Jet kongrenin perde arkası: AK Parti’de 3 senaryo

Jet kongrenin perde arkası: AK Parti’de 3 senaryo

AK Parti, 21 Mayıs'ta kongre yapacak ve Erdoğan yeniden AKP'nin başına geçecek. Parti yönetimi ve Hükümet değişecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın durumu ise tartışmalı

Jet kongrenin perde arkası: AK Parti’de 3 senaryo
16px
24px
28.04.2017 08:41
ABONE OLgoogle

AKP'de bir süredir tartışılan "Cumhurbaşkanı Erdoğan ne zaman partinin başına geçecek" sorusunun yanıtı kesinleşti. 

Aydınlık'ın haberine göre AK Parti normal kongresinin beklenmeyeceği, olağanüstü kongrenin 21 Mayıs'ta yapılması için harekete geçildiği bildirildi.

TALİMAT ERDOĞAN'DAN

Başbakan Binali Yıldırım geçen günlerde Bloomberg News'e verdiği röportajda Bakanlar Kurulu’nda değişiklik yapılacağı sinyalini verirken AKP Kongresi için de 2018'de yapılacak olağan kongreyi işaret etmişti.

Başbakan Yıldırım'ın bu sözleri Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Başbakan’ın olağan kongre tarihini verdiğini söylemişti. Erdoğan'ın bu çıkışından sonra parti yöneticileri arasında farklı tarihler gündeme gelmiş, bazı yöneticiler 21 Mayıs'ı işaret ederken, bazı yöneticiler de kongrenin ramazan sonrasında yapılabileceğini söylemişti. Erdoğan'a yakın bir AKP'li bundan sonrasını şöyle anlattı: “Partide farklı seslerin çıkması üzerine Cumhurbaşkanımız olaya müdahale etti. Başbakan Binali beyle salı günü görüştü. Olağanüstü kongrenin geciktirilmeden yapılmasını istedi. Ramazan başlamadan yapılmasını talimatını verdi. Tarih de belirlendi; 21 Mayıs."

TAŞLAR OYNAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Başbakan Binali Yıldırım'ın arasının iyi olmadığını kaydedilirken partide bazı yöneticiler, "Erdoğan Başbakan Yıldırım'ı çizdi" ifadelerini kullanıyor. Erdoğan'ın son dönemlerde Yıldırım'la fazla yan yana gelmemesi dikkat çekerken, kongreden önce veya sonra hükümette yapılacak değişikliğin Başbakan Binali Yıldırım'ı da kapsayabileceği dile getiriliyor.

Yıllardır MYK'da görev yapan bir AKP yöneticisi, "AKP'de taşlar oynayacak" değerlendirmesi yaparken, bu oynamanın dengeli olacağını ve cumhurbaşkanlığı seçiminin de düşünülerek yapılacağını söyledi. Aynı yönetici Başbakan Binali Yıldırım'ın durumu ile ilgili olarak, "Binali bey özveri ile çalışıyor. Ama Cumhurbaşkanımıza ayak uydurmak zordur. Bazı sıkıntılar yaşandığını hepimiz biliyoruz. AKP Cumhurbaşkanımızın çocuğu gibi. Her şeyi ile yakından ilgilenmesi normal. Binali Bey'in durumu henüz belli değil. Belki Binali Bey kendi ayrılmak isteyebilir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP olağanüstü kongresini 21 Mayıs'ta yapma kararı alması, siyasi kulislerde "Erken seçim işareti mi?" sorusuna yol açtı.

ERKEN SEÇİM

Erdoğan'ın "Erken seçim yok, seçimler 2019'da" demesine rağmen erken seçim hazırlığında olduğunu savunanlar, Kasım ayında erken seçim yapılabileceğini iddia ediyorlar. CHP yöneticileri de Erdoğan'ın erken seçim için hazırlığı yaptığı konusunda endişeleri olduğunu belirttiler.

3 SENARYO

Aydınlık AKP'de halkoylaması öncesinde başlayan ve halkoylaması sonrasında daha da alevlenen tartışmaların perde arkasına ulaştı. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre AKP'nin jet kongresi ve sonrası senaryoları şöyle:

1'İNCİ SENARYO: BAŞBAKAN DEĞİŞECEK

Erdoğan 21 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongrede tek aday olarak çıkacak. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra ayrıldığı AKP'nin genel başkanlığına yeniden dönecek. Bu gelişme sonrasında Başbakan Binali Yıldırım da değişecek. Tartışma yaşanmaması için Ahmet Davutoğlu gibi istifasını sunacak. Erdoğan hükümeti kurmak için başka bir ismi görevlendirecek. Öne çıkan isimler Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş, damat Berat Albayrak.

2'NCİ SENARYO: GENİŞ KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK

Bu senaryoya göre Başbakan Binali Yıldırım görevde kalacak. Ancak Erdoğan Hükümet’te ve partide geniş çaplı bir değişiklik yapacak. Başbakan Binali Yıldırım şekli başbakan olacak Erdoğan Hükümeti doğrudan idare edecek. Bunun için kendi ile doğrudan çalışacak bir bakanlar kurulu oluşturacak.

3'ÜNCÜ SENARYO: ERKEN SEÇİM

Üçüncü senaryoya göre bu yıl içinde erken seçime gidilmesi. Bu seçenek öne çıkarsa hükümette ve partide geniş çaplı bir değişiklikten ziyade sadece FETÖ ile bağlantılı isimler tasfiye edilecek. Başbakan Binali Yıldırım da görevde kalacak. 16 Haziran'daki durum muhafaza edilmeye çalışılacak. Partide yeni küskünler yaratılmamış olacak.  

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde