Koç Üniversitesi'nde görülmemiş sansür

Koç Üniversitesi'nde görülmemiş sansür

Koç Üniversitesi'nde Yasemin Yılmaz’ın sunumu “politik hassasiyetler” gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Koç Üniversitesi'nde görülmemiş sansür
16px
24px
28.06.2017 14:27
ABONE OLgoogle

Koç Üniversitesi’nde 5. kez düzenlenen Türk Siyasi Ekonomi Topluluğu (TPES) Disiplinlerarası Atölye’de New York City University’de öğretim görevlisi olan Yasemin Yılmaz’ın sunumu “politik hassasiyetler” gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Bianet’in haberine göre, 20 ve 21 Temmuz’da “Türkiye ve Latin Amerika’nın Karşılaştırmalı Perspektifi” başlığıyla gerçekleşecek atölyede Yılmaz, “Elit İlgi Alanları ve Medya Baskısı: Türkiye ve Venezuela’daki Durumlar” başlığıyla sunum yapacaktı.

Yılmaz’ın sunumu, Türkiye ve Venezuela'daki basın özgürlüğünü ele alıyor ve elitlerin hükümetin siyasi/ekonomik projeleri desteklediği noktada ifade özgürlüğünden feragat edeceklerini iddia ediyordu.

"TÜRKİYE OTO-SANSÜR İLE DAHA İYİYE GİTMEYECEK"

Yılmaz sunumunun iptal edildiğini Facebook hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Koç Üniversitesi’nden kendisine gönderilen yazıyı ve sunumun girişini paylaşan Yılmaz, organizatörlerin belgelerini iki ay önce kabul ettiğini hatırlattı:

“20-21 Temmuz'da Koç Üniversitesi'nde düzenlenecek atölyedeki sunumum iptal edildi. Belgelerim iki ay önce kabul edilmiş olmasına rağmen, organizatörler bugün sunumumun, ‘Türkiye'deki sıradışı koşulların akademik işlere getirdiği olası sonuçları düşünüldüğünde, siyaseten çok hassas’ bulunduğunu bildirdiler.

Öncelikle, organizatörlere en azından bu akademik argümanımı doğruladıkları için teşekkür ederim. Her ne kadar Türkiye'deki akademik durum şüphesiz şu an sıradışıysa da bu durum kesinlikle oto-sansür ve üniversite kapılarının arkasında basit bir tartışma yürütemeyecek kadar korkak akademisyenlerle daha iyiye gitmeyecek.

Korkulara ve gelebilecek tepkilere göre konferansı tekrar düzenlemek -yalnızca sunum başlıkları ve özetlerine bakarak-, statükonun bu aşırılığını korumasını sağlayacaktır."

TPES KOMİTESİ

TPES Yönetimi şu isimlerden oluşuyor:

Caner Bakır, H. Tolga Bölükbaşı, Mehmet Kerem Çoban, Gülnur Kocapınar, Saime Özçürümez, Işık Özel, Ebru Ertugal Özveren, Alper Yağcı.

Atölyenin organizatörleri ise Oya Yeğen ve Tim Dorlach.

ATÖLYEDEKİ DİĞER SUNUMLAR

Yılmaz’ın sunumunun iptal edildiği atölyede şu sunumlar yapılacak:

* Alper Almaz (Gelişmekte Olan Ülkelerde Tarımsal Biyoteknoloji Politikaları: Türkiye ve Meksika Karşılaştırmalı İncelemesi)

* Umut Aydın (Şili Rekabet Hukukunda Reformlar: Yabancı Modellerden Öğrenmek)

* Daniel Blinder (Türkiye ve Arjantin: Nükleer ve Uzay Politikası)

* Tim Dorlach (Sosyal Politika Reformu İçin Seferber Etme: Şili Emeklilik Reform Hareketi)

* Berk Esen (Ulusal Gelişimci Devletlerde Siyasi Seferberlik ve Kurumsal Kaynakların Kurumları: Türkiye, Meksika, Arjantin ve Mısır Olguları)

* Sebastian Haug (Türkiye ve Meksika’nın Küresel Kalkınması Politikasındaki Manevra)

* Yonca Özdemir (Üçüncü Dünyada Neoliberalizm ve Popülizmin Yükselişi: Arjantin ve Türkiye Örneklerinin Karşılaştırılması)

* Salvador Parrado (Başkanlık Sonuçlarının Karşılaştırmalı Bir Perspektifle Hesaplanması: Şili Davası (2010-2014))

* Merve Sancak (Meksika ve Türkiye'de Küresel Ekonomik Ortaklar ve Ulusal Beceri Sistemleri)

* Orçun Selçuk (Peru ve Türkiye’de Kendi Kendine Darbeler ve Genelin Üzerindeki Başkanlığın Gücü)

* Alper Yağcı (Şartlı Nakit Transferi, Müşteri İlişkileri ve Siyasi Rekabet: Latin Amerika ve Türkiye’ye Karşılaştırmalı Bir Bakış)

* Oya Yeğen (Anayasa Yapımı Yoluyla Yargı 'Güçlendirme': Şili ve Türkiye’de Anayasa Mahkemeleri Vakaları) (TP/NV)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde