KKTC Ercan Havalimanı 4 yılda 338 Milyon Euro kâr etmiş

KKTC Ercan Havalimanı 4 yılda 338 Milyon Euro kâr etmiş

KKTC Ercan Havalimanı'nda 2013’te 58 milyon Euro, 2014’te 70 milyon Euro, 2015’te 77 milyon Euro, 2016’da 83 milyon Euro kazanmış. Bu rakamlara ilave olarak duty free şirketi Kaner’den de 50 milyon Euro hava parası alınmış ve 4 yılda toplam 338 milyon Euro gelir elde edilmiş.

KKTC Ercan Havalimanı 4 yılda 338 Milyon Euro kâr  etmiş
16px
24px
03.11.2017 08:53
ABONE OLgoogle

Habertürk'ün havacılık konusunda deneyimli yazarı Güntay Şimşek, KKTC Ercan Havalimanı'nda yaşanan tartışmaları yeniden köşesinde yazdı.  

Dün, 'KKTC Ercan Havalimanı'nda ciddi usulsüzlükler var' diye yazan  Şimşek son olarak KKTC Ercan Havalimanı 4 yılda 338 Milyon Euro kâr elde ettiğini yazdı.

İşte Şimşek'in yazısı.....

KKTC ERCAN, 4 YILDA 338 MİLYON EURO KÂR ETMİŞ! 

Galiba Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ercan Havalimanı’nda yaşanan tartışmalardan yakamı kolay kurtaramayacağım. Dün Terminal Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp Delimollaoğlu’nun gönderdiği açıklamaya yer vermiştim. Ancak biraz uzun olunca son bölümünü çıkarmak durumunda kaldım.   'KKTC Ercan Havalimanı'nda ciddi usulsüzlükler var'

Delimollaoğlu’ndan, “Son bölüm çok önemliydi, açıklamamızın tamamına yer verseydiniz iyi olurdu” mesajı gelince, ben de “O zaman siz de benim taleplerimi tam karşılayın ve Ercan’daki 4 yıllık kârın ne olduğuna dair rakamları gönderin” mesajını ilettim. Delimollaoğlu’ndan aldığım bilgiler şöyle:

“Terminal Yapı ve Tas?yapı, 27.09.2012 tarihinde cironun % 47.80’ini devlet payı olarak önermek suretiyle 25 yıl süre ile Ercan Havalimanı ihalesini kazandı ve 1 Ocak 2013’te havalimanı teslim alındı. Şartname gereği 4 yıl boyunca elde edilen gelirler ihaleye kazanan şirketlerin kasasına girmiştir. Ancak ortak şirketimiz T&T ile Taşyapı aralarında yaptıkları temlik sözleşmesi ile 4.5 yılda elde edilmiş şirket kârını Taşyapı’ya aktarmaktadır. Firmamız bugüne kadar ne Taşyapı’dan ne de ortaklıktan bir kuruş para almamıştır. Elde edilen gelirler de şöyledir: 2013’te 58 milyon Euro, 2014’te 70 milyon Euro, 2015’te 77 milyon Euro, 2016’da 83 milyon Euro.

Bu rakamlara ilave olarak duty free şirketi Kaner’den de 50 milyon Euro hava parası alınmış ve 4 yılda toplam 338 milyon Euro gelir elde edilmiştir. Havalimanının giderleri ise yaklaşık olarak 2.5 milyon Euro civarındadır. İhale şartnamesi gereği KKTC’ye KDV dahil 116 milyon Euro peşin ödeme yapıldı, 4 yıl içinde 125 milyon Euro’luk da terminal yatırımı yapılması gerekiyordu. Ama henüz bitirilemedi. 2017 sonu itibarıyla beklenen gelirin tahmini olarak 92 milyon Euro olması gerekiyor. Bu rakamın da % 47.8’i bu sene sonu KKTC’ye ödenecek.”

Gelelim dün yer veremediğim açıklamanın diğer bölümüne:

“Ercan’daki problemlerin araştırılması için kurulan ‘KKTC Cumhuriyet Meclisi Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Devredilmesi ile Şartname, Sözleşme ve sözleşmenin uygulanması aşamalarındaki işlemlerin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun araştırılması hakkında Meclis Araştırma Komitesi’ raporunu tamamlamış ve paylaşmıştır.

Raporun bulgular ve tespitler kısmına,

1. İhaleye çıkılan sözleşmeye kısa sürede ek sözleşmeler yapılarak değiştirildiği

2. T&T şirketinin yatırım takviminin çok gerisinde olduğu

3. T&T şirketinin teklif aşamasında, sözleşme ve ek sözleşmeleri imzalarken bazı noktalarda kamulaştırma problemi yaşanabileceğini bildiği ve teklifini bu şartlara göre verdiği

4. Sözleşmenin 4 yıl süreyle uzatılmasının ihaleye katılan firmalar açısından eşitsizlik yarattığı ve neden yapıldığına ilişkin gerekçeli bir açıklama yapılmadığı

5. Bu süreçte T&T firması ile kamu kurumları arasında al-verlerin yaşandığı

6. İlgililer hakkında soruşturma açılması gerektiği belirtilmiştir.

Firmamız yukarıda bahsedilen konularla ilgili her türlü şikâyetlerde ve yasal girişimlerde bulunmuş olup mahkemelerin sonucunu beklemektedir. Firmamız yaşanan bu oyunların ve aldatmacaların son bulmasını, ortağı bulunduğumuz görevli şirket T&T Havaalanı İşletme AŞ’nin yönetiminin ihale şartnamesine uygun hale getirilmesini ve yatırımların ivedilikle tamamlanmasını istemektedir.”

Bahsedilen rapor bende de var. Ve bu tartışma KKTC’nin bir numaralı çözülmesi gereken konusu, ama araya seçim tartışmaları girdiği için nasıl neticeleneceği 2018’de belli olacak.

Kaynak: Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde