Kiracı Oger, en değerli gayrimenkulleri satıyor, takan yok!

Kiracı Oger, en değerli gayrimenkulleri satıyor, takan yok!

Özelleştirilen Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip olan OGER, Danıştay’ın ‘Taşınmazları satamazsın’ kararına rağmen Mecidiyeköy’deki genel müdürlük ile Maçka’daki Boğaz manzaralı Avea binasını satışa çıkardı.

Kiracı Oger, en değerli gayrimenkulleri satıyor, takan yok!
16px
24px
03.05.2016 08:47
ABONE OLgoogle
Mecidiyeköy’deki 16 katlı,yaklaşık 13 dönüm alana sahip bina 2015’te satışa çıkarılmıştı. İstenen sonuç alınamayınca satış iptal oldu, ancak bina bu yıl yeniden görücüye çıka rılacak. Oger’in kasasına bu satıştan en az 80 milyon TL girmesi bekleniyor.

EN GÖZDE ARAZİDE

Satışa çıkarılan ikinci değerli gayrimenkul İstanbul’un en değerli bölgelerinden Maçka’daki Boğaz manzaralı Avea İletişim Hizmetleri Genel Müdürlük binası. 18 Mayıs’a kadar kapalı zarf usulüyle teklif toplanacak olan binanın satışını JLL ve Cushman & Wakefield üstlendi. 

Devletin malını göstere göstere satıyor

Türk Telekom’un yüzde 55’ine sahip olan Oger, Danıştay’ın “Altyapı ve taşınmazları satamazsın” demesine rağmen gayrimenkulleri teker teker satıyor. Devlete ait olan 175 yllık bakır kabloların satışından da 6.55 milyar dolarlık sözleşme bedelinin kat kat fazlasını cebine koydu.

Özelleştirilen Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip olan Oger Telekom, Danıştay’ın ret kararlarına rağmen altyapıyı ve taşınmazları satmaya devam ediyor. 2005 yılında 6.55 milyar dolar karşılığında Türk Telekom’un hisselerini alan Oger Telekom’un, imtiyaz sözleşmesinin biteceği 2026 yılında devraldığı taşınmazları da aynı şekilde iade etmesi gerekiyor. Fakat daha önce Abdülhamit döneminde döşenen ve devlete ait olan bakır kabloları satan Oger, bu kez de şirketin Mecidiyeköy’deki genel müdürlük binası ile Maçka’daki Avea İletişim Hizmetleri Genel Müdürlük binasını satışa çıkardı.

Danıştay ‘satamazsın’ dedi

Oger, usulsüz satışlarını anlaşmaya koyduğu şerhle açıklıyor. Danıştay ilk olarak sözleşmenin yapılmasından 2 yıl sonra Oger’in koyduğu şerhi geçersiz saymış ve yeni bir sözleşme imzalanmasını istemişti. Danıştay daha sonra da birçok kez şerhi geçersiz sayan görüşler bildirmişti. Bunun üzerine 2010 yılında yeni bir sözleşme imzalanmış fakat bu sözleşme ‘ticari sır’ denilerek açıklanmamıştı. 2011 yılında Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, anlaşmaya ithafen sözleşme bitiminde Türk Telekom’un tüm altyapısının ve taşınmazlarının iade edileceğini söylemişti.

Genel Müdürlük satılıyor

Mecidiyeköy’deki 16 katlı, yaklaşık 12 bin 680 metrekare alana sahip olan bina 2 Aralık 2015’te kapalı zarf usulüyle satışa çıkarılmıştı. 80 milyon TL’lik satış bedeli
belirlenen fakat satılamayan binanın bu yıl yeninden satışa çıkarılması planlanıyor.



Maçka’daki binayı da satacak

Türk Telekom, son olarak İstanbul’un en değerli bölgelerinden Maçka’daki Boğaz manzaralı Avea İletişim Hizmetleri Genel Müdürlüğü binasını satışa çıkardı. 18 Mayıs’a kadar kapalı zarf usulüyle teklif toplanacak olan binanın satış işlemlerini JLL ve Cushman & Wakefield üstlendi. Türk Telekom, 1983 metrekare arsa alanına sahip taşınmazın satışından en az 80 milyon dolar gelir sağlamayı planlıyor. Ticaret ve konut alanlı imar planı olan bina, 12 bin 800 metrekare kapalı alana sahip.

Oger neden şerh koydu?

Oger’in imtiyaz sözleşmesine şerh koyması, teslim etmesi gereken altyapı ve taşınmazlar üzerinde tasarruf sağlamasına yarıyor. Danıştay’ın ‘şerh koyamazsın’ kararına rağmen Oger bu yolla, 6.55 milyar dolar ödeyerek aldığı Türk Telekom’a ait milyar dolarlık bakır haberleşme kablolarının ve taşınmazların sahibi gibi davranıyor. Hatta Oger’in Türk Telekom’un bedelini öderken verdiği 4.5 milyar dolarlık krediyi de bu taşınmazları rehin göstererek aldığı iddia ediliyor.

Bakır kablodan milyar dolar götürdü

Türk Telekom özelleştirilirken, 175 yıllık 35 milyon km uzunluğunda bakır hattı da Oger’in kullanımına verildi. Bu bakır kabloların toplam değeri ise milyar dolarla ifade ediliyor. Şirketin savunması ise bakır kabloların yerine fiber optik kablo döşemesi. Fakat 1 km’lik fiber optik hat 2500 TL’ye mal edilirken, 1 km’den kablonun kalınlığına göre 5 ton bakır çıkarılabiliyor. Bunun tutarı ise 70 bin TL. Oger millete ait olan bu parayı da imtiyaz sözleşmesine aykırı olarak kendine alıyor.

Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde