Karşılıksız çek verene, her bir çek için bin 500 gün hapis

Karşılıksız çek verene, her bir çek için bin 500 gün hapis

Yatırım teşvik paketi kapsamında çeklere ilişkin düzenleme de komisyonda kabul edildi.

Karşılıksız çek verene, her bir çek için bin 500 gün hapis
16px
24px
01.07.2016 05:57
ABONE OLgoogle
 Buna göre karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek.

Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler sermaye şirketlerinin yönetim organlarında görev alamayacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, karşılıksız çekte azami hapis cezasının 3 yıl, çekin birden fazla olması durumunda 5 yıldan fazla olmadığını belirterek, "Tek çekte azami süre 1 yıl, birden fazla olması durumunda 3 yıl yapılabilir" dedi.

Bozdağ, bu düzenlemenin çek sahiplerini ve bankaları daha dikkatli olmaya zorlayacağını ifade ederek, "Bu düzenlemeden sonra çeki kötü niyetli kullananlar bunun bedeli olarak piyasadan el çekme durumunda kalacak" dedi.

Tasarı ile karşılıksız çek keşide etme adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlandığı için, çek hesabı açtırmak isteyenler bankaya adli sicil kaydı da verecek. Çeke ilişkin düzenlemelerden bazıları şöyle:

 Bankalar, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin ya da şirket yetkililerinin çek hesabı açma yasağının bulunup bulunmadığını kontrol etmekle yükümlü olacak.

 Karekodlu çek düzenlenen lehtar, teslim aldığı çeki sisteme kaydedecek.

 Çek alacaklıları, karekod aracılığıyla bütün bilgilere erişim sağlayabilecek.

 Çek hesabı sahibi ile düzenleyen farklı kişilerse, düzenleyenin kimlik numarası da yazılacak.

 Çek hesabı sahibinin gerçek kişi olması durumunda kimlik numarası, tüzel kişi ise MERSİS numarası çek üzerine yazılacak.
Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde