Koç’taki değişimin kodları: Koç neden o nu seçti?

Koç’taki değişimin kodları: Koç neden o nu seçti?

Levent Çakıroğlu ile de Dayanıklı Tüketim Grubu’ndan ikinci kez bir yönetici CEO oldu. Peki Koç neden Çakıroğlu'nu seçti..

Koç’taki değişimin kodları: Koç neden o nu seçti?
16px
24px
20.02.2015 06:46
ABONE OLgoogle
Perihan Çakıroğlu yazdı

Genel gündem, şiddet olaylarına kilitlenmişken, iyi bir haber Koç Holding’den geldi. Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 9’unu üstlenen Koç Topluluğu, en üst düzeyde yönetici değişikliğine gitti.

Yerli liste “İSO 500”ün ilk sıralarını kimseye bırakmayan, 500 dünya devini her yıl seçen Fortune listesine Türkiye’den giren tek şirket olan Koç’taki bu önemli değişim birçok açıdan önemliydi.

Firmada bugüne kadar 5 CEO görev yaptı, altıncısı Çakıroğlu oldu.
İlk CEO bugün otomotiv şirketi Karsan’ın sahibi olan İnan Kıraç’tı. Onu sırasıyla Temel Atay, Bülent Özaydınlı, Bülent Bulgurlu ve Turgay Durak izledi. Aslında Can Kıraç’ı da unutmamak lazım. Çünkü Can Kıraç, Vehbi Koç zamanında İdare Komitesi Başkanı olarak en üst düzey yöneticiydi.

Bir noktayı da belirtelim. Koç tarihindeki en üstü düzey yöneticiler, grubun ana işlerinden olan otomotiv sektöründen seçilir. Bu gelenek Dayanıklı Tüketim Grubu’ndan gelen Bülent Bulgurlu ile bozuldu. Eski CEO Turgay Durak’la otomotive dönüldü. Çakıroğlu ile de Dayanıklı Tüketim Grubu’ndan ikinci kez bir yönetici CEO oldu.
 
Koç neden onu seçti?
 
Çakıroğlu, “Neden CEO oldu” diye bakıldığında Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un onu, globalleşme rüzgarlarını holdingde en iyi estirecek kişi olarak gördüğünü söylemek mümkün.

Çakıroğlu, vizyoner kişiliğiyle ve Ar–Ge, inovasyon, patent alma konusunda kendisini ispatlamış birisi. Küresel marka olmanın yolunun dışa açılmaktan geçtiğini biliyor. Bu alanda da elinden geleni yaptı. Mesela, Beko’yu 100’den fazla ülkede tüketiciyle buluşturdu. Birçok ünlü markayı bünyeye kattı. Mesela, Grundig’in Almanlar’dan alınması, mesela Güney Afrika pazarında önemli yeri olan Defy’nin satın alınması, Romanya’da Artcic’in topluluğa katılması gibi hamleler Çakıroğlu döneminde oldu. Düşünün bir Türk markası Beko, Güney Afrika’da Zulu kabilesiyle buluştu. Az bir şey değil.

Aslında Çakıroğlu, Defy’nin alınması sırasında patronu Koç’u ikna etmek için çok uğraşmıştı.
 
Eski hesap uzmanı ve genç
 
Çakıroğlu, aynı zamanda genç bir insan. Henüz 47 yaşında. Yani, Koç’un, “60 yaşına geleni emekli etme” geleneği için önünde daha uzun yılları var. Bence bu da önemli bir kriter.

Bir başka özelliği de devletten gelmesi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Çakıroğlu, ilk iş deneyimini Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanlığında geçirdi. 1998’de girdiği Koç Holding’de de Mali İşler Koordinatörlüğü yaptı. Daha sonra Koçtaş Yapı Marketleri’nde genel müdür olan Çakıroğlu, şimdi ayrıldığı görevine 2010’da başlamıştı.

Çakıroğlu’nun yeni görevinde hesap uzmanlığı tecrübelerini de kullanacak olması önemli bir avantaj. Yani, “para”nın ne olduğunu ve nasıl harcanması gerektiğini de iyi biliyor.
 
Dayanıklı Tüketim ile Arçelik neden ayrıldı?
 
Koç’taki bir başka değişimi de irdeleyelim. Daha önce Arçelik’in Genel Müdürü olan kişi, aynı zamanda Dayanıklı Tüketim Grubu’nun başkanı da olurdu. İlk kez bu gelenek değişti. Arçelik Genel Müdürlüğü’ne Hakan Bulgurlu getirilirken Dayanıklı Tüketim Grubu’nun Başkanlığı’na ise Fatih Kemal Ebiçlioğlu atandı.

Bunun nedeni, Arçelik’in operasyonel yapısının çok büyümesine bağlanıyor. Arçelik yanında Beko, Arctic, Grundig, Defy markaları da ayrı ayrı operasyon gerektiriyor.

Bu nedenle iki ayrı çatı oluşturuldu. Yeni atamalarda dikkati çeken bir durumu da anlatalım.

Arçelik Genel Müdürü olan Hakan Bulgurlu, eski CEO Bülent Bulgurlu’nun oğlu. O da babasının yolundan gidiyor. Koç’ta torpil mekanizmasının işlemediği düşünülürse Hakan Bulgurlu’nun yükselişini kendi çabalarına ve çalışkanlığına bağlamak mümkün.

Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde