Katar Emiri çok sevmişti: İşte Sürmene'nin son hali

Katar Emiri çok sevmişti: İşte Sürmene'nin son hali

CHP'li vekil Haluk Pekşen sosyal medya hesabından Çamburnu'nda yapılan Orman Köşkleri'ne dikkat çekti. E

Katar Emiri çok sevmişti: İşte Sürmene'nin son hali
16px
24px
11.05.2017 13:46
ABONE OLgoogle

Eşsiz güzelliği ile ünlü Sürmene'de 8 Ocak'ta çıkan orman yangını gündem yaratmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Katar Emiri'ni yangından kısa bir süre önce bölgede gezdirerek bölgenin doğal güzelliklerini göstermesi, muhalefet milletvekilleri tarafından topa tutulmuştu.

Sürmene Çamburnu’nda Orman Köşkleri hızla yükseliyor. Orman Köşkleri’nin bu kadar tepki çekmesinin nedeni ise doğa ve kültür zenginlikleri ile eşsiz olan bölgede heyelan ardından da nedeni bilinmeyen bir yangın çıkması.

Sürmene yangını akıllara Güvercinlik Koyu'nu getirdi

Yangından bir hafta öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tesadüfen buradaki doğal güzellikleri göstermek amacıyla havadan Katar Emiri’ni gezdirmesi ise çok tartışılmıştı.

CHP’li vekil Haluk Pekşen ise sosyal medya hesabında Çamburnu’nda yapılan Orman Köşkleri’ne dikkat çekti. Pekşen mesajında ‘Ocak ayında orman yahgını çıkan ve 50 hektar alanın yandığı sürmene Çamburnu’nun son hali’ yazdı.

Çamburnu'da yaklaşık 20 hektarlık alanı etkileyen yangında  250 yılda yetişen sarıçamlar yok olmuştu. Bölge Türkiye'nin deniz seviyesine inen iki sarıçam alanından birisi olarak biliyor. Yangının ise 7 ayrı noktadan çıktığı biliyor ancak piknikçiler nedeni ile mi yoksa sabotaj nedeniyle mi çıktı bilinmiyor.

Bakan söz vermişti: Yangının altından villa çıktı

EMİR’DEN TURİZM BÖLGESİNE YOĞUN İLGİ

18 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’a gelen Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani ile bölgede kış turizmi yapılabilecek alanları helikopterle havadan incelemişti.

Emiri havaalanında karşılayan Erdoğan helikopter turunun ardından Trabzon Sürmene’nin doğal güzelliklerine hayran kalan  Emiri makam aracına alarak oteline kadar bırakmıştı.

CHP’Lİ YARKADAŞ’DAN DİKKAT ÇEKEN TWEET

CHP İstanbul Milletvekil Barış Yarkadaş, Sürmene’de yanan ormanın Erdoğan’ın Katar Emiri’ne havadan dolaşarak gösterdiği yer olduğunu yazdı. Paylaşımın ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Veysi Eroğlu da yanan ormanların bir yıl içinde yeniden ağaçlandırıldığına dair bir paylaşımda bulunmuştu.

Yarkadaş  Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiinde çıkan ve yaklaşık 20 hektarlık alanın kül olduğu orman yangınına ilişkin iddiasını  “Trabzon Sürmene'de Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar Emiri'ne havadan dolaşarak gösterdiği orman yanıyor… Emir'e yatırım alanı mı açılıyor?” tweeti ile dile getirmişti.

ORMAN BAKANI’NDAN ANINDA CEVAP

Bu iddialara kendi sosyal medya hesabından yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise AKP hükümeti döneminde “Yanan bir metrekare dahi orman alanı başka bir maksatla tahsis edilmemiştir ve aynı yıl ağaçlandırılmıştır. Yanan alanlar kati surette başka maksatla tahsis edilemez” diyerek tartışmaya katıldı.

ALTIOK’TAN SORU ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Anayasa tartışmaları ile iyice ısınan siyasetin gündemi arasında Sürmene yangınını TBMM’ye bir soru önergesi ile taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Altıok şu soruların yanıtını istedi;

1. Yangın yedi ayrı yerde, aynı anda nasıl çıktı? Yangının bölgede bulunan Katı Atık Tesisi ile bir ilgisi var mıdır? Katı atık tesisinde yapılan çalışmalardan yangının çıkma ihtimali nedir?
2. Aynı bölgede bulunan Katı Atık Tesisine ek olarak planlanan ve 3 gün önce ÇED raporu yayımlanan “Katı Atık Düzenleme Projesi Ek Lot Projesi” gerekli olan alanın açılmasıyla yangın arasında bir bağlantı bulunmakta mıdır?
3. Trabzon Akyazı Şenol Güneş Stadı’nın açılacağı gün, Katar Emiri'nin Trabzon'a gelmesi, helikopter ile bölgeyi dolaşması Trabzon dağlarında “otel hayalleri” kurmasıyla bu yangının bir ilişkisi bulunmakta mıdır?
4. Yangının çıktığı bölgede herhangi bir arazi satışı ve kiralamasına dair herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu bölgede Katarlıların beş yıldızlı otel yapacağı iddiaları doğru mudur?
5. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Sürmene Çamburnu milli Parkı için “nature park” gibi projeler planlanıyordu, bu projenin yangınla ilişkisi var mıdır?
6. Yangın karşısında Bakanlığınız neden bu kadar çaresiz ve seyirci kalmıştır? Bölgede yangın olasılıklarına dair aldığınız önlemler nelerdir? 2002 yılından bu zamana kadar hangi bölgelerde, kaç hektarlık ormanlık alan yangın nedeniyle yok olmuştur?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde