İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor

Mağaza sahipleri aşırı pahalı kiralar ve ortak giderlerin fazlalığını nedeniyle AVM'leri terk ediyor.

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor
16px
24px
09.09.2016 12:02
ABONE OLgoogle
Türkiye'de bir dönem kapanıyor mu? Sayısı 361 olan ve bugüne kadar 52 milyar dolarlık yatırım yapılan AVM'lere önümüzdeki üç yıl içinde 10 milyar dolarlık yatırım yapılması daha planlanırken mevcut AVM'ler sinek avlamaya başladı.

Döviz kurlarındaki artış ve ardından da terör olayları ve darbe girişimi önce Beyoğlu ve Bağdat Caddesi'ndeki mağazaları vurdu. Peşi sıra da mağazalar AVM'leri terk etmeye başladı, geriye mağaza camları afişlerle kaplanan boş koridorlar kaldı. Mağaza sahipleri aşırı pahalı kiralar ve ortak giderlerin fazlalığını nedeniyle AVM'leri terk ediyor. AVM yönetimleri ise 'Sabredin işler açılacak' diyor. Korkuları ise mağazaların AVM'leri toplu halde terk etmesi. 

Kepenkler inmeye başladı

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor Terör ve darbe girişiminin ardından İstanbul Beyoğlu ve Bağdat Caddesi’nde dükkanlar kapanmaya devam ederken, yüksek kiralardan şikayet eden alışveriş merkezlerindeki (AVM) mağazalar da kepenk indirmeye başladı.

AVM yönetimleri 'sabır' diliyor

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor İstanbul’daki birçok alışveriş merkezinde boş dükkanlar göze çarpıyor. Kapalı mağazaların camlarına kimi afiş yerleştiriyor, kimi siyah perde çekiyor.

AVM yönetimleri, “Önümüz bayram, okullar açılıyor ve yılbaşı geliyor. Biraz sabır, mağaza kapatmak büyük hata olur” derken, markalar “AVM’lerde boş koridorlar olmaması için önlem alınması şart” diyor.

Mağazalar kiraları karşılayamıyor

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor İstanbul’daki AVM’lerde boş dükkanın olmadığı tek yer yeme-içme katları. Mağazaların kepenk indirmesinin en önemli sebebi ise dolar ve euro olarak alınan kiralar ile ortak kullanım giderleri. Ciroların önemli bir bölümünü oluşturan bu gider kalemleri markaları da zorluyor.

Döviz kurlarındaki artışa ilaveten siyasi gelişmeler

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Sinan Öncel, bir süreden beri döviz kurlarındaki artışın markaları zorladığını, bu yazın kötü geçmesine neden olan faktörlerin etkisinin de buna eklendiğini söyledi.

İstiklal Caddesi boşaldı, sıra AVM'lerde

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor Sinan Öncel, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstiklal Caddesi ve Bağdat Caddesi uzun zamandan beri en cazip yerlerdi. Ancak bu yaz önceki sene gibi değil. Çok sayıda marka Beyoğlu’nu terk etti. Bunun başlıca nedeni yüksek kiralar. Şimdi aynı tehlike AVM’ler için de geçerli."

AVM'ler karlılığa bakmadan cirodan pay alıyor

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor BMD Başkan Yardımcısı Sinan Öncel, markaların büyük çoğunluğunun kira indirimi istediğini belirtti: "Boşuna açmadılar bu mağazaları. Aynı tehdit AVM’ler için de var. Saldırlar oldu, terör arttı, turizm gelirleri düştü, darbe oldu, hala kiralar dolarla ve hala cirodan pay alıyor AVM’ler, ortak giderler de markaları zorluyor. AVM’ler karlılıklara bakmadan dövizle kira ve cirodan pay alıyor.”

AVM'ciler 'Sabredin' deyip, kiraları savundu

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor AVM Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü de markaların sabırlı olmalarını istedi:

"Benim en büyük temennim toplu mağaza kapanmalarının yaşanmaması. Bu büyük bir hata olur. Önümüzde Kurban Bayramı var. Hemen ardından okullar açılıyor. Sonra yılbaşı geliyor. Perakende sektörünün canlanacağı bir döneme doğru giderken, mağazaların kapanmaları doğru değil. Perakende sektörü her yıl büyüyen bir sektör. Herkes kiralardan dert yanıyor. Ancak bunun tek nedeni kiralar değil. Maliyetler önemli ölçüde arttı. Bazı noktalarda mağazalar kapanıyor olabilir ancak bunun tek nedeni kiralarmış gibi göstermek doğru değil.”

AVM yönetimlerine 'Elini taşın altına koy' çağrısı

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor BMD Başkan Yardımcısı Sinan Öncel, mağazalarla yaptıkları anketin kira-ciro oranlarını ortaya koyduğunu ifade etti: “Türkiye olağanüstü bir süreçten geçiyor. Hepimiz bu süreçte daha çok çalışıp, üretmeliyiz. Birlik, beraberlik içinde sorunlarımızı çözmeliyiz. Ancak ne yazık ki bazı AVM’lerde perakendeciler karşılarında muhatap bulamıyorlar.”

'Kiralarda indirim yapsalardı dükkanlar boş kalmazdı'

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor 2015 yılının Temmuz ayında Beyoğlu’nda mağaza bulunamadığını, hava parasız yerin olmadığını hatırlatan Sinan Öncel, Beyoğlu ve Bağdat Caddesi’ndeki mağaza sahiplerinin perakende sektörünün durumunu görüp yüzde 30 indirim yapsalardı, sonucun da böyle olmayacağını anlattı.

'AVM'ler boş koridor olmasın diye önlem alsın'

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor AVM’lerde organize hareket etme olanağının olduğunu vurgulayan Sinan Öncel, “AVM’ler cadde mağazaları gibi organize olmayan dükkan sahiplerinden oluşmuyor. Bu konuda hızla önlem alınması gerekiyor. AVM’lerde de boş koridorlar olmasın” dedi.



İşte mağazaların sorunları

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor BMD tarafından yapılan anket sonuçlarına göre perakende sektörünün oyuncuları ise sorunları şöyle sıraladı:

Kârlılıklar çok düştü

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor Perakende sektörü ve AVM temsilcileri arasında bu yaz tartışmaların yükseldiği nokta, “Cirolar düşmedi” açıklamaları oluyor. Sinan Öncel, bu konuda da şöyle diyor: ”Markalar yüzde 50-70 indirim yaparak ciroları yakaladılar, ancak kimse karlılıklara bakmıyor. Karlılıklar çok düştü. AVM’ler bunu görmeli.”

Türkiye'deki AVM tablosu

İstiklal ve Bağdat Caddesi’nden sonra AVM’ler de boşalıyor 15 Temmuz’dan sonra AVM cirolarındaki düşüş: %15. 2015’te AVM’lerin toplam cirosu 90 milyar TL idi. Türkiye’deki toplam AVM sayısı ise 361. Türkiye’deki AVM’lerde kiralanabilir alan 10.5 milyon m2. Önümüzdeki 3 yılda AVM’lere yapılması beklenen yatırım tutarı ise 10 milyar dolar. Türkiye’deki mevcut AVM’lere yapılan toplam yatırım da 52 milyar dolar.
Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde