Koç ve Sabancı'dan kafa karıştıran satış...

Koç ve Sabancı'dan kafa karıştıran satış...

Borsanın 100 bin endeksine ilerlediği, yabancıların Türkiye’ye övgüler yağdırdığı bir dönemde Koç ve Sabancı ailesi, aynı anda hisse satışı gerçekleştirdi. Hisseleri değerinin altında satmaları da soru işaretlerini artırdı

Koç ve Sabancı'dan kafa karıştıran satış...
16px
24px
26.05.2017 05:10
ABONE OLgoogle

Endeksin kısa zamanda 100 bine çıkacağı, Mark Mobius ve Marc Faber gibi dünyaca ünlü yatırımcıların "Türk varlıklarına ilgi artacak" açıklamalarıyla yabancı girişinin artacağına yönelik beklentilere rağmen Türkiye'nin iki köklü ailesi Borsa İstanbul'da aynı anda yüklü miktarda kafa karıştıran bir hisse satışına imza attı.

Koç ailesi üyeleri dün holdingin yüzde 4.22'sini oluşturan hisseleri 1.7 milyar TL'ye (490 milyon dolar) sattı. Sabancı Holding'de ise aile ile bağlarını koparan Şevket Sabancı, 100 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi.

İki holdingin hisse satışı borsada son dönemde yaşanan yükselişi de frenledi. Borsa yatırımcısı üzerinde 'olumsuz bir algı'ya neden olan satış nedeniyle endeks ilk seansta 767 puan düştü. Bunun 500 puanı bu iki holdingin hisselerindeki değer kaybından kaynaklandı. Dün ilk seansta Koç Holding hisseleri yüzde 6.7, Sabancı Holding hisseleri ise yüzde 2.9 değer kaybetti.

BİRLİKTE SATIŞ TESADÜF MÜ?

Koç Holding kaynakları, satışın Sabancı Grubu ile aynı güne denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu belirtti. Koç'un bu satışı aylar öncesinde planladığını ileri süren kaynaklar, iki grubun birlikte hareket etmediğini kaydetti.

Koç Holding kaynakları, aynı zamanda, son dönemde borsada tarihi zirveyi gören hisselere yurtdışındaki kurumsal yatırımcılardan talep gelmeye devam ettiğini, bunun karşılanması için ortaklar tarafından piyasadaki dengeleri bozmamak adına, yeni bir arzın gerçekleştiğini vurguladı.

DEĞERİNİN ALTINDA SATTILAR

İki grubun hisse satışının iskontolu olması da bir başka düşündürücü nokta oldu. Koç'ta hisse başına satış fiyatı, perşembe günkü borsa kapanışının yüzde 6.7 altında 15.87 TL olarak belirlendi. Sabancı'da ise satış borsadaki fiyatın yüzde 4 altında bir fiyatla gerçekleşti.

Sabancı Holding'in CEO'su Mehmet Göçmen, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği toplantıda, borsadaki hisse değerlerinin en az yüzde 40 iskontolu olduğundan şikâyet etmişti. Bu nedenle, Şevket Sabancı'nın hisselerini yüzde 4 iskontolu satması dikkat çekti.

Sabancı Holding'de, söz konusu hisse satışının yönetimdeki aile bireyleri tarafından yapılmaması ve hissedarlık oranının bildirim zorunluluğunun altında kalması nedeniyle konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Koç ve Sabancı bilerek ya da bilmeyerek, yaratılmak istenen olumsuz algı operasyonuna alet olurken şirket hisselerini yabancılar kapıştı. Sabancı'daki satışa 1.8 kat talep gelirken, Koç Holding hisselerinin satışı da çok kısa bir sürede gerçekleştirildi.

KİM NE YAPARSA YAPSIN 100 BİNE ÇIKAR?

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ dün yaptığı açıklamada, yabancı girişlerinin Koç ve Sabancı Holding'deki satışları dengeleyeceğini kaydetti. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, iki grubun bu satışla piyasaya "fiyatları tepe olarak" görüyoruz mesajı verdiğini, fakat buna rağmen yabancı yatırımcıların talep göstermesinin ise olumlu olduğuna dikkat çekti.

Erkan, "Bu yabancı ilgisinin devam ettiğinin göstergesi. Yılbaşından beri olan Borsa rallisini kaçıran bazı yabancı fon yöneticileri açısından da bir seferde yüklü miktarda hisse senedine sahip olma fırsatı yakaladı" dedi. Türkiye'ye güvenen yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana 1.5 milyar dolarlık hisse senedi, 1.7 milyar dolarlık tahvil-bono alımı yaptı.

YOK BÖYLE BİR SATIŞ

Borsada daha önce de bazı şirketlerde hisse satışı yapılırken, hiçbirinin boyutu ve içeriği bu denli güçlü olmamıştı. Zira BİM'de Latif Topbaş elindeki yüzde 14 hisseyi satarken, bunu yine kendine ait bir şirkete gerçekleştirdi.

Dün Galatasaray'daki hisse satışı da sadece 15 milyon liralık olup, futbolcu transferine kaynak sağlandı. Oysa Koç ve Sabancı Holding'teki hisse satışı gerek zamanlaması gerekse verdiği mesajla adeta tedirginlik yaratmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürdü.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde