Kapalıçarşı'daki kuyumcu Putin'in ambargosunu deldi

Kapalıçarşı'daki kuyumcu Putin'in ambargosunu deldi

Kuyumcular, Rus ambargosunu delmek için Ermenistan’da atölyeler kurup orada üretim yapmaya başladı

Kapalıçarşı'daki kuyumcu Putin'in ambargosunu deldi
16px
24px
03.05.2016 07:47
ABONE OLgoogle
Kuyumcular, Rus ambargosunu delmek için Ermenistan’da atölyeler kurup orada üretim yapmaya başladı. Kuyum atölyeleri bu ülkeye, ucuz işgücü ve ünlü ustalar da çekiyor

Son günlerde kuyumcular arasında en popüler iki konu İran ve Ermenistan. İran yeni açılan pazar olduğu için kuyumcular bu pazarda yer kapmak amacıyla İran’da düzenlenen fuarlara katılıyor, İran’daki kuyumcular ile ortaklıklar kuruyor. Diğer yandan Rusya’nın Türkiye’ye olan ambargosunda altın için belirlenmiş bir yasak olmasa da yüzde 42’yi bulan gümrük vergisi ve Rus gümrük yetkililerinin çıkardığı zorluk bu maddenin ticaretini zorlaştırıyor.

Bu durumu gören Kapalıçarşı ve Kuyumcukent kuyumcuları ise çareyi Ermenistan’a atölye açmakta buluyor. Ağırlıklı olarak Ermeni kökenli olan kuyumcular bir yanıyla işçiliği daha ucuz olan ve tarihi olarak da iyi altın ve gümüş ustaları barındıran bu ülkeye giderek üretim yapıyor ve bu ülkeden Rusya başta olmak üzere diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerine altın satıyor.

Kırgızistan ve Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu ve 1 Ocak 2015 tarihinde resmen hayata geçen Avrasya Gümrük Birliği de kuyumcuların elini rahatlatıyor.

EN ÇOK İŞ YAPAN DÜKKANLAR BİLE PEŞPEŞE ZORA GİRİYOR

Kapalıçarşı turist sayısındaki azalma nedeniyle son günlerde önemli bir durgunluk yaşıyor. Bu durgunlukta kuyumcuların Ermenistan tercihlerinin de etkili olduğu söyleniyor

Kuyumcuların üretimi Ermenistan’a kaydırması bir süredir turist sayısındaki azalma nedeniyle durgunluk yaşayan Kapalıçarşı’yı da olumsuz etkiliyor. Kapalıçarşı’daki birkaç dükkân sahibininin de dükkânlarını kapatarak Ermenistan’a gittiği ve bu ülkede kuyumcu dükkanı açtığı biliniyor. Kapalıçarşı’nın civarında olan kuyum atölyelerinden 5-6’sının Ermenistan’a taşındığı, sektörde faaliyet gösterenlerce ifade ediliyor. Tabii ki bu gelişme Çarşı’ya da yansıyor.

Diğer yandan Ermenistan’da üretilen altınların Türkiye’ye kaçak yollardan sokulup vergi kaybına neden olunduğu da iddialar arasında yer alıyor. Sektör yetkilileri ve konuyla ilgili ismi geçen şirket sahipleri ise konuşmak istemiyor. Temel korku Türkiye’nin Ermenistan’a uyguladığı amborgo. Ermenistan’a yatırım yapan kuyumcular bir anlamda devletin gazabına uğramaktan korkuyor. Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde