Kamuran Çörtük'e bir şok daha

Kamuran Çörtük'e bir şok daha

Anayasa Mahkemesi, 5 yıl 10 ay hapse mahkûm olan, 2001’de el konulan Bayındırbank’ın sahibi Kamuran Çörtük’ün ceza infazının durdurulması ve yeniden yargılanma talebini kabul etmedi.

Kamuran Çörtük'e bir şok daha
16px
24px
17.04.2015 08:37
ABONE OLgoogle
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2001’de BDDK tarafından el konulan Bayındırbank’ın sahibi işadamı Kamuran Çörtük’ün Bankalar kanununa muhalefetten 5 yıl 10 ay hapse mahkum edilmesiyle ilgili bireysel başvurusunu reddetti.

AYM, Çörtük’ün ‘zaman aşımı dolduğu halde yargılama devam ettirildi. Savunmam alınmadı. Gösterdiğim tanıklar dinlenmedi. Gerekçeli karar hakkım ihlal edildi” vb. şikayetlerinden hiçbirini kabul etmedi. AYM’nin üstelik oybirliğiyle aldığı kararda Çörtük’ün ceza infazının durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi talepleri de reddedildi.
 
HORTUM CEZASI
 
AYM’nin 2000’li yıllarda yaşanan ekonomik krizin sembolü haline gelen batık banka sahiplerinden Çörtük, sahibi olduğu Bayındırbank’a ait 330 bin lirayı yine kendi sahibi olduğu Bayındır Holding A.Ş’ye ‘giderlere katılma payı’ adı altında ödemek-yani banka parasını kendi şirketine aktarmak ve ‘Banka Turca Romano S.A hisselerinin alınması’ adı altında 3 milyon 200 bin dolar karşılığı 5 milyon 377 bin lira banka parasını ödetme’ suçlarından suçundan yargılandığı davada bankacılık kanunu’na muhalefet suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Ve bu karar, Yargıtay tarafından geçen yıl düzeltilerek onaylanmış ve ceza kesinleşmişti.

Çörtük, bunun üzerine, “yargılandığım davada zamanaşımı süresi dolmasına rağmen hakkında mahkumiyet kararı verildi. Hakkımdaki bir kısım suçlamalar tarafıma bildirilmeyerek savunma hakkım kısıtlandı. Tanık dinleme taleplerim gerekçesiz olarak reddedildi” şikayetleriyle AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı. Çörtük, bu nedenlerle haklarının ihlal edildiğinin tespitiyle, ceza infazının durdurulymasını ve davanın yeniden görülmesini istemişti.
 
AYM’DEN RET
 
AYM, Çörtük’ün başvurusunu karara bağladı ve ihlal şikayetlerinden hiçbirini kabul etmedi. AYM, Çörtük’ün başvurusunun ‘açıkça dayanaktan yoksun olduğuna oybirliğiyle hükmetti. AYM’nin Çörtük’e ret kararının gerekçeleri de dün açıklandı. Buna göre AYM, “Çörtük’ü 5 yıl 10 ay hapse mahkum eden yerel mahkemelerin tespit ve sonuçlarının bariz bir takdir hatası veya açıkça keyfilik içerdiğine ilişkin bir bulguya rastlanmadığı” sonucuna ulaştı.
 
İNFAZ DURDURMA YOK
 
AYM, Kamuran Çörtük’ün zaman aşımı dolduğu halde yargılanmasına devam edilmesi, bazı suçlamalardan haberdar edilmeyerek savunma hakkının kısıtlandığı yönündeki şikayetlerini de kabul edilemez buldu, herhangi hak ihlali yaşanmadığını bildirirken, davada tanık dinletme talebinin kabul edilmediği yönündeki iddialarını da reddetti. Gerekçeleri dün açıklanan karar ile Kamuran Çörtük’ün hakkındaki ceza kararına karşı Türkiye’de kullanacağı iç hukuk yolları da tükenmiş oldu.
 
Adnan Keskin/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde