Karşılıksız çek nasıl bu kadar azaldı?..

Karşılıksız çek nasıl bu kadar azaldı?..

Karşılıksız çek, yılın ilk 4 ayında 2016'nın aynı dönemine göre miktarda yüzde 25, adette yüzde 27 azaldı. İşte azalma nedeni...

Karşılıksız çek nasıl bu kadar azaldı?..
16px
24px
07.06.2017 09:24
ABONE OLgoogle

Yılın ilk dört ayında karşılıksız çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 25, adette yüzde 27 azaldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yıl başında zorunlu hale gelen karekod uygulamasının etkisine dikkat çekti.

Tüfenkci, "Karekodlu çekler karşılıksız çekin önlenmesi anlamında yüzde 50'nin üzerinde fayda sağlamıştır" dedi.

 Karekod uygulaması çeke olan güvenin artırılması ve karşılıksız çekin önlenmesi amacıyla 2017 Ocak ayından itibaren çeklerde zorunlu hale getirilirken, karekodlu çek sayısının 9 milyona yaklaştı.

ÇEK İBRAZI 236 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ilk dört ayda ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 236 milyar lira oldu. Bu süre içinde karekodlu çeklerin tutar olarak ibraz edilmiş toplam çeklerin içindeki payı ortalama yüzde 12,85, adet olarak ise yüzde 10,3 oldu.

KAREKODDA KARŞILIKSIZ ÇEK ORANI YÜZDE 1,1'E DÜŞÜYOR

İlk dört ayda parasal tutarı 6,3 milyar lira olan 170 bin adet karekodlu ve/veya karekodsuz çeke karşılıksız işlemi yapıldığını söyleyen Tüfenkci, Nisan itibariyle ise ibraz edilen karekodlu çeklerin toplam ibraz edilen çek içerisindeki karşılıksız çıkma oranının adet olarak yüzde 1,1 olduğunu belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde