Kayyum atanmıştı! 37 yıllık Türk devi satılıyor...

Kayyum atanmıştı! 37 yıllık Türk devi satılıyor...

Kayyum atanan Türk kargo devi Aras Kargo'nun çoğunluk hissesi Avusturyalı ortak Austrian Post'a satılıyor..

Kayyum atanmıştı! 37 yıllık Türk devi satılıyor...
16px
24px
03.05.2017 10:43
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin en büyük kargo firmalarından biri olan Aras Kargo'da çoğunluk hisse Avusturyalı ortak Austrian Post'a geçiyor. Rekabet Kurulu'na yapılan bildirime göre, Austrian Post şirkette yüzde 75 paya sahip olacak, ailenin hisseleri ise yüzde 25'e inecek.

Aras Kargo'da bir süreden bu yana Avusturyalı ortak ile devam eden sıkıntılı süreçte yeni bir gelişme yaşandı. 2013 yılında Aras Kargo'nun yüzde 25'ini satın alarak şirkete ortak olan Avusturyalı Austrian Post, şirketin yüzde 50 oranındaki hissesini daha alarak payını yüzde 75'e çıkaracak ve böylece çoğunluk hisseye sahip olacak. Aras Ailesi'nin payı ise yüzde 25'e inecek.

Şubatta ticari kayyum atanmıştı

Şubat ayında Aras Kargo Anonim Şirketi'ne şirketin A grubu hissedarı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Evrim Aras'ın yapmış olduğu başvuru neticesinde İstanbul Anadolu 5. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ticari kayyum atamıştı.

Sonunda bu da oldu: Aras Kargo'ya kayyum atandı

Konu ile ilgili bildirim Rekabet Kurulu'na gönderildi ve Kurul'un internet sitesinde "Post 206 Beteiligungs GmbH'nin Aras Kargo Yurt içi Yurt Dışı Taşımacılık A.Ş'nin %50 hissesinin Evrim Zuhal Aras, Barış Baran Aras, Meral Aras'tan devralması işlemi" ifadesi ile yer aldı.

Anlaşmanın kesinlik kazanması Rekabet Kurulu onayının ardından olacak.

Austrian Post, Aras Kargo'yu nasıl ucuza kapatmak istemiş?

GEÇEN SENE SORUNLAR ÇIKTI

Austrian Post, 2013 yılında Aras Kargo'nun yüzde 25'lik hissesi için 125 milyon TL ödemişti. Ancak geçtiğimiz yıl iki ortak arasında çeşitli sorunlar baş göstermiş ve bu durum basına da yansımıştı.

Aras Kargo'nun CEO'su Evrim Aras, o dönem yaptığı açıklamada, Austrian Post'un şirketinden tamamen çekilmesini istediğini belirtmiş ve sattıkları yüzde 25 hisseyi geri istediklerini kaydetmişti.

Aras Kargo'da 'Kandırıldık' tartışması büyüdü!

Avusturyalı şirket tarafından Haziran ayında yapılan açıklamada ise şirketin 2013 yılından bu yana elinde olan hisselere ilaven yüzde 50'lik hisse alımı daha yapma ihtimalini değerlendirdiği belirtilmiş fakat bu Aras Kargo tarafından reddedilmişti.

Ancak gelinen noktada Avusturyalı şirketin dediği oldu ve Aras Kargo'daki payını yüzde 75'e çıkardı.

İKİ HAFTA ÖNCE NE DEMİŞTİ?

Öte yandan Austrian Post Denetim Kurulu adına Başkan tarafından 20 Nisan tarihinde yapılan açıklamada, 'Türkiye'deki zorlu siyasi koşullar bu ülkede iş yapmayı gözden geçirmemize neden olabilir' denilmişti.

Söz konusu açıklamanın üzerinden henüz iki hafta bile geçmemişken, Avusturyalı şirket Aras Kargo'da çoğunluk hisseyi satın almak için başvuruda bulunmuş oldu.

Aras Kargo'nun Avusturyalı ortağının gözü korktu

12 BİN ÇALIŞANI VAR

Aras Kargo 1979 yılında Celal Aras tarafından kuruldu. Firmanın 3 bin 250 araçlık filosu, 825 şubesi ve 12 bin çalışanı bulunuyor. Kurucunun Şubat 2008’de vefatının ardından şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Z. Aras oldu. İş Girişim 2011 yılında Aras Kargo’nun yüzde 20 ortağı oldu. 2013 yılına gelindiğinde ise Austrian Post, İş Girişim’e ait yüzde 20 hisseyi ve Aras Kargo’ya ait yüzde 5 hisseyi satın alarak Aras Kargo’nun yüzde 25 ortağı oldu.

Yabancı ortaklığa kötü örnek: Aras Kargo'da neler oluyor?

Aynı tarihte, şirketin yüzde 50 hissesinin daha yabancı ortağa satışına ilişkin sözleşme imzalandı. Ancak ortaklar arasındaki uyuşmazlık hisse devrine engel oldu. Aras Kargo’nun yüzde 26’şar hissesi Evrim Aras ve kardeşi Barış Baran Aras’a, yüzde 22’si ise anne Meral Aras’a ait.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde