Kamuya hileyle lüks araç alınıyor

Kamuya hileyle lüks araç alınıyor

Başbakanlık Etik Kurulu, devlet kurumları ve belediyelerin lüks araç temini konusunda mevzuat dışına çıktığı uyarısında bulundu.

Kamuya hileyle lüks araç alınıyor
16px
24px
23.11.2015 04:59
ABONE OLgoogle
Kamudaki araç kullanımıyla ilgili ilke kararlarını açıklayan Başbakanlık Etik Kurulu, devlet kurumları ve belediyelerin lüks araç temini konusunda mevzuat dışına çıktığı uyarısında bulundu. Bu konuda başvurulan hileleri tek tek sıralayan kurul, ayrıca lüks araç kullanımının köylere kadar indiğine dikkat çekti.

Başbakanlık Etik Kurulu, devletteki araç saltanatının hilelerine karşı önlem alınmasını istedi. Kamu kurumlarında araç kullanımı ile ilgili alınan ilke kararlarını açıklayan Kurul, kamu kurumları ile belediyelerin kanun ve genelgelere rağmen lüks araç temini konusunda hilelere başvurduklarını vurguladı. Lüks ve pahalı araç furyasının kurumların taşra teşkilatlarına kadar indiğine işaret edildi.

Bütçe verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında kamuya taşıt alımı için harcanan para geçen yılın aynı dönemine göre 10 kat artarak 628 milyon 549 bin liraya çıktı. Aynı dönemde kamuya taşıt kiralama için ise 264,7 milyon lira ödendi. Bir yandan kamuda araç için harcanan parada hızlı artış gözlenirken, diğer yandan bu amaçla hileli yollara başvurulduğu ortaya çıktı. Bu konuda başvurulan hileler, Başbakanlık Etik Kurulu'nun hazırladığı bir raporda ayrıntılarıyla anlatıldı.

Kurul, kamu kurumlarında araç kullanımıyla ilgili ilke kararı aldı. İlke kararında, kamu kurumlarında lüks-gösterişten uzak, ucuz ve ekonomik araçları temin etmesi kuralına uyulmadığı belirtildi. Kamu kurumlarında, kanun hükümlerinin izin verdiği haller hariç, hiçbir makama arazi aracı ve jeep gibi yabancı menşeli taşıtların makam aracı olarak tahsis edilmeyeceği hatırlatıldı. Makama tahsis edilmeyen hizmet araçlarının ise kurumun bütün birimleri tarafından kullanılması gerektiği aktarıldı. Bu taşıtların özel işlerde, tatil günlerinde ve personel servis aracı olarak kullanılmayacağı uyarısı yapıldı.

Kurul, kendisine intikal eden başvurular ve medyada yer alan haberlere de değindi. Bunlarda, bazı belediye başkanları, valiler, rektörler, kurum başkanları ile üst yöneticilerin lüks, pahalı ve gösterişli makam araçları kullandıkları yönünde iddialar yer alıyor. Kamu yönetiminde şeffaflık, hesap verebilirlik, savurganlık ve israftan kaçınma, kamu faydasına uygun olarak kaynakları etkin ve verimli kullanma gibi temel etik değerler açısından çeşitli sorunlar ortaya çıkardığı ifade edildi. Etik Kurul tarafından kamu görevlilerine halkın güvenini zedeleyen, kamu kaynaklarının israf edilmesine ve savurganlığa yol açan lüks araçların hangi yollarla edindiği de tek tek aktarıldı.

İşte lüks araç alımında başvurulan hileler

Belediye şirketi üzerinden başkana araba


Belediyeye ait şirketlerin mevcut kanuna tabi olmadığı gerekçe gösterilerek, şirket üzerinden araç alımı yapılıyor. Bu şirketlerin bazen banka kredisiyle aldığı araçlar belediye başkanlarına tahsis ediliyor. Bu şirketler genelge kapsamına tahsis edilmeli.

Düşük getiriye karşılık bankadan araç tahsisi

Bazı kamu kurumlarının yöneticileri, kamu bankalarında tutmak zorunda oldukları kuruma ait para karşılığında, bu bankalarla protokoller veya sözlü mutabakat çerçevesinde lüks ve pahalı makam araçları temin ediyor. Bazı yöneticiler, lüks makam aracının kamu bankası tarafından kendisine tahsis edilmesi karşılığında, kuruma ait paranın vadeli mevduata yatırılan kısmının nemalandırılmasında daha düşük faiz oranı uygulanmasını kabul ediyor veya vadesiz hesapta tutulan kuruma ait mevduat oranını artırıyor. Bu durum da kurumu zarara uğratıyor.

Köye hizmet götürmek yerine valiye lüks araç

Taşra teşkilatlarında, il özel idaresi bütçesi, köylere hizmet götürme birliği bütçesi, sulama birliği bütçesi, sosyal yardımlaşma dayanışma vakfı bütçesi ve benzeri mahalli bütçe kaynakları suiistimal edilerek lüks ve pahalı araçlar satın alınmak suretiyle bazı vali, kaymakam veya yerel yöneticilere tahsis ediliyor.
Musa Taşpınar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde