Kapalıçarşı’da esnafa tahliye şoku

Kapalıçarşı’da esnafa tahliye şoku

Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesteni’nde, 20-25 yıldan bu yana hizmet veren yaklaşık 80 esnafa dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderildi. E

Kapalıçarşı’da esnafa tahliye şoku
16px
24px
17.04.2015 19:42
ABONE OLgoogle
Dünyanın  en eski alışveriş merkezilerinden biri sayılan Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesteni’nde, 20-25 yıldan bu yana hizmet veren yaklaşık 80 esnafa dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderildi. Esnaf tahliye etmediği takdirde polis zor yoluyla dükkanları boşaltacak.

İstanbul’un  tarihi, turistik ve ticari yapılarından biri olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Kapalıçarşı’daki,  Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan ve halı, turistik eşya, çanta, takı, giysi satılan dükkanların bulunduğu bedesten’in kapısına Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı asıldı. Tebligatta işgalci olarak tanımlanan esnafların 22 Nisan’da dükkanlarını tahliye etmesini, tahliye sırasında güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri alması isteniyor.

80 ESNAFI TAHLİYE EDİP BİR KİŞİYE Mİ MUTLULUK KURACAKSINIZ

Bedestenin restorasyon kapsamında ihaleye verildiğini anlatan Sandal Bedesteni Dernek Başkanı Kaya Kandemir, esnafların yanı sıra sektörde çalışan işçiler, tedarikçiler ve aileleri ile birlikte yaklaşık 400 kişinin durumdan etkileneceğini belirterek, “Türkiye’de çalışan insanların bu şekilde kapı dışarı atılması hukuki, insani, anayasal kurallara uygun değil. Siz burada 80 tane esnafı çıkartıp 1 kişiye mi mutluluk kuracaksınız” dedi. “Aç kalsam dahi kiramı ödüyorum. Bugün bize ‘çıkın’ diyorlar. Ben nereye gideyim” sözleriyle tepkisini dile getiren bedestenin 25 yıllık esnafı Hayrettin Öztürk “Bizi buradan çıkarırlarsa çok kötü şeyler olacak, biz kendimizi yakacağız. Başka çaremiz yok. Ben buraya 25 yıl emek vermişim, beni çıkarıp birine peşkeş çekecekler” şeklinde konuştu.

“BİR SÜTUN ALTINDA 3 ESNAF EKMEK YİYOR”

Tahliyenin gerçek amacının restorasyon olmadığını öne süren Murat Çetin de “Sandal Bedesteni çok kıymetlendi. Güney kapısı çarşının ana caddesine açılıyor, batı kapısı çarşının ortasına açılıyor. Burası değerlendiği için mi 80 tane esnaftan alınıp 1 tane esnafa veriliyor? Burada aynı sütun altında 3 esnaf ekmek yiyor. Düzenli kirasını ödeyen esnafların Vakıfların nezdinde hiçbir değeri yok mu” dedi. Sandal Bedesteni gibi Mısır Çarşısı’nın da Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olduğunu ifade eden Çetin, “Mısır Çarşısı’nda restorasyon yapılırken ticaret devam ediyor. Buranın esnafı ekonomik olarak daha güçsüz olduğu için mi elimizden alıyorlar. Mısır Çarşısı ile Sandal Bedesteni’nin ne farkı var” diye sordu.

“RESTORASYON TAHLİYE İÇİN BAHANE”

“Sandal Bedesteni’nin restorasyona ihtiyacı yok” diyen Ömer Tufan Görgün de “Bizi çıkartmak için restorasyon bir bahanedir. Kapalıçarşı’da 3 bine yakın dükkan vardır. Yağmur yağdığında suyun akmadığı tek yer Sandal Bedesteni ve buranın kopyası olan İç Bedesten’dir. Buranın restorasyona ihtiyacı yoktur ama dükkanların düzeni, tezgahların, camekanların duruşu değiştirilebilir” dedi.

Dükkanlarını boşaltmak istemeyen esnaf, tahliye öncesinde seslerini duyurmak için eylem yapmaya hazırlanıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde