Katarlılar, Türkiye’de katılım bankası arıyor

Katarlılar, Türkiye’de katılım bankası arıyor

Katar’ın en büyük İslami bankalarından Qatar Islamic Bank, Türkiye’de banka arayışlarını sürdürüyor.

Katarlılar, Türkiye’de katılım bankası arıyor
16px
24px
05.02.2016 13:38
ABONE OLgoogle
Katar’ın en büyük İslami bankalarından Qatar Islamic Bank, Türkiye’de banka arayışlarını sürdürüyor. Sektörü yakından takip edenler hatırlarlar Qatar Islamic Bank’ın (QIB) ismi önce Türkiye Finans ardından da Bank Asya ile birlikte anılmıştı. Türkiye Finans’ı almak için büyük çaba harcayan QIB Suudi Arabistan’ın dev bankalarından National Commercial Bank ile giriştiği rekabeti kaybetmişti. 

Ardından bu kez Bank Asya’ya talip olan QIB bu bankanın yönetimine el konulması yüzünden niyetini sonlandıramadı. 25 Mart 2014 tarihinde Bank Asya ile münhasır görüşmelere başladığını duyuran QIB, yaklaşık dört buçuk ay sonra 8 Ağustos’ta anlaşmanın feshedildiğini duyurmuştu. Bank Asya’dan o günlerde yapılan açıklamada; “Münhasırlık anlaşması yurtiçi yatırımcılarla ortaklık görüşmelerinde bulunulabilmesi ve resmi teklif alınabilmesi için feshedildi” bilgisi verilmişti.

İşte, Türkiye’de iki banka alımı da başarısızlıkla sonlanan QIB’nin son günlerde yeniden radarını Türkiye’ye çevirdiğini duyduk.

Arkadaşımız Esin Çetinel’in faizsiz bankacılık yapan finans kuruluşlarının üst düzey yetkililerinden aldığı bilgiye göre, QIB Türkiye’ye yatırım yapmak için yeniden arayışa girdi.

Yine tıpkı Türkiye Finans ve Bank Asya gibi İslami bankacılık kurallarına uygun bankacılık yapan bankaların kapısını çalmaya başladı.

Katılım bankacılığı çevrelerinde QIB’nin bu kez çok kararlı olduğu, banka satın alamaz ise kendisinin kuracağı konuşuluyor.

QIB, 1982 yılında Katar’ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyete geçti. Bugün ülkesinde İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe ise yüzde 9’luk paya sahip. Banka, Katar’ın yanı sıra Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya’da da bankacılık yapıyor. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde