İtalyanlar, Delacre için Ülker’e kaç yüz milyon euro ödeyecek?

İtalyanlar, Delacre için Ülker’e kaç yüz milyon euro ödeyecek?

United Biscuits’i 3 milyar dolara portföyüne katarak bir Türk şirketinin en büyük küresel satın alma operasyonuna imza atan Ülker, dev firma içinde operasyona başladı.

İtalyanlar, Delacre için Ülker’e kaç yüz milyon euro ödeyecek?
16px
24px
29.11.2016 05:41
ABONE OLgoogle

Ülker, United Biscuit’in en köklü markası Delacre’yi İtalyan devi Ferrero’ya sattı. İtalyan şirketi, Delacre için Ülker’e 180 milyon euro yani 650 milyon TL ödeyecek.

Satın alma görüşmeleri, temmuz ayında iki şirket arasında sessiz sedasız başlamıştı. Analistler Ferrero’nun teklifini çikolata bazlı ürünlere bağımlılığını azaltmak ve üst gelir bisküvi pazarına giriş yapmak için verdiğine dikkat çekti. Satın almanın Ferrero’nun Kuzey Amerika’daki faaliyetlerinin büyümesini de sağlayabileceğine işaret edildi. Ferrero’nun geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, çalışma grubu görüşmeleri tamamlanırken, teklifin rekabet şartları bakımından incelenmesi sürüyor.

Murat Ülker'den İtalyanlara dev satış

1891’de Belçika’da kuruldu

180 milyon euroya tamamlanması beklenen satın almanın aralık ayı ortası itibariyle noktalanması öngörülüyor. Delacre’nin satışlarının çoğunluğu Belçika ve Fransa’da gerçekleşirken, şirket ABD ve Kanada’da da faaliyet gösteriyor.

130 milyon euroluk ciroya sahip Delacre’nin Fransa ve Belçika’da iki fabrikası bulunuyor. 1891’de kurulan Grand-Bigard merkezli bisküvi üreticisi Delacre’yi bünyesine katmak, Ferrero için de bir ilk. 70 yıllık geçmişe sahip Ferrero, bu satın almayla ‘çikolatacı’ unvanına bisküviyi de ekledi.

Dev şirketin İtalyanlara satışı ne zaman tamamlanacak?

İtalyan devinin 33 bin çalışanı var Türkiye’deki varlığını güçlendirmek isteyen Ferrero’nun Manisa’daki yatırımı 2014’te önemli bir alana kaydı. Ferrero, dünyanın en büyük fındık üreticileri arasında gösterilen Türk şirketi Oltan Gıda’yı alarak tarihindeki en önemli işlemlerden birini gerçekleştirdi.

Dünyanın 3’üncü büyük çikolata üreticisi Ferrero, yıllık 9.5 milyar euroluk ciroya sahip. 33 binden fazla kişiye istihdam sağlayan İtalyan şirketin kârı ise 900 milyon euro civarında. Çikolata kreması Nutella ile tanınan Ferrero’nun marka şemsiyesi altında Kinder, Raffaello, Tic Tac, Mon Cheri ve Ferrero Rocher gibi küresel piyasanın öncüleri de var.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde