Karadağ’da üretip Türk savunmasına satacak

Karadağ’da üretip Türk savunmasına satacak

Geçen hafta Almanya’da gerçekleşen 53’üncü Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Başbakan Binali Yıldırım öncülüğündeki Türkiye heyeti, önemli görüşmelerde bulunmuştu.

Karadağ’da üretip Türk savunmasına satacak
16px
24px
22.02.2017 10:08
ABONE OLgoogle

Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri de Karadağ Başbakanı Dusko Markoviç ile yapılan görüşmeydi. 20 dakika süren mini toplantıya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmıştı. Karadağ- Türkiye arasında gerçekleşen bu görüşme kısa olmasına rağmen basına kapalı gerçekleşti. 

Ancak edinilen bilgilere göre görüşmeler siyasetten çok ekonomik alandaydı. Markoviç ve Yıldırım arasındaki görüşmelerde Türk şirketi Tosyalı Holding masadaydı. Bilindiği üzere Karadağ’ın en önemli sanayi yatırımı olan çelik fabrikası Türk şirketin elinde. 

Tosyalı, Erdemir, Çolakoğlu ve Habaş için 19 Bin firma feda edilmesin!

Görüşmede Tosçelik Niksiç adlı bu şirketin müşterileri arasına Türkiye’de alındı. Toplantıda, Tosçelik Niksiç’in tesisinde üretilen özel çelik ürünlerinin Türk savunması sanayisinde kullanımı için görüşmeler yapıldı. Bunun için bir işbirliği anlaşmasının da masada olduğu belirtiliyor. Bununla ilgili Tosyalı Holding’in yatırımlarını da artıracağı konuşuluyor.

Fuat Tosyalı nasıl hatırlanmak istiyor?

Mareşal Tito’nun gözdesiydi

1950’lerde efsane devlet adamı Mareşal Tito’nun kurduğu Zeljezara Niksic, 1980'lerde 22 bin çalışana ev sahipliği yaptı. Hem Yugoslavya’nın hem de bölgenin en büyük çelik fabrikası olan tesis, ülkenin dağılma süreciyle küçülmeye başladı. 2012’de çalışan sayısı 320’ye kadar düşen şirketin bir çok üretim bandı durdu.

O yıl Türk şirket Tosyalı Holding, Zeljezara Niksic adlı tesisi 15 milyon euroya satın aldı ve adını Tosçelik Niksiç olarak değiştirdi. 35 milyon euroluk yatırım yapan Tosyalı, 120 bin tonluk üretimi de 400 bin tona çıkardı. Tosyalı şimdilerde de haddelendmiş profil üretimi için de yeni bir ünite kurmayı planlıyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde