Katliamın 40. yılında Taksim’e izin çıkar mı?

Katliamın 40. yılında Taksim’e izin çıkar mı?

Konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarını nerelerde gerçekleştirecekleri belli oldu. 1 Mayıs 1977 katliamının 40. yılında Taksim'de kutlama yapılıp yapılmayacağı DİSK'in İçişleri Bakanı ve Vali ile görüşmesinin ardından belli olacak.

Katliamın 40. yılında Taksim’e izin çıkar mı?
16px
24px
24.04.2017 09:41
ABONE OLgoogle

Hürriyet Gazetesi’nden Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre işçi sendikaları konfederasyonlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programı belli oldu.

Türk-İş yıllar sonra Ankara'da geniş katılımlı bir miting organize etme kararı alırken; DİSK kitlesel kutlamalar yapılmasını benimsedi. Hak-İş ise bu yıl Erzurum'da olacak.

Türk-İş Başkanlar Kurulu önceki gün yaptığı toplantıda, kutlamaların merkezi olarak Ankara'yı seçti. Karara göre, merkez Ankara Tandoğan olmak üzere 81 ilde Türk-İş üyeleri, 1 Mayıs kutlamalarını yapacak. Kutlamalarda kıdem tazminatı, taşeronlar, geçici işçiler ve devam eden toplu sözleşme görüşmeleri konusunda işçilerin talepleri dile getirilecek.

77 KATLİAMININ 40. YILI

DİSK de, 1 Mayıs için çalışmalara başladı. DİSK'ten yapılan açıklamada, “Kıdem tazminatı başta olmak üzere işçi sınıfının haklarının tehdit altında olduğu bir dönemde 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele gününün işçilerin ve toplumun geniş kesimlerinin hak gasplarına, taşeron düzeni başta olmak üzere güvencesizliğe işsizliğe, iş cinayetlerine ve antidemokratik düzene hayır diyecekleri bir gün olarak örgütlenmesi gerektiği“ belirtildi.

Açıklamada, “1 Mayıs 1977 katliamının 40'ıncı, DİSK'in kuruluşunun 50'nci yılında tarihsel bir sorumlulukla DİSK, 1 Mayıs'ı bugüne kadar beraber örgütlediğimiz emek ve meslek örgütlerinin ve 1 Mayıs kutlamalarına katılan bileşenler başta olmak üzere mümkün olan en geniş kesimlerin, tüm demokrasi güçlerinin 1 Mayıs meydanlarında buluşması için çaba gösterecektir” denildi.

DİSK Başkanı Kani Beko, bugün önce İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi ile görüşülmesinin ardından İstanbul'da miting alanının belli olacağını belirtti.

DİSK ile memur sendikaları ve meslek odalarının da yarın bir araya gelmesi bekleniyor. Geçen yıl Bakırköy'de kitlesel kutlanan 1 Mayıs önceki yıllarda ise Taksim'de bazen izinli bazen de izinsiz olarak kutlanmıştı.

HAK-İŞ ERZURUM'DA

Hak-İş ise, bu yılki kutlamaların merkezi olarak Erzurum'u seçti. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “Hak-İş olarak, Türkiye'nin turizm, kültür, tarım ve gelişen sanayisi ile önemli kentlerinden ve doğunun incisi Erzurum'da daha önce Sakarya, Konya, Kayseri, Karabük ve Ankara'da yaptığımız gibi emekçilerin yoğun katılımıyla, 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 1 Mayısların, sendikal harekette önemli bir yeri bulunmaktadır. 1 Mayısların kutlanması, Türkiye'de ve dünyada tartışmaları beraberinde getirmektedir. Hak-İş Konfederasyonu, etkin 1 Mayıs kutlanmasına büyük önem atfetmektedir” ifadesini kullandı.

1 MAYIS 1977'DE NE OLDU?

1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelenler ile birlikte yaklaşık 500 bin kişi Taksim Meydanı'ndaki kutlamalara katıldı. Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürdü. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK genel başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçışmaya başladı. Yaşanan izdiham sonucu 34 kişi hayatını kaybetti. 136 kişi yaralandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde