İtalyanlar, Türkiye’de markalarının peşine düştü

İtalyanlar, Türkiye’de markalarının peşine düştü

Türkiye’ye giriş yapmak isteyen İtalyan marka ve şirketler, isim haklarının başkaları tarafından tescil ettirildiğini görünce ne yaptılar?

İtalyanlar, Türkiye’de markalarının peşine düştü
16px
24px
08.08.2014 05:42
ABONE OLgoogle
İtalyanlar, Türkiye’de markalarının peşine düştü. Ülkeye giriş yapmak isteyen İtalyan marka ve şirketler, isim haklarının başkaları tarafından tescil ettirildiğini görünce devlet işbirliğiyle Türkiye’de Fikri Mülkiyet Haklarını Koruma Masası kurdurdu.

İtalya Ekonomi Geliştirme Bakanlığı ve İtalyan Dış Ticaret Tanıtım Ajansı’na bağlı yurtdışı ofis ağlarıyla başlatılan proje kapsamında ABD, Çin, Rusya ve Japonya’nın ardından Türkiye’de de temsilcilik oluşturuldu.

İtalya Ankara Büyükelçiliği’nin organize ettiği bir toplantıda Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Tahsin Özlenir ile bir araya gelen İtalyan temsilciler, taklit ürünler konusunda da endişelerini paylaştı.

‘MARKA GİDİNCE HAK ARANAMIYOR’

TMD Başkanı ve İtalyan marka Diesel’in Türkiye temsilcisi Tahsin Özlenir, Türkiye’de taklit ürün pazarının 1 milyar dolara ulaştığını, bunun 3’te 1’ini sadece İtalyan markaların taklitlerinin oluşturduğunu söyledi. “Türkiye’ye çok önem veriyorlar ve burada bulunmak, yatırım yapmak istiyorlar. O nedenle pazardaki sorunları aşmak istiyorlar” diyen Özlenir, şöyle devam etti:

“Halihazırda 100’den fazla İtalyan marka Türkiye’de patent ve tescil sorunu yaşıyor. Mağaza açacaklar, bir bakıyorlar markaları çoktan tescil ettirilmiş. Diesel’in marka hakları da alınmıştı ve uzun uğraşlar sonucu geri alabildik. TPE’ye bu konudaki sıkıntılar iletildi. Neticede taklitle mücadele için de o markanın senin olduğunu ispat etmen gerek, aksi halde hak arayamazsın. Tescil işlemi yapılırken, o markayla ilgisi olmayan kişilere bu hak tanınmamalı. Mevzuatta uygulama zorluğu var.” 

‘İLANLARI TAKİP EDİP İTİRAZDA BULUNMALILAR’

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız TPE Başkanı Habip Asan da “Marka başvuruları tüm ülkelerde ulusaldır. Türkiye’deki uygulamayla diğer ülkeler arasında fark yok” dedi. Bu konuda yasal boşluk bulunmadığını dile getiren Asan, “Marka yabancı olsa da ülkemizde tescilli olup olmadığına bakılır. Tescil edilmemişse, diğer kriterleri yerine getiren başvuru kabul edilebilir. Burada, marka sahiplerinin başvuru aşamasında itiraz, tescil aşamasında iptal davası gibi mekanizmaları kullanması ve bunun için de marka ilanlarının ilgililerce dikkatlice takip edilmesi gerekiyor. Başka ülkelerden yapılan marka başvuruları sıralamasında İtalya 2013’te 5’inci sıradayken Haziran 2014 itibarıyla 4’üncü oldu. Bu da başvuruda sıkıntı olmadığını gösteriyor” diye konuştu. 

200 FİRMA SIRADA

İtalya’nın Milano kentinde Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen markalara yönelik bir fuar organize edildiğini belirten Özlenir, “Buraya gıdadan tekstile 200’ün üzerinde İtalyan marka ve şirket katıldı. Hepsi Türkiye’de olmak istiyor ama bu sorunları önemsiyorlar” dedi. 

11 bin 225 markaları var

2013 yılı verilerine göre Türkiye’de İtalya kaynaklı tescilli marka sayısı 11 bin 225.

Menekşe Ataselim/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde