İstihdamda lidere ödül

İstihdamda lidere ödül

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, istihdam seferberliği için tüm iş dünyasının canla başla çalıştığını dile getirerek, yıl sonunda en çok istihdam artışı sağlayan, il, sektör ve şirkete TOBB’un ödül vereceğini duyurdu.

İstihdamda lidere ödül
16px
24px
21.02.2017 05:22
ABONE OLgoogle

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğiyle ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Anadolu’nun dört bir yanından işadamlarının aradığını ve destek vereceklerini söylediğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Çünkü bu millet varsa, bu ülke varsa, biz de varız” dedi.

Türkiye’nin nüfus artış hızından dolayı istihdamı öncelikli mesele kabul etmesi gereken bir ülke olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, son 10 yıl itibariyle 7 milyon kişiye istihdam sağlandığını belirtti. Özel sektörde yılda ortalama 700 bin kişiye iş bulunduğunu, istihdam seferberliğiyle bu kapasitenin 2 kattan fazla artırılmak istenildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İstihdamda en önemli sıkıntılardan biri, istihdam üzerinde vergi ve SGK primi gibi maddi yüklerdi. OECD hesaplarına göre Türkiye’de istihdam yükü yüzde 38.3. Bu noktada hükümetimiz devrim niteliğinde tarihi bir karar alarak yeni istihdamda bu yükü sıfırlıyor” diye konuştu.

İşverenlerin 2017’de işe aldıkları her çalışan için teşvikten yararlanacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, asgari ücretli bir çalışanın 773 liralık vergi ve primini devletin karşılayacağını söyledi.

TOBB'den istihdam seferberliği: Gel, işsiz bir kardeşine istihdam sağla

EN AZ ARTI 1 İSTİHDAM

Böylece yeni istihdamda maliyetin 2 bin 178 TL’den, bin 404 liraya düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“İstihdam konusunda şirketlerimize, işverenlerimize buradan seslenmek istiyorum. Bizler ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ düsturu ile yetişmiş bir milletiz. Ekonomide yaşanan sıkıntıları ancak birlikte durursak aşabiliriz. Çünkü bu millet varsa, bu ülke varsa, biz de varız. Buradan sizin aracılığınız ile özel sektörümüze sesleniyorum. ‘Türkiye’nin geleceğine sen de en az +1 istihdam sağla.’ Çünkü söz konusu olan sadece bir ekonomik veya sosyal olay değil, aynı zamanda ülkemizin güvenliği ve istikrarı meselesidir. Nasıl ki 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemiz, milli bir mücadeleye giriştiyse, özel sektörümüz de 2017’de istihdam yarışı yapmalı.”

2017’DEN UMUTLUYUM

Bütün çalkantılara karşın özel sektörün son bir yılda 155 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımı yaptığı, 141 milyar dolar da mal ihracatı yaptığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, turizm, denizcilik ve müteahhitlik sektörlerinin de 38 milyar dolar döviz geliri kazandırdığını kaydetti. 2017’den umutlu olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’nun dört bir tarafından gerek benim konuştuğum gerekse beni arayan işadamlarımız bu kampanyanın çok doğru olduğunu ve tam destek vereceklerini ifade ettiler. İstihdam taahhüdünde bulunan firma, oda-borsa, iş örgütleri ve derneklerimizin bu taahhütlerini yerine getirmek için var güçleri ile çalışacaklarından eminim” diye konuştu.

Şu anda 81 ilde koordinasyon ve bilgilendirme toplantılarının yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, yıl sonunda da istihdamı en çok artıran illeri, sektörleri ve şirketleri ödüllendireceklerini açıkladı.

REFORM ATEŞİ CANLANMALI

EKONOMİNİN geneline de bakılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisi ve küresel ticaretin uzun süredir yavaşladığını belirtti. Dövizdeki yükselişin de firmalar ve piyasalarda sıkıntıya neden olduğunu unutmamak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Dışarısı kötüleşirken, içerde safları sıklaştırmalıyız. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak yeni adımlara da ihtiyacımız var. İç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Zira Türkiye ekonomisinin yüzde 60’ı, iç tüketimden kaynaklanıyor. Ekonomi bileşik kaplar gibidir. İstihdam için üretim, üretim için de iç tüketim şart. İleride daha büyük atılımlar yapabilmek için, bugün, eldekini muhafaza etme zamanıdır. Şimdi iç piyasayı canlı tutma zamanıdır. Hükümetimizin beyaz eşya mobilya ve konut sektörlerindeki vergi indirimleri bu açıdan doğru bir adım olmuştur. 2017’de ekonomiye odaklanmalı, reform ateşini yeniden canlandırmalıyız.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde