Japon devi hangi tekstilciyle ortak oluyor?

Japon devi hangi tekstilciyle ortak oluyor?

Son birkaç yıldır Uzakdoğu Asya ülkelerinden yatırımlarda gözle görülür artış var.

Japon devi hangi tekstilciyle ortak oluyor?
16px
24px
30.05.2017 05:40
ABONE OLgoogle

Özellikle Japonya’dan... Türkiye’de altyapıda birçok projeye imza atan, gıda ve lojistik alanında varlığını artıran Japon devleri, sanayide de kendini hissettiriyor. İşte buna son örnek dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Marubeni...

Son 2 yılda Nuh’un Ankara Makarnası’na ortak olan, Sabancı Grubu ile de işbirliği kararı alan Marubeni Corporation, şimdi de tekstil sektörünün önde gelen firmalarından birine ortak oluyor. Marubeni, sektörün öncü isimlerinden olan Duru Ailesi’ne ait Saide Tekstil Sanayi şirketine ortak olmak için görüşmelere başladı. Önce biraz Marubeni hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor.

Cirosu 63.5 milyar dolar

Forbes’un açıkladığı en büyük şirketler sıralamasında Marubeni, 63.5 milyar dolarlık cirosuyla 107’nci sırada yer alıyor. 1858 yılında kurulan şirketin çalışan sayısı 40 bin civarında. Varlıkları 65 milyar dolara ulaşan şirketin marka değeri de 10.7 milyar dolar. Bu anlamda da şirket 565’inci sırada bulunuyor. Türkiye’deki çalışmalarına 1965 yılında başlayan Marubeni, Marmaray projesi içerisinde de yer aldı.

Küresel anlamda Marubeni, enerji, kimya, gıda, tekstil, otomotiv sanayi, ağır iş makineleri üretimi, lojistik, finans gibi alanlarda çalışıyor. Tokyo Borsası’nda işlem gören firmanın ana hissedarları arasında The Trust Bank of Japan, Sompo Japan, Meiji Yasuda Life Insurance Company, Mizuho Bank gibi finansal devler var. Marubeni, 2014’te Japon Nisshin Foods ile birlikte Nuh’un Ankara Makarnası’na birlikte ortak olmuştu.

Hard Rock Cafe ve Carluccio’s’u Türkiye’ye getirdi

Temelleri 1990 yılında Türkiye’nin en önemli tekstil üreticilerinden Duru Ailesi tarafından atılan Saide Group, ilk olarak İngiltere’de ofis açtı. Ardından dünyaca ünlü New Look ile anlaşan şirket, markayı Türkiye’ye getirdi ve bu markayla ilgili faaliyetlerini New Look Turkey adıyla sürdürdü.

2006’da yabancı ortaklı Milesstone Capital Partners ile gayrimenkul yatırım danışmanlığı işine giren Saide Group, 2008’de Retail Platform’u kurdu. Firmanın çatısı altında Max Fashions, Forever New ve Alexi Andriotti markaları var ve bu markalarla mağazacılık yapıyor. İngiltere merkezli United Cosmetics ile kişisel bakımda yer alan Saide Group, gıdada da 2 küresel markayla çalışıyor. Bunlardan biri 2014’te açılan Hard Rock Cafe İstanbul. ABD’li Hard Rock International, 58 ülkede; 144 kafe, 21 otel ve farklı işletmeleri ile toplam 190 mekânda hizmet veriyor.

Diğeri ise Avrupalı restoran devi Carluccio’s. Bu markanın da 80’den fazla restoranı bulunuyor. Japon Marubeni’nin ortak olduğu Saide Tekstil Sanayi, grubun en önemli şirketlerinden... 1993’te kurulan şirketin sermayesi 8.2 milyon lira. Yönetiminde ise Hatem Tayyar Duru, Ayla Duru ve Duru var.

Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde