Karamehmet, New York'a neden gidemedi?

Karamehmet, New York'a neden gidemedi?

15'inci yıl nedeniyle düzenlenen törende Turkcell’in yönetimi hazır bulunsa da baş aktörlerin yokluğu dikkat çekti. Tören için biletini alan Mehmet Emin Karamehmet ancak....

Karamehmet, New York'a neden gidemedi?
16px
24px
03.09.2015 05:15
ABONE OLgoogle
New York Borsası’nda hisseleri işlem görmeye başlayan Turkcell, 15 yılı geride bıraktı. Önceki gün NYSE’nin kapanış gongu da Turkcell için çaldı. 2000 yılında o dönemde adı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olan Borsa İstanbul ile aynı günde New York’ta da yatırımcının karşısına çıkan Turkcell’in 15. yılı nedeniyle düzenlenen gong töreninde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, geçen zaman içerisinde Turkcell’in, Türkiye ile büyüdüğünü ve kendisine inanan yatırımcıların güvenini boşa çıkarmadığını söyledi.

Akça, “Turkcell, on binlerce kişi için istihdam fırsatları oluşturdu. 9 ülkede 68 milyon aboneye ulaştı. 5 yıl sonra, NYSE’ye kote olmamızın 20. yıldönümünde dünyada 5G teknolojisini geliştirmeyi başarmış birkaç telekomünikasyon şirketinden biri olmak için çalışıyoruz” diyerek ileriye dönük hedeflerini açıkladı.

Törende yer alan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer de Turkcell’in Borsa İstanbul’daki (BIST) 15’inci yılı nedeniyle, “Büyümesiyle, iyi yönetişim ilkeleriyle yakından takip ettiğimiz ‘Türkiye’nin Turkcell’in borsamıza kote olması bizim açımızdan bir değer” ifadesini kullandı.

NYSE’DE İLK 500’DE

Turkcell, dün itibarıyla NYSE’de işlem gören 2 bin 423 şirket içinde en yüksek değere sahip ilk 500 içinde yer alıyor. NYSE ise dünyadaki toplam hisse alım satım işlemlerinin yüzde 44’ünün yapıldığı yer olarak biliniyor. Temmuz 2015 itibarıyla NYSE’ye kote şirketlerin piyasa değeri 19 trilyon 351 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. NYSE gongu, borsanın açılış ve kapanışında olmak üzere, günde iki kez çalınıyor. Gong çalma törenini dünyanın çeşitli yerlerinde 100 milyondan fazla kişi televizyonlardan izliyor. Gong çalma onuru, borsada işlem gören şirketlerin başkanları ve CEO’larıyla, devlet başkanları ve bakanlara veriliyor. Tüm bunlar alt alta konulduğunda aslında bir Türk şirketinin burada boy göstermesi ciddi bir anlam ifade ediyor.

KARAMEHMET GELEMEDİ
Tarih 11 Temmuz 2000


Turkcell New York Borsası’nda işlem gören ilk Türk şirketi oldu. 11 Temmuz günü New York sokaklarında adeta Türkiye rüzgârı estiren şenlikte Amerikalılara yöresel yemekler ikram edildi, folklor oyunlarından örnekler sergilendi. Türk bayrağı NYSE’de ilk kez dalgalandı. İlk gong töreninde Turkcell’in patronu Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet başında Turkcell’i sembolize eden şapkası ile oradaydı.

Tarih 1 Eylül 2015



15'inci yıl nedeniyle düzenlenen törende Turkcell’in yönetimi hazır bulunsa da baş aktörlerin yokluğu dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre tören için biletini alan ve tüm hazırlığını yapan Çukurova Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, ‘yurtdışı çıkış yasağının devam ettiğini’ öğrenince ABD’ye gidemedi. GSM’in fikir babası olarak bilinen ve Turkcell’in bugün küçük ortağı olan Murat Vargı’nın ise ortakulak iltihabı olduğu için doktorundan yasaklı olduğu öğrenildi. Törende Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olan ve Karamehmet’in kader arkadaşı olarak ifade edilen Osman Berkmen yer alırken yıllarca şirketin CEO’luk görevini yürüten Süreyya Cİliv de törene katılmadı.

TL BAZINDA 15 YILDA YÜZDE 316 KAZANDIRDI

Turkcell 15 yılda yatırımcısına TL bazında yüzde 316 kazandırdı. 2000 yılında hisse fiyatı 6.07 dolardan hem Borsa İstanbul hem de New York’ta halka açılan şirketin bugünkü dolar bazında hisse fiyatı 3.82’ye denk geliyor. New York’ta işlem gören hisseler ise ADR (Amerikan Depositary Receipts) olduğu ve 1 ADR de 2.5 hisseye denk geldiği için fiyat 9.69 düzeyinde bulunuyor.

NYSE Başkanı Tom Farley’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Atilla Koç, Mehmet Hilmi Güler, Mehmet Bostan, Bekir Pakdemirli ve Jan Erik Rudberg katıldı.

Yavuz Barlas/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde