman'a göre, bu durumu konut kredi faizlerinin yüksekliği ile açıklamak mümkün.  Büyükduman, "Bu verilerden hareketle şunu söyleyebiliriz  toplam konut satışları değişmiyor ancak satışların kompozisyonu değişiyor. Buna göre ikinci el ve ipotekli satışlar düşüyor, birinci el ve ipoteksiz satışlar ise hafifte olsa artıyor. Sektörün geleceği açısından birinci el satışların hafif de olsa artış göstermesi bence olumlu yorumlanması gereken bir gösterge" değerlendirmesinde bulundu.

EN ÇARPICI DÜŞÜŞ İPOTEKLİ SATIŞLARDA

Bugünkü rakamlardan çıkan en net mesajlardan biri de ipotekli satışlarda yüksek kredi maliyetlerinden kaynaklı olumsuz tablonun derinleşmesi oldu.

Her ne kadar PPK’nın son iki toplantıda faiz koridorunun üst bandında yaptığı toplamda 75 baz puanlık indirimle beraber konut kredi faizlerinin yönünü hafif aşağı çevirdiği görülse de mevcut seviyeler hala yüksek ve düşüş trendinin ipotekli satışlara henüz yansımadığı görülüyor.

Nitekim Nisan ayında ipotekli satışlardaki yüzde 27,4’lük daralma aynı zamanda Eylül 2015 yılından bu yana yıllık bazda yaşanan en keskin düşüş.

Öte yandan, yılın ilk dört ayında gerçekleşen satışlara bakıldığında, toplam satışların 410 bin civarı ile bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 1,6 altında kaldığı, ipotekli satışların 130 bin ile yüzde 20 gerileme gösterdiği, ilk satışların ise aynı dönemde yüzde 2,2 artış ile görece daha olumlu bir performans sergilediği görülüyor. Böylece yılın ilk dört ayında ipotekli satışların toplam satışlardaki payı yüzde 31,5 olurken, ilk satışların payı ise yüzde 45,6 olarak gerçekleşti. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde