Koç Holding'den rekor ciro

Koç Holding'den rekor ciro

Koç Holding’in 2014 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, satış geliri ve net karı açıkladı

Koç Holding'den rekor ciro
16px
24px
03.03.2015 12:16
ABONE OLgoogle
Koç Holding, 2014 yılını hem yurt içinde hem yurt dışında gerçekleşen zorluklara karşın başarılı sonuçlarla kapatırken, toplam konsolide satış gelirleri 68,6 milyar TL, ana ortaklığa ait net dönem kârı ise 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Koç Holding’in 2014 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik ve siyasi dalgalanmalara sahne olan 2014 yılını Koç Topluluğu olarak başarılı sonuçlarla kapattık. Topluluğumuz açısından 2014 yılının önemi, tarihimizin en büyük yatırım dönemi olmasıydı. Her zaman olduğu gibi işimize odaklandık. Uzun vadeli düşündük, ülkemiz için çok çalışarak yatırımlarımızı planladığımız zamanlarda ve bütçelerle tamamladık. Bu yıl da Ar-Ge yatırımları ve patent geliştirme konusundaki liderliğimizi koruduk. 2014’te toplam kombine 7,6 milyar TL tutarında rekor bir yatırıma imza attık. Son 3 yılda gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım rakamı ise 19 milyar TL’ye ulaştı. Koç Topluluğu olarak Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyeline olan inancımızla, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemiz ve Topluluğumuz için yarattığımız katma değer ve başarılı sonuçlar, 85 bini aşkın çalışanımız ve yöneticilerimiz, birlikte çalışarak milyonlarca tüketicinin hayatına dokunduğumuz 10 bini aşkın bayimiz, güçlü yan sanayi şirketlerimiz ve çalışanlarımızı temsil eden sendikalar ile oluşturduğumuz sinerjinin, büyük bir aile olduğumuzun en önemli göstergesi. Bu başarıya katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. 2015 yılı yeni yatırımlarımızın meyvelerini alacağımız bir yıl olacak. Yeni yatırım projeleri geliştirmekten de geri durmayacağız. Özellikle yurt dışında büyüme hedefine yönelik çalışmalara, yeni ürün, marka, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına topyekün devam edeceğiz” diye konuştu.

Koç Topluluğu’nun 2014’te gerçekleştirdiği yatırımlara ilişkin detaylı bilgi veren Turgay Durak şöyle devam etti:

 2014’te enerji sektöründe liderliğimizi sürdürürken, Türk özel sektörünün tek kalemde gerçekleştirdiği en yüksek sanayi yatırımı olan 3 milyar dolar’lık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin açılışını gerçekleştirdik. Bu yatırım ile ülkemizin enerji ithalatını da yıllık net 1 milyar dolar azaltmayı hedefliyoruz.

 Enerji ve akaryakıt sektörlerinde ilk ve tek olan Tüpraş Ar-Ge Merkezi kampüsü de 2014 yılı başında faaliyete geçti.

 Opet, sektöründe pazar payını en çok artıran şirket olarak bu yıl da 2’nciliğini korudu.

 Aygaz Grubu, Aygaz-Mogaz-Lipet markalarıyla sektörde açık ara liderilğini sürdürdü.

 Demir Export, iş güvenliği standartlarının en üst seviyelerde tutulduğu ‘tam mekanize’ Soma Eynez yeraltı kömür madeni yatırımlarını 2015’te üretime geçecek şekilde tamamladı.

 AES’in AES Entek’te sahip olduğu hisselerin Koç Holding ve Aygaz tarafından satın alınması yönünde karar verildi. AES Entek işlemi tamamlandı.

 Türk otomotiv sektörünün kuruluşundaki öncü rolümüzü, ülkemizi küresel ölçekte güçlü bir şekilde temsil ederek devam ettiriyoruz. Ford Otosan’ın geliştirdiği yeni Courier’in üretimi için Gölcük’teki ikinci fabrikamızın açılışını gerçekleştirdik. Böylece toplam kapasite 415 bin araca çıktı. Ayrıca Kocaeli fabrikasında üretilmekte olan Transit’lerin yeni modelleri devreye girdi. Böylece şirketimiz 1,4 milyar dolarlık yeni model ve fabrika yatırımlarını tamamlamış oldu.

 Türk otomotiv endüstrisinin en büyük Ar-Ge merkezi Ford Otosan bünyesinde devreye girdi.

 Tofaş, Kuzey Amerika ve Kanada’ya Doblo ihracatına başladı. 2015’in ikinci yarısında üretimine başlanacak yeni B Sedan otomobil projesi için yatırım devam ediyor.

 2016’da devreye alınacak biri hatchback diğeri station wagon C segmentindeki iki yeni binek otomobil projesine daha imza atıldı. Bu araçlarla birlikte Tofaş’ın toplam yatırım tutarı 1.4 milyar dolara ulaşıyor.

 Otokoç Otomotiv, 30 bine ulaşan araç parkıyla Asya, Avrupa ve Afrika Bölgesi’nde 2’nci büyük Avis lisansiyesi konumunda. 2014’te Kazakistan faaliyetlerine başladı. Günlük araç kiralama işinde Avis markasıyla birinci, Budget markasıyla ikinci sırada yer alıyor.

 Otokar, Altay ana muharebe tankı projesinde de takvime uygun olarak testler devam etti ve son iki prototipin imalatları tamamlandı.

 RMK Marine, dört adet sahil güvenlik gemisi projesini başarıyla tamamladı.

Ø 60’ıncı yılını kutlayan TürkTraktör Adapazarı Erenler’de açılan yeni fabrikası ile Avrupa’nın en büyük traktör tesislerinden biri oldu. TürkTraktör yurt içi piyasada yaklaşık yüzde 50 pazar payına sahip olmanın yanı sıra ihracat faaliyeti yürüttüğü 130’u aşkın ülke ile uluslararası bir oyuncu konumunda.

 Romanya’da Arctic, Güney Afrika’da Defy markalarıyla açık ara pazar lideri olan Arçelik, global markası Beko ile Avrupa’nın ikinci büyük markası, İngiltere’de beyaz eşya pazarının lider markası, Polonya ve Fransa’da solo beyaz eşya pazarının birincisi, Almanya’da son 5 yılda Pazar payını iki katından fazla artırarak pazarın en hızlı büyüyen markası olma başarasıyla gururlandırıyor. Arçelik’in Tayland’da 100 milyon dolarlık yatırım ile yapacağı buzdolabı fabrikasının inşaatına da 2015’in Ocak ayında başladı.

 70’inci yılını kutlayan Yapı Kredi Bankası şube sayısını 1000’in üzerine, ATM sayısını ise 3.600’e çıkardı. Bankamız bu yıl da kredi kartı alanındaki 24 yıllık liderliğini pekiştirdi.

 Pazarının açık ara lideri Koçtaş, dört yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 43’e yükseltti.

 Tat Gıda, “Odaklı Büyüme Stratejisi” çerçevesinde Harranova Tarım ve Maret operasyonlarından çekildi. Süt ürünleri portföyünü, Ege’nin peynir konusunda uzmanlaşmış işletmesi Moova’nın tesisini satın alarak güçlendirdi.

 Setur Marinaları, Kalamış ve Fenerbahçe marinalarının işletme haklarını 30 seneliğine kazandı. Ayrıca Marintürk Grubu’ndan biri İstanbul’da, ikisi Göcek’te olmak üzere üç marinanın satın alınmasına ilişkin sözleşme imzalandı; Rekabet Kurumu’nun kararını bekliyoruz.

 Divan Grubu altı yeni projeye imza attı ve toplam otel sayısını 18’e yükseltti.”

Turgay Durak: “Toplumsal fayda yaratmada da öncü rolümüzü koruyoruz.”

Turgay Durak, Koç Topluluğu’nun sadece ekonomik alanda değil, toplumsal fayda yaratmada da öncü rolünü koruduğuna dikkat çekerken, 2014’te 45’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Vehbi Koç Vakfı’nın Türkiye’de birçok saygın vakfın kurulmasına örnek teşkil ettiğini hatırlattı. Turgay Durak şöyle devam etti:

“45 yıldır bursiyerlerimizden, mezunlarımızdan, hastanelerimizde şifa bulan hastalarımızdan, müzelerimizin ziyaretçilerinden duyduğumuz güzel cümleler, yeni büyük projelere imza atmamız için bize güç vermektedir. Bu çerçevede, eğitim, uygulama ve araştırma odaklı kurulan Koç Üniversitesi Hastanesi’nde öğrencilerimizin en yüksek uluslararası standartlarda tıp eğitimi almaları, araştırma laboratuvarında kendilerini geliştirmeleri ve üniversitemizi bilimsel yönden daha da ileri götürmeleri hedefleniyor. Yeni projelerimizin bir diğeri olan Çağdaş Sanat Müzesi’nin ön hazırlıkları da tamamlandı. 2014’te 20’nci yıllarını kutladığımız Rahmi M. Koç Müzesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi diğer gurur kaynaklarımızdır.”

Turgay Durak: “KSS projelerimizin ülkemiz için kalıcı çözümler yaratmasını memnuniyetle izliyoruz.”

Koç Holding’in kurumsal sosyal sorumluluk projelerini de uzun vadeli, stratejik bakış açısıyla yürüttüğünü de vurgulayan Turgay Durak, çalışanların ve bayilerin desteğinin projeler için çok önemli olduğunu vurguladı. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi ve Ülkem İçin projelerimizin ülkemiz için kalıcı çözümler yaratmasını memnuniyetle izliyoruz” diyen Turgay Durak, Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (BM Kadın Birimi-UN Women) ile gerçekleştirdiği işbirliği anlaşmasını da hatırlattı. Turgay Durak, “Kadınların güçlenmesi ile tüm toplumun kazançlı çıkacağına dair ortak inancımızla, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile yapacağımız çalışmaların önemli bir katma değer yaratacağına inanıyorum” dedi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde