Komşunun turizmi o na emanet

Komşunun turizmi o na emanet

Yunanistan'da yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın kabinesi yemin ederek göreve başladı. Ülkenin yeni Turizm Bakanı sağcı koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar vekili olan Elena Kuntura oldu.

Komşunun turizmi o na emanet
16px
24px
28.01.2015 11:06
ABONE OLgoogle
Yunanistan'da yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın, kemer sıkmaya karşı çıkacak kabinesi belli oldu. Kabinede en dikkat çeken isimler görme engelli Korumblis ile eski manken Kuntura oldu. 

Turizm ona emanet

Yunanistan'da yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın kabinesi yemin ederek göreve başladı. Ülkenin yeni Turizm Bakanı sağcı koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar vekili olan Elena Kuntura oldu.

3 dil konuşuyor

İngilizce, İspanyolca ve Fransızca konuşuyor. Modellik kariyerinin ardından ise 2003 yılına kadar birçok lifestyle dergisinin yayın yönetmenliği görevini üstlendi.

Yaptığı hayır işleriyle de dikkat çeken Kuntura, 2003’te Yeni Demokrasi Partisi’nden milletvekili seçildi. Ardından Yeni Demokrasi içinden çıkan Bağımsız Yunanlar Partisi’ne geçti.



En kritik bakanlık

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan'ın  can simidi olarak turizmden gelecek gelir görülüyor. Yunan basınında yer alan haberlere göre, Çipras hükümetinin en önemli gelir kaynağı olması beklenen turizmin Elena Kuntura’ya emanet edilmesi dikkat çekiyor. 

100 metrede rekor sahibi

Babası asker olan Elena Kuntura, küçük yaşlardan itibaren altetizm tutkunu. Kuntura 11 yaşındayken 100 metrede ulusal rekorun sahibi. 

Gençlik yıllarında modellik yapan Kuntura, birçok dünyaca ünlü moda evi ile çalıştı, makyaj devi Shiseido’nun yüzü oldu. Amerikan CNN televizyonu tarafından da ‘yurtdışındaki en iyi 10 model’ arasında gösterildi.

Yunanistan'da bir ilk

Öte yandan Çipras tarafından oluşturulan kabinede ilk defa bir görme engelli Bakan görev yapacak. 63 yaşındaki Korumblis ülkenin ilk görme engelli bakanı olarak tarihe geçti.

Yunanistan medyasına göre ailesi Osmanlı döneminde Karadeniz kıyılarından Yunanistan'a göçen Pontuslardan olan bakan, görme yeteneğini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetmiş. Korumblis daha önce sosyalist parti PASOK'tan vekil olarak görev yapmış.

Sıkı pazarlığa "Dengesiz Marksist" bakan

Kabinede öne çıkan bir diğer isim ise  kendisini "dengesiz Marksist" olarak tanımlayan ve AB ile kemer sıkma politikaları pazarlığını yürütecek olan Maliye Bakanı Yanis Varufakis.

"AB mali su işkencesi yapıyor"

Ekonomist ve sıkı bir blogger olan Varufakis AB'nin kemer sıkma politikalarını "mali su işkencesi" olarak değerlendiriyor. 

Çipras'ı tebrik eden Almanya Şansölyesi Angela Merkel, " Görevinde başarılı ve güçlü olmanı diliyorum. Çok zor bir süreçte büyük bir sorumluluğu alıyorsun" dedi.

Savunma bakanı Türkiye karşıtı

Başbakan Çipras, Dışişleri Bakanlığı’na Stalinci geçmişi ile bilinen Nikos Kotzias’ı, Savunma Bakanlığı’na ise Türkiye’ye karşı sert tavrı ile bilinen koalisyon hükümeti ortağı sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri Panos Kamenos’u getirdi. Çipras, yolsuzlukla mücadele için de bir bakan atadı.

Dışişleri Bakanı: Nikos Kotzias, eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde danışmanı idi. 2009’da Papandreu Başbakan olduğunda Dışişleri Bakanlığı’na Dimitris Druças’ı getirince kızıp yanından ayrılan Kotzias o dönmede küçük bir parti olan Radikal Sol Koalisyon’un lideri Çipras’a yaklaştı. Pire Üniversitesi uluslararası ilişkiler öğretim üyesi. Türkiye ve Ortadoğu konularını yakından takip ediyor.

Savunma Bakanı:  Kamenos, Türkiye’ye karşı çok sert söylemleri ile tanınıyor. Başbakan Davutoğlu’nun aralık ayındaki Atina ziyareti sırasında sokakta protesto gösterisi düzenlemişti. Propilea meydanındaki gösteriye yaklaşık 70 kişi katılmıştı. Kamenos “Türkiye tahrik ederken Yunan Hükümeti Davotoğlu ile görüşmeler yapıyor” demişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde