Kahraman çark etti: Laikliğin tarifi, anayasada olmalı

Kahraman çark etti: Laikliğin tarifi, anayasada olmalı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘yeni anayasada laiklik olmamalı’ çıkışı siyaseti hareketlendirdi.

Kahraman çark etti: Laikliğin tarifi, anayasada olmalı
16px
24px
27.04.2016 05:36
ABONE OLgoogle
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘yeni anayasada laiklik olmamalı’ çıkışı siyaseti hareketlendirdi. AKP’liler Kahraman’ın açıklanmalarına sahiplenmezken, Başbakan Ahmet Davutoğlu grup konuşmasında konuya değinmedi. CHP ise Kahraman’ın istifasını istedi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye’nin böyle bir Meclis başkanını taşıyamayacağını belirterek, “Meclis Başkanının söylemleriyle Türkiye’yi sabote etmesinin hiçbir gerekçesi yoktur. Böyle bir tabloyu kabul edemeyiz. Bu Meclis Başkanının söylediği bu sözleri şiddetle kınıyoruz.” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise “Kahraman, hastalıklı düşüncelerden bir an önce vazgeçmeli, Türkiye’nin altına dinamit koyma anlamına gelecek girişimlerde bulunmamalıdır. Anayasa suçu işliyor. Laiklik, demokrasinin özüdür. Anayasanın ‘değişmez’ ilkesidir.” ifadelerini kullandı.

AKP’nin laiklikle problemi yok! 

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “AK Parti’nin laiklikle ilgili problemi yoktur.” dedi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ise, “Laiklik bizim anayasa taslağı metnimizde var. Laiklik ilkesinin metinden çıkarılıp çıkarılmamasını tartışmış bile değiliz.” diye konuştu.

Kahraman, çark etti 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, tepkiler üzerine dün yaptığı açıklamada, konuşmasının çarpıtıldığını savundu. Kahraman, “Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır. ‘Anayasanın dindar olması’ beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir.” ifadelerini kullandı. 

AKP’li Şahin: Laiklik devletin karakteridir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Yeni Anayasa’da laiklik olmamalı.” sözleriyle neyi kast ettiğini açıklaması gerektiğini söyledi. Şahin, “Eğer bununla kastı ‘Anayasa’da laiklik ilkesi olmamalıdır’ ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti, Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir. Laiklik devletin bir karakteridir. Bireyler devletin laiklik karakterine sahip olması gerekliliğine inanırlar. Ama herhangi bir dine de mensup olabilirler. Laiklik buna mani değildir. AK Parti olarak yeni hazırlamakta olduğumuz anayasamızda da Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan demokratik olma vasfı, laiklik vasfı, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz. Etmek durumundayız.”  ifadelerini kullandı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde