İşte stajyer arayan dev şirketler

İşte stajyer arayan dev şirketler

Staj artık aslanın ağzında… Yüzbinlerce üniversite öğrencisi için iş bulmak kadar zor olan staj süreci başladı. Öğrencilerin staj arayışına girdiği şu günlerde, stajyer arayan şirketlerin şartlarını, imkânlarını ve sundukları fırsatları sizin için araştırdık.

İşte stajyer arayan dev şirketler
16px
24px
27.03.2015 14:14
ABONE OLgoogle
Ezgi Güler'in araştırması

BÜYÜK bir hevesle başladığınız üniversitenin özellikle son senesinde bir telaş başlar. Bir bakmışsınız o hiç bitmeyecek sandığınız yıllar su gibi akıp gitmiş ve aklınıza tek bir soru yerleşmiş bulursunuz kendinizi: “Şimdi ne yapacağım?..” Bu telaşı yaşayanlar, çoğunlukla iş hayatıyla hiç yüzleşmemiş olanlardır. Bir de her akademik yılın sonunda zorunlu stajı olmasa dahi sırf iş hayatını görmek ve nasıl bir işte çalışacağına karar vermek üzere staj yapanlar var ki onlar için durum farklıdır. Şüphesiz, iş hayatının nasıl olduğunun öğrenciyken görülmesi ve projelerde yer alınması, mezuniyet sonrasında iş arama sürecinde çok büyük avantaj sağlıyor. Henüz öğrenciyken kariyer planlaması doğrultusunda staj yapılması, yeni mezun gençleri iş arama sürecinde bir adım öne çıkarırken işverenler de staj tecrübesi olanlara istihdamda öncelik tanıyor.
İş hayatına adım atmaya çalışırken karşınıza çıkacak ilk engel deneyimdir. İşverenin deneyimi olmayan adaylara daha mesafeli durması, adayın da tercih edilmediği için deneyim kazanamaması gibi bir kısır döngü söz konusu. Bu döngüyü kıracak olan öğrenciler elbette… Bugün yalnız İstanbul’da 50 civarında üniversite bulunuyor. Türkiye’de ise toplam 196 tane üniversite var. Üniversite öğrencilerinin sayısı ile staj imkanlarının sayısı doğru orantılı olarak artmıyor. Bu üniversitelere devam eden tüm öğrenciler staj peşinde.

“GERÇEK DÜNYAYI GÖRME FIRSATI”

“Kimse de stajını küçük bir tekstil atölyesi ya da catering hazırlayan bir mutfakta yapmak istemiyor. Herkesin derdi global bir şirkette staj yapmak. Çünkü staj yaparken kendisini gösterebilirse, iş teklifi alabileceğini düşünüyor” diyen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Tuzcuoğlu, staj başvurularının belli şirketlerde yoğunlaştığını ancak stajın aslanın ağzında olduğunu söylüyor. Tuzcuoğlu’na göre, iş dünyasında tecrübe edinmek, üniversitelerde ortalama 14 hafta içerisinde üçer saatlik derslerle aktarılmaya çalışılan bilgilerin gerçek hayatta ne kadar geçerliliğinin olduğunu anlamaya yarıyor. Belli bir sektör için geçerli olan finansal analizler, başka bir sektörde hiç kullanılmayabiliyor. Bu sebeple öğrencilerin gerçek dünyadaki yöntemleri ve ilişkileri gözlemlemesi gerekiyor. Tuzcuoğlu, “İş dünyasını Amerikalıların bakış açısı ile öğretiyoruz. Ancak iş hayatı farklı ve öğrencinin piyasa realitelerini öğrenmesi ancak staj ile mümkün” diyor.

KARŞILIKLI BEKLENTİLER YOĞUN

Öğrenciler ne kadar çok şirkette çalışırsa, mezuniyetleri sonrası iş bulma şansları da o kadar yüksek. Mazars Denge İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Eronat, işverenlerin işe alım esnasında daha önce benzer deneyimi olan stajyerleri işe daha hızlı adapte olacaklarını düşünerek öncelikli olarak tercih ettiğini söylüyor ve ekliyor: “Bu yüzden şirketler için stajyer sadece stajyer değil, kurumlar için geleceğin yeni çalışanlarıdır. Bu nedenle stajyerlerde aranan özelliklere ait beklentiler giderek yükseliyor.” 
Bugün hemen her şirket stajyer adaylarını potansiyel çalışan olarak gördüğü için onların dinamik, atılgan, fikirlerini paylaşmak konusunda geri durmayan, güçlü insan ilişkilerine sahip, proje bazlı çalışmalara açık, takım dinamiği içinde hareket etmeyi seven, yaratıcı, yeniliklere açık olmasını tercih ediyor. Tabii tüm bunların yanı sıra iyi İngilizce, teknolojiye ve dijital dünyaya hakimiyet stajyerlerde aranan olmazsa olmazlar arasında öne çıkıyor. Öğrencileri farklı işe alım teknikleri doğrultusunda değerlendiren şirketler, genelde yetkinlik bazlı mülakatın yanı sıra, dil testi, sözel veya sayısal yetkinlik, kişilik envanterleri, grup mülakatları, ekip çalışmaları ve sunum değerlendirme merkezi gibi uygulamalardan faydalanıyor. Staj sürecinde başarılı olmuş öğrenciler, özgeçmişleriyle birlikte pek çok firmanın aday havuzunda doğrudan üst sıralarda yer alıyor. Uzmanlar bu süreçte öğrencilerin kısıtlı zamanda iyi gözlem yapmasını salık veriyor. 

Biz de staj başvurularının yapıldığı şu günlerde kısıtlı zamanda zengin bir iş deneyimi yaşatacak firmaların staj imkanlarını sizin için araştırdık…

ING BANK 
Hem liseden hem üniversiteden 

ING Bank stajı, işe alımları destekleyen bir süreç olarak görüyor. ING Kariyer Akademisi kapsamında stajyerler, Kariyer.Net üzerinden ve üniversite tanıtım faaliyetleri sırasında bırakılan özgeçmişlerden yapılan değerlendirmeler sonucunda belirleniyor. Kariyerini bankacılık sektöründe yapmayı hedefleyen ve sektörle ilgili bölümlerde eğitim alan ağırlıklı üç ve dördüncü sınıf öğrencileri sürece dahil ediliyor. Bu süreçte öncelik zorunlu stajı olan öğrencilere verilse de zorunlu stajı olmayan üniversite öğrencileri de değerlendiriliyor. Zorunlu stajı bulunan meslek liselerinden, bankacılık ve IT gibi bankada çalışmaya uygun olan bölümlerin öğrencileri tercih ediliyor. Stajyerlerde 26 yaşını aşmamış olma, üç ve dördüncü sınıf lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olma, not ortalamasının 2.5 ve üzeri olması şartları aranıyor. Staj süresi, zorunlu stajlar için 40 iş günü, gönüllü stajlar için 20 iş günü. Bankada sonbahar-kış dönemi üniversite staj talepleri mart ayında alınıyor. Lise stajı talepleri ise Haziran-Eylül aylarında alınıyor. Okul dönemi başladığında aynı zamanda staj süresi de başlamış oluyor. Staj dönemi sonunda hem yöneticiden hem de stajyerden değerlendirme formu isteniyor.
ING Bank İnsan Kaynakları ve İletişim Genel Müdürü Seçil Refik’ten aldığımız bilgilere göre, genel müdürlükte staj yapan öğrenciler bankanın servis ve yemek olanaklarından faydalanıyor. Meslek lisesi stajyerleri ise bu olanaklara ilaveten asgari ücret üzerinden geldikleri gün sayısı kadar ücret alıyor. 2014 yaz dönemi için yaklaşık 100 kişi bankada staj yaptı. Lise stajı içinse yaklaşık 50 kişiye imkan sağlandı ve yaklaşık 10 tane dördüncü sınıf öğrencisine genel müdürlükte staj olanağı sunuldu. 2015’te de bu çerçevede bir alım yapılması planlanıyor. 

TOFAŞ 
Teknik ağırlıklı 535 kişi 

Hem üniversiteden hem de liselerden stajyer kabul eden Tofaş, Mart-Mayıs döneminde stajyer başvurularını değerlendiriyor ve yerleştirmeleri yapıyor. Üniversite stajyerlerini İK portallarından bulan Tofaş, üniversitelerle yaptığı karşılıklı protokol kapsamında da stajyer alımı yapıyor. Teknik lise öğrencileri için yaz dönemi stajyerleri ile meslek ve ticaret lisesi öğrencileri dönem stajyerlerini, intranet sitesi Tofasweb üzerinden mart ayında açılan ilanla alıyor. Meslek lisesi ve meslek yüksekokulu stajyer kontenjanı 250, üniversite proje ve projesiz stajyer kontenjanı ise 285 öğrenciyi kapsıyor. Kısa dönem staj yapanlar şirket organizasyonunu, üretim ve diğer süreçleri tanımaya dönük staj yapıyor. Projeli stajyer programında yer alan öğrencilere ise ilgili departmanda 2-3 ay içinde tamamlayabileceği bir proje konusu veriliyor ve bir proje danışmanı atanıyor. Süre sonunda, tüm projeli stajyerler yaptıkları çalışmayı aynı gün şirket yöneticilerine sunuyor ve çalışmalarını teslim ediyorlar. 

ÖNCELİK MÜHENDİSLERE
Stajın zorunlu olması, adayın öğrenim gördüğü bölümün Tofaş’ta staj yapmaya uygun olması, başvurusu alınan kategori ve bölüm için kontenjan bulunması, öğrencinin son sınıfa geçmiş olması ve başarılı olması adaylarda aranan şartlar. “Müfredatın zorunlu kıldığı stajın yanı sıra, proje bazlı ve daha uzun döneme yayılan staj programımız da var” diyen Tofaş İnsan Kaynakları Direktörü Burhan Çakır bu programa başvuran adayları yetkinlik bazlı mülakatlar ve yabacı dil sınavından sonra seçerek belirlediklerini söylüyor. Bu program boyunca stajyerlere ücret, konaklama, kişisel gelişim seminerleri ve farklı sosyal etkinliklere katılma gibi olanaklar sunuluyor. Tofaş Akademi tarafından hazırlanan staj programına katılan öğrenciler, iki günlük oryantasyon kapsamında, bir aracın tasarımından üretimine kadar tüm süreçleri, fabrika gezisiyle yerinde görme imkânı buluyor. Yaz döneminde üniversite stajlarında, kısa dönem üniversite staj süreci 20 iş günü iken, projeli staj süreci biraz daha uzun oluyor. Çakır, “Her ne kadar projesine göre değişse de, ortalama süre üç ay diyebiliriz. Bunun yanı sıra üniversite son sınıf öğrencileri için ders yılı içinde, part-time çalışma olanağı da mevcut. Stajyerlerimiz staj yaptıkları süre boyunca haftada 18 ila 45 saat aralığında çalışıyor” diyor.
Stajyer alınırken İTÜ, Yıldız Teknik, Boğaziçi, ODTÜ, Koç ve Uludağ başta olmak üzere tüm üniversitelerin mühendislik bölümlerine öncelik veriliyor. Stajyerler, staj yaptıkları dönemlerde çalışanlar için gerçekleştirilen tüm sosyal faaliyetlere katılabiliyor. Ayrıca, yaz dönemi proje stajyerlerine yönelik olarak Bursa dışında ikamet eden stajyerlere, konaklama ve ücret imkânı sağlanıyor. 2014’te, Tofaş Bursa Fabrika ve İstanbul Genel Müdürlük bünyesine, 497 stajyer istihdam eden şirket, son iki yılda yaklaşık 80 kişilik projeli üniversite stajyerlerinden 16’sına kalıcı iş imkanı sundu. Bu yıl da 535 öğrenciye staj imkânı verilmesi planlanıyor. 

UNILEVER
Liderliğe odaklılar tercih ediliyor

Unilever staj başvuruları her sene kasım ayında başlıyor ve 30 Ocak’a kadar devam ediyor. Tüm başvurular www.unilever.com.tr/carrers-jobs üzerinden alınıyor. Sadece yaz aylarında stajyer alınan şirkette, kış aylarında yaz stajyerleri yarı-zamanlı olarak devam edebiliyor. Stajyer seçim sürecinde, herhangi bir üniversite veya bölüm tercihi ayrımı yok. Adaylardan yetkinlik bazlı işe alım sürecinde yeterli seviyeyi göstermeleri bekleniyor. İş süreçlerine paralel hedefler üretebilen, dış dünyaya ve değişime açık, global düşünen çözüm yaratan, kendini geliştirebilen, sürekli öğrenmeye açık, sorumluluk hissine sahip ve hep ilerlemeyi hedefleyen adaylar değerlendiriliyor. Unilever Türkiye’de proje stajına başvurabilmek için, lisans üçüncü sınıf veya yüksek lisans birinci sınıf öğrencisi olmak gerekiyor. 2014’te 70’den fazla öğrenciye staj imkanı sunulan şirkette 2015’te de aynı sayıda öğrenci alınması planlanıyor.
Unilever’de staj yapan gençler, onlarla birlikte hedefler koyabilecekleri firmanın liderleriyle, gerçek bir proje üzerinde çalışabiliyorlar ve performanslarını firmanın yetkinliklerine göre ölçümleme fırsatı elde ediyorlar. Ayrıca, yaz dönemi proje stajı programını tamamlayan öğrencilere ‘Geleceğin Liderleri Programı’ dahilinde doğrudan ‘Selection Board’ aşamasına geçme fırsatı tanınıyor. Unilever Geleceğin Liderleri Programı ise öğrencilerin gelişimi için önemli eğitim fırsatları sunuyor. 
“Unilever Türkiye olarak kendine özgüveni olan, risk alabilen, hayalleri olan, zorluklar karşısında yılmayacak kişiler tercih nedenimiz oluyorlar” diyen Unilever Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türkiye, Rusya, Ukrayna&Belarus Bölgesi Liderlik Geliştirme Direktörü İrem Özbalyalı, şöyle devam ediyor: “Unilever olarak işe alımlarımızda bireylerin iş becerilerinin yanı sıra belli liderlik yetkinliklerini temel alıyoruz. İşe alımımız pozisyonun gerektirdiklerinin ötesinde bu liderlik özelliklerinin analizinden geçiyor. İşin gerektirdiği teknik ve genel becerilerden çok, piyasalardaki rekabetçi baskı ve stratejik başarıya verdiğimiz önem doğrultusunda karar alıyoruz.”

TEKNOSA 
Geleceğe yatırım yapıyor

TeknoSA’da eylül-haziran döneminde kış stajı, haziran-eylül döneminde ise yaz stajı uygulaması var. Ara dönemlerde ise ihtiyaç dahilinde stajyer alımları yapılıyor. Kış dönemi stajları için staj yapma zorunluluğu bulunan meslek lisesi öğrencileri kabul edilirken yaz dönemi içinse, öğrencilerin staj yaptıkları tarihlerde sigortalı olmaları kanuni zorunluluk kabul ediliyor. Bu zorunluluk da öğrencinin bağlı olduğu kurum, okul ve yüksekokulun sorumluluğunda. Yaz dönemi stajları genellikle üniversite öğrencilerine yönelik. TeknoSA Future Talent (TFT) Staj Programı kapsamında adaylara öz gelecek ve etkili iletişim konuları başta olmak üzere sınıf içi ve uzaktan eğitim platformu üzerinden ulaşabilecekleri onlarca eğitim sunuluyor, ayrıca üst yönetim ile sohbet toplantıları, mağaza ve depo ziyaretleri, sunum çalışmaları ile yapılıyor. Yeni yılda bu süreçte başarılı olan stajyerler, TeknoSA Master Team (TMT) Gelişim Programı’na katılabiliyor. Bu program kapsamında öğrenciler, TeknoSA Akademi’deki çeşitli sınıf içi ve uzaktan eğitim çalışmalarının yanı sıra uzun süreli ve yarı zamanlı çalışma imkanına sahip olabilecekler. Altı ay sürecek olan TMT Gelişim Programı sonunda başarılı olan adayların, genç yetenekler kapsamında işe alımları da gerçekleştirilebilecek.
TeknoSA İnsan Kaynakları Direktörü Revna Besler, stajyer görüşmelerinin ağırlıklı olarak nisan ve mayıs aylarında gerçekleştirildiğini söylüyor. Başvurular da yine bu tarihlerde toplanıyor. “Adaylara görüşmelerde fark yaratmaları için görüşmeye gitmeden önce mutlaka ilgili şirket ve pozisyon hakkında araştırma yapmalarını öneriyorum” diyen Besler, bunun dışında adayların kişisel yeteneklerini geliştirmelerini salık veriyor. 
Hemen belirtelim, yaz döneminde staj yapan üniversite öğrencileri hafta içi tam zamanlı çalışıyor, kış döneminde staj yapan lise öğrencileri ise hafta içi üç gün çalışıyor. Her yıl yaz döneminde 100-150, kış döneminde ise genel merkezde çalışmak ve saha ekibine destek olmak üzere 70-100 arasında stajyer alımı yapılıyor. Yaz dönemindeki TeknoSA Future Talent (TFT) Staj Programı çerçevesinde 2015’te, yaklaşık 130 üniversite öğrencisine staj imkanı sağlanacak.

LC WAİKİKİ
500’den fazla stajyer alacak


LC Waikiki’de lise ve üniversite olmak üzere iki dönem stajyer alımları yapılıyor. eylül ayında staj yapacak lise stajyerleri için nisan ve mayıs aylarında ilgili meslek ve ticaret lisesi okulların desteğiyle öğrencilerle iletişime geçiliyor. Üniversite dönemi stajyerleri ise nisan ve mayıs ayında kariyer portalları üzerinden şirkete başvurabiliyor ve staj yapma zorunluluğu olan adaylara bu noktada öncelik veriliyor. Başvurular, [email protected] ve sosyal medya hesaplarından yapılıyor. Eğitim aldığı alanda staj yapma zorunluluğu bulunan ve okul tarafından SGK’sı karşılanan öğrenciler başvurularını yapabiliyor.
Okudukları bölüm ile staj yapacakları birimin ilgili olmasına özen gösterdiklerini belirten LC Waikiki İK Koordinatörü Edward David Southall, staja başvuran adaylardan öğrenmeye ve gelişime istekli, tekstil ve perakende alanında kariyer planlayan, iletişim yönü güçlü, takım çalışmasına yatkın, yenilikçi, dürüstlükten ödün vermeyen ve yüksek potansiyele sahip olmalarını beklediklerini aktarıyor. Zorunlu staj programı olan üç ve dördüncü sınıf tüm üniversite öğrencileri şirkete başvurabilir. Tekstil mühendisliği, moda tasarım, grafik tasarım, tekstil teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerine öncelik veriliyor. Tüm stajyerlere servis, yemek, psikolog ve işyeri hekimi imkanları sağlanırken yasanın belirlemiş olduğu özlük hakları da karşılanıyor. Şirkette uzun dönem staj programı yaklaşık dokuz ay sürüyor. Staj dönemi sonunda başarılı olmuş stajyerler, açık kadroların oluşması durumunda öncelikli değerlendirmeye alınarak işe alım sürecine giriyor.
2014’te 266 lise stajyeri, 177 üniversite stajyeri alan şirket bu yıl 370 lise stajyeri 200 üniversite stajyeri istihdam etmeyi planlıyor. 

TÜRK TELEKOM GRUBU 
Program aynı çatı altında toplandı 

Entegrasyon süreciyle birlikte staj programlarını da aynı çatı altında toplayan Türk Telekom, grubun üç genç yetenek programını artık STARTT markasıyla devam ettirecek. Türk Telekom Grubu Genç Yetenek Programı STARTT, iş hayatına adım atacak öğrenciler ve hala öğrenci olup yaz döneminde haftada beş gün, okul döneminde ise haftada en az üç gün yarı zamanlı çalışabilecek gençler için hazırlanmış bir kariyer programı. Programla seçme değerlendirme sürecini başarı ile tamamlayan öğrenciler arasından yaz döneminde grupta kısa süreli staj yapmak isteyenler de belirlenmiş olacak. Program kapsamında 2 Mart itibarıyla staj başvuruları alınacak. Programla ilgili detaylar facebook.com/TTSTARTT ve www.ttstartt.com.tr adreslerinde detaylı olarak aktarılıyor. 2-24 Mart tarihleri arasında başvurular da bu kanallar üzerinden alınacak.
STARTT ile 10 binin üzerinde başvuru hedeflediklerini aktaran Türk Telekom Grubu İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın, “Genç yetenekleri değerlendirirken inovasyon konusundaki potansiyelleri bizim için en önemli kriterler arasında yer alıyor. Kariyerinde başarı hikâyelerini yazacak yetenekleri arıyoruz” diyor ve akademik başarısına güvenen, yenilikçi, heyecanlı, değişime açık, teknolojiye ilgi duyan, yeni trendleri yakından takip eden ve telekom sektöründe kariyer hedefleyen üç ve dördüncü sınıf ve yüksek lisans öğrencilerini değerlendireceklerini söylüyor. 
Türk Telekom işe alımların büyük bir kısmını mühendislik fakültelerinden yapıyor. Bunun yanı sıra şirket, idari birimlerdeki pozisyonlar için sosyal bilimler, fen edebiyat fakültesi, iletişim fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerine kariyer fırsatı sunuyor. Şirkette yarı zamanlı çalışıp, bu süreci başarılı tamamlayan, performansı yüksek olan adaylara ise sonradan uygun pozisyon doğrultusunda iş teklifi geliyor.
Bu yıl Türk Telekom Grubu, tam zamanlı, yarı zamanlı çalışma ve yaz dönemi staj imkânları ile yaklaşık 400 gence istihdam sağlamayı hedefliyor. Şirkette hala öğrenci olup yarı zamanlı çalışacak gençlerin ise yaz döneminde haftada beş gün, okul döneminde ise haftada en az üç gün çalışmaları bekleniyor. 

HİLTON İSTANBUL BOMONTİ 
40 gence staj imkanı

Yaz ve kış olmak üzere senede iki kez stajyer alımı yapan Hilton Bomonti, 2015 senesi için kış dönemi yaklaşık 10, yaz dönemi en az 30 stajyer almayı planlıyor. Yıl boyunca mart ve eylül ayları boyunca başvuruları kabul ediliyor. Öğrenciler bu aylar içerisinde, [email protected] adresinden başvurularını gerçekleştirebilir. Hilton İstanbul Bomonti oteli zorunlu stajı olan adaylara öncelik veriyor. Daha sonra ise departmanların taleplerine göre, stajyer arayışları beklentileri farklılık gösterebiliyor. Örneğin, ön büro, yiyecek içecek gibi departmanlarda görev alacak öğrencilerde yabancı dil en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Güleryüzlü ve istekli olması beklenen adayların yine turizm bölümü öğrencilerinden olması tercih ediliyor. Teknik lise öğrencileri teknik servis departmanında değerlendirebiliyor. Özel mutfak kurslarında eğitim alan öğrenciler ise mutfak ekibi içerisinde konumlandırılıyor.
Hilton İstanbul Bomonti Genel Müdürü Remco Norden’den aldığımız bilgilere göre, staj dönemi boyunca başarılı olan öğrenciler okul bittikten sonra açık olan pozisyonlar için öncelikli değerlendiriliyor. Diğer personeller gibi stajyerler de haftada 45 saat çalışıyor.

LOGO GRUP
Uzman olarak kadroya alınıyorlar

Logo Grup’ta yeni istihdam sürecini yürütürken stajyerler önemli bir kaynak olarak görülüyor. Grup şirketlerinde staj yapmak isteyen öğrenciler, yıl boyunca e-mail, web sitesi, kariyer günleri gibi kanallardan başvuru yapabiliyor. Genellikle staj süreci yaz ayları olarak belirleniyor. Yurtdışında okuyan öğrencilerin staj dönemi ise kış aylarında olabiliyor. Zorunlu staj kapsamındaki başvurular öncelikli değerlendiriliyor. Başvurulan bölüme göre adaylardan beklentiler değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak mühendislik bölümlerini tercih edilmekle birlikte, üniversitelerin bilişim, bilgisayar, matematik, elektronik ve endüstri mühendisliklerinde üç ve dördüncü sınıflarında okuyan öğrenciler Logo Grup şirketlerine başvuru yapabiliyor. Logo Grup İcra Kurulu Üyesi, İK ve Operasyonlar Esra Akar’dan aldığımız bilgilere göre, bu kapsamda stajyer tercihinde teknik üniversitelere öncelik veriliyor. Öğrencilerin özellikle .Net, C#, SQL Server TSQL , HTML, CSS, Java Script, İnternet teknolojileri gibi konularda bilgi sahibi olmaları ve çeşitli projeler geliştirmiş olmaları tercih sebebi oluyor. Yine yapılan ön testler ve yöneticiler tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılan grup mülakatlarında gösterdikleri performans da tercihlerde önem arz ediyor.
Stajı başarıyla tamamlayanların tam zamanlı istihdamında diğer adaylara göre öncelikli sağlanıyor. Bu adaylar, tam zamanlı olarak şirkette başladıklarında uzman kadrosunda işe alınıyor. Bu uzmanlık sürecinde işe alındıkları bölüme göre aldıkları temel eğitimler dışında, ağırlıklı olarak kıdemli çalışanlar ve danışmanlardan iş başında eğitim alıyorlar. Bunun yanında kıdemli uzman, danışman, ekip lideri, müdürlük pozisyonlarında teknik olarak ya da ekip yöneticiliği şeklinde bir kariyer yolu izliyorlar. 

COCA-COLA TÜRKİYE 
MT olarak çalışma fırsatı 

Career Express, Coca-Cola Türkiye’den doğan ve ardından bölgedeki diğer ülkelere yayılan bir staj programı. Coca-Cola Türkiye’de program kapsamında iki farklı staj programı bulunuyor. Bir yıl süren uzun dönemli staj programı Career Express 365 ve bir ay süren kısa dönem staj programı Career Express ZIP ile her yıl stajyer alımları yapılıyor. Stajyerler bilgi teknolojileri, finans, hukuk, insan kaynakları, kurumsal iletişim, pazarlama, teknik ve uluslararası operasyon departmanlarının ihtiyaçları doğrultusunda alınıyor. Coca-Cola’ya staj başvuruları yıl boyunca www.coca-colacompany.com/careers/internship-opportunities adresi üzerinden alınıyor. Bu yılki staj başvuruları 30 Nisan 2015’e kadar devam edecek. Her yıl yaklaşık 70 stajyeri istihdam edilen şirkette bu yıl da 70 stajyer alınması planlanıyor.
Uzun dönemli staj programı Career Express 365, bir yıl sürüyor. Kısa dönem staj programı Career Express ZIP ise bu yıl 17 Haziran’da başlayacak. Career Express 365 programına staj başvurusu yapmak isteyen adaylarda aranan temel şartlar, üniversitelerin lisans programlarında üçüncü sınıfı bitirmiş veya mastır öğrencisi olmaları. Adayların daha önce staj deneyiminin bulunmasını ve bir yıl boyunca yaz döneminde hafta içi her gün, kış döneminde ise haftanın en az üç iş günü çalışmaları tercih ediliyor. Öte yandan, Career Express ZIP programında yurtdışında veya şehir dışında okuyan öğrenciler tercih ediliyor. Bu programda staj yapabilmek için öğrencilerin lisans programlarının üçüncü sınıf öğrencisi olmaları, haziran veya temmuz ayı boyunca İstanbul’da bulunabilmeleri gerekiyor. 
Stajyerler diğer tüm çalışanlar gibi sigorta, yemek, ulaşım, spor salonu, şirket ürünleri gibi temel yan hakların yanı sıra yıl boyu şirket etkinliklerine katılabiliyor. Coca-Cola Türkiye’de çalışmak isteyen adayların entelektüel kapasitelerinin yüksek, gözlem yeteneklerinin üst düzeyde, takım çalışmasına inanan, araştırmacı ve paylaşımcı, bireysel gelişime açık olmaları gerekiyor.
“Career Express programında yer alan her stajyerin ileride bir firma çalışanı olabileceğini inanıyoruz” diyen Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü, Avrasya ve Afrika Grubu Ofisi, İşe Alım Müdürü Melitsa Mizrahi, Career Express Programı’nın, öğrencilere global bir iş dünyası sunan ve şirket için yetenek havuzu oluşturan bir platform haline geldiğini söylüyor ve ekliyor: “Programla her yıl aramıza katılan mezunlarımız MT (management trainee) olarak devam ediyorlar. Program, başlangıç ve orta seviye pozisyonlarımızın tek ve ana yetenek havuzu konumunda.” Stajyerler MT olarak işe başladıklarında ise ilk altı ayı Coca-Cola’da geçirdikten sonra, altı ay da Coca-Cola İçecek’te satış deneyimi ediniyor. Career Express ZIP’e katılan öğrenciler ise, saha operasyonlarını deneme imkanı yakalarken fabrika ziyaretleri gerçekleştirip yapılan işi yerinde görebiliyorlar. 

E&Y
Geçen yıl 100’dü, bu yıl artacak

E&Y kış ve yaz dönemlerinde iş yoğunluğu ve departmanların taleplerine bağlı olarak yılda iki kere stajyer istihdamı yaratıyor. Kış dönemi stajı ocak ve şubat aylarında, yaz dönemi stajı ise temmuz ve ağustos aylarında yapılıyor. Staj döneminden iki ay önce www.ey.com adresinden başvurular alınmaya başlanıyor. Staj süreçlerinde üniversitelerin üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin başvuruları değerlendiriliyor. Sürecin ilk aşaması genel yetenek ve İngilizce sınavından oluşuyor. Departmanlar tarafından belirlenen başarı barajını geçen adaylar insan kaynakları departman müdürü mülakatına katılıyor. Mülakat sonucu olumlu sonuç veren olan adaylar kabul ediliyor. Staja başvuran adaylarda hangi bölümde çalışacaklarsa ona göre yine üniversitelerin ilgili bölümü tercih ediliyor. Örneğin, denetim ve vergi bölümleri yalnızca iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlarının başvuruları değerlendiriliyor. Danışmanlık bölümü için iktisadi idari bilimler, endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerin başvuruları değerlendiriliyor. Kurumsal finansman bölümü içinse iktisadi idari bilimler, işletme ve endüstri mühendisliği bölümlerinin başvuruları değerlendiriliyor. Staj yapan öğrenciler şirketin sağlamış olduğu ücret, sağlık sigortası, yemek ve servis gibi tüm haklardan faydalanıyor. Uzun dönem stajyerlerinin ise haftanın en az dört günü staja devam etmeleri bekleniyor.
“Staj programlarımız ile hedefimiz potansiyel çalışanlarımızı yetiştiriyor olmak. Bu nedenle yüksek performans gösteren stajyerlerimiz yeni mezun işe alım süreçlerimizde öncelikli olarak değerlendiriliyor” diyen E&Y İK Direktörü Emre Çavuşoğulları, 2014’te 100 stajyer alımı gerçekleştirdiklerini bu yıl ise bu sayının artacağını söylüyor. 

VODAFONE TÜRKİYE
Çok iyi İngilizce şart 


Her yıl teknoloji ve pazarlama fonksiyonları ağırlıklı ortalama 100 kişiye staj imkanı sağlanan Vodafone Türkiye’de yılın her döneminde stajyer alımı yapılıyor. Öğrenciler başvurularını Vodafone Türkiye Kariyer sayfası ve Kariyer.net üzerinden online olarak gerçekleştirebiliyorlar. Telekomünikasyon alanında kariyer yapmak isteyen genç adaylara stajyer istihdamında öncelik verilirken, bu adaylardan kendini iyi ifade edebilen, girişimci, hızlı, analitik düşünen, aksiyon alabilen, İyi derecede İngilizce bilgisine sahip ve gelişime açık olması bekleniyor. Eğitim, yabancı dil, iş tecrübesi gibi özelliklerin yanında yeniliğe açık olmak da şirketin işe alımlarında öne çıkan bir özellik.
“Bununla birlikte, adayın kişilik özelliklerini de son derece önemsiyoruz. Hız, güven ve sadelik konusunda örnek davranışlar gösteren, hırslı, rekabetçi ve müşteri odaklı, aynı zamanda öğrenmeye açık, yüksek enerjili arkadaşlarla çalışmak istiyoruz” diyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, adaylarda liderlik özelliği aradıklarını da belirtiyor. Vodafone Türkiye’ye başvurmak isteyen adayların, dördüncü sınıf öğrencisi olması ve haftanın en az üç gününü staja ayırması gerekiyor. Yine, adayların Vodafone’un online sınavlarını, yetkinlik bazlı mülakat süreçlerini başarıyla tamamlamış olması da gerekiyor.
Özgeçmişini ileten adaylar önce online mülakat sürecinde değerlendiriliyor. Bu görüşmelere katılacak adaylardan kendileriyle ilgili üç dakikalık bir video tanıtım sunumu hazırlamaları isteniyor. Adaylar ayrıca yetkinlik bazlı mülakatlarda da tanınıyor ve eğitim ve daha önceki staj tecrübeleri hakkında detaylı bilgi isteniyor. Söz konusu süreçleri başarıyla tamamlayan adaylarla işe alım ekibi ve ilgili bölüm yöneticileri yetkinlik bazlı mülakat yapıyor. Bu süreçleri olumlu olarak tamamlayan adaylar şirkette staj yapabiliyor. Vodafone’da staj yapan adayları ise kuaförden lostra salonuna, mini marketten açık toplantı odalarına keyifle çalışabilecekleri bir ofis ortamı bekliyor. 

RİOT GAMES
Sağlık sigortası imkanı

Riot Games yaz aylarında stajyer istihdam eden şirketlerden. Bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek yaz stajı programı için üniversitelerin üç ve dördüncü sınıfında olan öğrenciler tercih edilecek. Şirket staj duyurularını mesaj panoları ve sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleştiriyor. Başvurular Nisan’da alınıp Haziran’da staj programı başlatılıyor. Riot Games’in stajyer seçerken teknik bölümler haricinde özel bir bölüm ya da üniversite tercihi yok, başvurular herkese açık.
Çok sayıda üniversiteden staj başvurusu aldıklarını söyleyen Riot Games Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Seda Arkan stajyerlere sağlık sigortası ve öğle yemekleri için Sodexo yemek kartı sağladıklarını ve ek olarak asgari ücret verdiklerini belirtiyor. Şirkette daha önce staj programına katılıp daha sonra kadrolu olarak çalışmaya başlayan çalışanlar var. Hemen belirtelim geçen yıl sekiz stajyer alan şirket, bu yıla ilişkin olarak bölüm yöneticilerinden gelen talebe göre kontenjanını belirleyecek. 

MONİTİSE 
Yol parası veriyor

Monitise her sene mobil yazılım ve tasarım alanında kendini geliştirmek isteyen üniversite öğrencilerine minimum altı haftalık yaz staj programı sunuyor. Şirkette ağırlıklı olarak yaz aylarında olmakla birlikte hem yaz hem de kış dönemlerinde staj başvurusu alınıyor. Yaz stajına başvurmak isteyenler, 1 Ocak–31 Mart 2015 tarihleri arasında www.monitise.com/mea/careers adresinden başvurularını yapabiliyor. Monitise’da mobil teknolojiler ve mühendislik alanlarına meraklı ve bu konularda kendini geliştirmek isteyen, üniversitelerin üç ve dördüncü sınıflarında okuyan, iyi derecede İngilizce bilen, takım çalışmasına yatkın, eğlenceli ve yaratıcı adayların başvuruları değerlendiriliyor. Staja başvuran tüm adaylar teknik bir sınava giriyor ve onlardan kısa bir ödev hazırlamaları isteniyor. 
İlgili departman yöneticilerinin değerlendirdiği bu sınavı geçen adaylar, son olarak yüz yüze yapılan İK mülakatına katılıyor. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar staja kabul ediliyor. Teknik sınavını ve sonrasındaki mülakatı geçen tüm adaylar, okul ayrımı gözetilmeksizin staja kabul ediliyor. Ancak yazılım departmanına stajyer alımları daha çok bilgisayar, elektrik-elektronik, matematik mühendisliği bölümlerinden, yazılım test departmanı içinse endüstri, mekatronik ve diğer mühendislik bölümlerinden okuyan adaylar değerlendiriliyor. Ayrıca tasarım departmanı için de görsel iletişim tasarım ve endüstriyel tasarım gibi bölümlerden stajyerler kabul ediliyor. Tüm stajyerlere çalıştıkları süre boyunca belirli bir ücret ödeyen şirket, bunun dışında öğle yemekleri için yemek ücreti ve yol parası veriyor. Staj sürecinin sonunda ise başarılı adaylar şirkette yarı zamanlı çalışma ya da okulları bittiğinde tam zamanlı çalışma imkânı elde ediyor.
“Örneğin, şu anda yazılım müdürü olarak görev yapan çalışanımız 2007’deki yaz staj programımıza katılmıştı. Stajı sırasında Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulamasının nasıl geliştirildiğini görme fırsatı yakaladı ve son sınıftayken yarı zamanlı olarak bizimle çalışmaya başladı” diyen Monitise MEA İnsan Kaynakları Müdürü Gonca Çetin 2014’te 10 stajyer aldıklarını bu sene ise daha fazla stajyer almayı planladıklarını söylüyor. 

BOYNER HOLDİNG
Zorunlu staja öncelik 
Boyner Büyük Mağazacılık, Beymen Mağazacılık, Ay Marka Mağazacılık, Altınyıldız Tekstil başta olmak üzere Boyner Holding bünyesinde yıl boyunca staj başvuruları alınıyor. Ancak departmanların kapasitesine ve ihtiyacına göre fırsat verilen stajyer sayısı değişiyor. 2014’te tüm grup bünyesinde 300’ye yakın stajyer alınırken 2015 için şu anda bir sınır belirlenmiş değil. Stajyer başvuruları kariyer portalları üzerinden, Linkedln ve benzeri kanallardan ya da direkt e-posta yolu ile başvurular aracılığı ile alınıyor. Boyner Holding’de stajyerlerin esnek çalışmalarına, kendi planlarını ders programlarına göre yapmalarına fırsat veriliyor. Özellikle Boyner ve YKM mağazalarında meslek lisesi öğrencilerine de staj fırsatı veriliyor.

 “Perakende ve mağazacılık, Y kuşağının tercih ve beklentilerine çok uygun çalışma koşulları taşıyor. Dinamik olması sebebi ile de ilgi çekici bir kariyer imkanı sunuyor” diyen İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, sektörün hızlı yükselme ve yüksek kazanç fırsatları, inisiyatif alabilme, çok yönlü çalışma, işin hızı ve hemen sonuç alabilme, networking fırsatları, sosyal ortamlar ve nispeten esnek çalışma imkanı sunduğunu aktarıyor. “Stajyer seçimlerimizde zorunlu stajlara öncelik vermeye gayret edip gelecekteki kariyerini perakende ve mağazacılıkta görenlere fırsat veriyoruz, üniversite veya bölüm sınırlamamız bulunmuyor” diyen Türkmenoğlu, Holding şirketlerinde stajyerlerin sonrasında tam zamanlı olarak devam edebileceğini söylüyor.

YILDIZ HOLDİNG
500 gence fırsat sunuyor


Yıldız Holding’de farklı kapsamlarda değerlendirilen stajyer programları bulunuyor. Meslek liselerinin zorunlu kış dönemi stajı, zorunlu/isteğe bağlı yaz dönemi üniversite stajları ve JOB (Junior orientation in business) adlı proje bazlı staj programları ile öğrencilere staj imkânı veriliyor. JOB, yaz ve lise staj programlarıyla birlikte 2014’te 500 öğrenciye staj imkanı sağlayan şirkette, 2015’te de bu sayıya yakın bir seviyede olacak. Stajyer alım sürecinde departmanlardan gelen taleplere göre bölümler belirleniyor. Ağırlıklı olarak işletme, iktisat ve mühendislik bölümlerden stajyer alımı gerçekleştiriliyor.
Yıldız Holding İnsan Kaynakları Strateji ve Sistem Geliştirme Grup Direktörü İdil Şeker’den aldığımız bilgilere göre, Yıldız Holding’in JOB staj programı tam zamanlı olarak, temmuz ve ağustos aylarında iki aylık süreci kapsıyor. Başvuruları değerlendirirken üniversite ayrımı yapılmıyor. JOB proje bazlı staj programına üniversitelerin iki, üç ve dördüncü sınıfları ile mastır öğrencileri başvuru yapabiliyor. Meslek liselerinin zorunlu kış dönemi stajı ve zorunlu/isteğe bağlı yaz dönemi üniversite stajları ise öğrencilerin uygunluklarına göre organize ediliyor. Stajyer alımı şirketin, şubat ayında sosyal medya, Kariyer.net ve LinkedIn üzerinden yayınlanan ilanlarına yapılan başvurularla gerçekleşiyor. Temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen iki aylık JOB staj programında, öğrencilere hem gerçek bir iş deneyimi yaşatıyor hem de şirketin verdiği eğitimlerden faydalanıyor.
Başvuru sürecinin Şubat ayında başladığı programda genel yetenek testi, İngilizce sınavı, vaka çalışmaları ve gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda başarılı olan gençlere staj veriliyor. Yılda ortalama 3 bin staj başvurusu alınan şirkette adayların Yıldız Holding veya grup şirketleri bünyesinde staj programına kabul edilmeleri için dil ve bilgisayar kullanımı konusunda kendilerini geliştirmelerini, eğitim süresince projelerde görev alarak takım çalışması konusunda deneyim kazanmaları tavsiye ediliyor.

PEPSİCO TÜRKİYE
Her stajyere bir koç 

PepsiCo Türkiye’nin GO isimli staj programı başvuruları aralık itibari ile açılıyor, 15 Mart tarihine kadar devam ediyor. Başvurular şirket kariyer sitesi aracılığı ile alırken aynı zamanda Linkedln ve Kariyer.net’te de ilanlar bulunuyor. GO staj programına dahil edilen üniversite üç ve dördüncü sınıf ve yüksek lisans öğrencileri, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan iki aylık süreçte düzenli bir staj programına katılıyorlar. Stajyerler ilk aşamada haziranın son haftası genel merkez fonksiyonları ile saha ve fabrika oryantasyonlarına alınıyorlar. Son bölümde ise eylülün ilk haftası proje sunumlarını gerçekleştiriyorlar. Adaylardan beklentiler ise çözüm odaklı, takım çalışmasına yatkın, hızlı ve analitik düşünebilme, girişimci ve enerjik olma yetkinliklerine sahip olmaları.
PepsiCo Türkiye Yetenek Kazanımı Müdürü Bahar Meriç’ten aldığımız bilgilere göre, GO programına katılan stajyerlere aylık ücret, yol ve yemek imkanı sunuluyor. Program sonunda departman ihtiyaçları ile paralel olarak başarılı stajyerler, dokuz aylık uzun dönemli yarı zamanlı kış staj programına davet ediliyor. Program içerisinde her stajyere bir koç ataması yapılıyor. Tüm stajyerler program sonunda proje çalışmalarını liderlik ekibine sunuyor. Stajyer ve koçlarından birbirlerini ve programı değerlendirmeleri için anket ile geribildirimler alınıyor ve gelecek dönemlerdeki yetenek ihtiyaçları için stajyerlerin performans karneleri tutuluyor. Geçen yıl 30’a yakın stajyer alımı yapan şirket, PepsiCo GO staj programını bu yıl ilk kez pilot uygulama olarak merkez ofislerinde hayata geçirdi. Gelecek yıllar için beş fabrika ve saha satış organizasyonlarında programın yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

STARPET
Koçluk ve mentorluk desteği 

Yıl içinde iki kez stajyer alımı yapan Starpet, her yıl mayıs ayında eylül-haziran döneminde görev alacak lise stajyerlerini, yine mayıs ayı itibariyle de haziran-eylül döneminde görev alabilecek üniversite stajyerlerini belirliyor. Lise stajyerleri eğitim-öğrenim yılı boyunca haftada üç gün staj yaparken, üniversite öğrencileri ise birer aylık dönemlerle kurumda staj yapma fırsatı bulabiliyor. Başvurular doğrudan [email protected], Kariyer.net, Facebook, Twitter gibi sosyal medya kanalları aracılığı ile yapılabiliyor. Stajyer adayları için üniversite ya da bölüm ayrımı yok. Stajyerlere maaş ödemesi yapılıyor. Bunun dışında sağlanan imkanlar yemek, servis ve şirket içinde bulunduğu tarihlerdeki tüm aktivite ve organizasyonlara katılım olarak özetlenebilir.
Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, stajyerlerin satış, pazarlama, insan kaynakları, mali işler, satış destek gibi çeşitli birimlerde değerlendirilen stajyerler görev aldıkları birimlerde tüm süreçlerde bizzat görev aldığını söylüyor. Hemen belirtelim, staj süresi boyunca koçluk ve mentorluk desteği de alabiliyorlar. 2014’te, toplam 10 stajyer çalıştıran şirket, bu yıl ihtiyaç dahilinde stajyer alımı yapacak. Bu nedenle rakam henüz belli değil. 

FLORENCE NİGHTİNGALE GRUP
Öncelik Bilim Üniversitesi’ne

Hastane grubu olduğu için Florance Nightingale’in öncelikli staj için değerlendirdiği kadrolar, hemşirelik, tıbbı ve idari kadrolar oluyor. Bu kapsamda sağlık yönetimi, tıbbi dokümantasyon, diyetisyenlik, laboratuvar ünitesi, anestezi, radyoloji, tıp öğrencilerine staj imkanı sağlanıyor. Florence Nightingale Grubu’nda aynı zamanda tıp bilimi ve sağlık yönetimi anlamında öğrenci yetiştiren Bilim Üniversitesi bulunuyor ve stajyer istihdamı konusunda iki kurum arasında kapsamlı bir işbirliği var. Öncelikli olarak Bilim Üniversitesi’den gelen öğrenciler zorunlu stajlarını hastanede yapmaları sağlanıyor ve stajda başarılı olan öğrencileri ihtiyaca göre kalıcı olarak hastanede işe başlıyor.
2014’te yaklaşık bin 100 öğrenciye staj imkanı sağlanan grupta, Bilim Üniversitesi’nden yönlendirilen öğrenciler dışında staj kadrosu açığı olduğunda ihtiyaca göre diğer üniversitelerden de zorunlu stajı olan adaylar kabul ediliyor. Florence Nightingale Grup İK Direktörü Berna Poyrazoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre, grupta en yoğun stajyer alınan birim hemşirelik. Hem güz hem de bahar dönemi stajyer kabul edilen grupta, zaman zaman işletme, ekonomi, uluslararası ilişkiler alanlarında öğrenimi gören öğrenciler de değerlendiriliyor ve yetiştirilebiliyor. Stajyerlere yasal çerçeveler içinde ödeme ve sigorta yapılıyor. 

TÜRK HENKEL 
Toplu vaka çalışması yapılıyor

Yıl içinde bölümlerin ihtiyacına göre alım gerçekleştirilen Henkel’de staj için belli bir tarih yok. Adayların üniversite öğrencisi olmaları ve iyi seviyede İngilizce bilmeleri gerekiyor. Ağırlıklı olarak işletme, iktisat ve kimya mühendisliği bölümlerinden alımlar yapılıyor. Tüm başvuruları Kariyer.net portalından ve web sitesinden alan Henkel, adaylarla önce telefon mülaakatı yapıyor. Telefon mülakatında adayların hem İngilizce yeterlilikleri değerlendiriliyor hem de staja kaç gün devam edecekleri netleştiriliyor. Bu sürecin ardından uygun olarak değerlendirilen adaylarla toplu bir vaka çalışması yapılıyor. Vaka çalışmasında belirli yetkinlikler ölçülüyor. Eğer vaka çalışmasında ilgili adayın staja başlayabilmesi için yeterli bilgi edinilmiş ise direkt olarak staj alım kararı veriliyor. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuluyorsa vaka çalışmasından sonra birebir bir mülakat organize ediliyor. Staj teklifi ile süreç tamamlanıyor.
Özellikle teknik üniversitelerden yoğun işe alım gerçekleştiren Henkel, staj yapan öğrencilere servis imkanı, öğle yemeği ve asgari ücret sağlıyor, yanı sıra sigortalarını yapıyor. “İşe alımlarımızın önemli bir bölümünü stajyerlerimizden yapıyoruz” diyen Türk Henkel İnsan Kaynakları Yöneticisi Ralph Branderhorst, her yıl en az beş stajyerin işe alındığını söylüyor. Stajyerlerin Henkel’de haftada en az üç gün devam etmeleri gerekiyor. 2014’te 66 stajyer çalıştıran şirket, 2015 için de iş birimlerinin ihtiyaçlarına göre işe alım gerçekleştireceğini söylüyor.

TOYOTA TÜRKİYE
Hedef 15 gence staj imkanı


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.’de yaz ve kış dönemi olarak iki dönemlik staj programı bulunuyor. Üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen Yaz Staj Programı’nda kontenjanlar ilgili departmanın ihtiyacına göre şekilleniyor. Meslek ve ticaret lisesi son sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen Kış Staj Programı ise, okul yönetimi ve şirket işbirliği ile yürütülüyor. Yaz dönemi Staj Programı için başvurular nisan ayında www.toyota.com.tr sitesindeki İnsan Kaynakları alanından yapılıyor. Mayıs ayında adaylara yetkinlik bazlı mülakat ve çeşitli kişilik envanterleri uygulandıktan sonra stajı onaylanan öğrenciler belirlenen dönemlerde stajlarına başlıyor. Kış dönemi Staj Programı için ise lise öğrencileri okul yönetimi tarafından şirkete yönlendiriliyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. İK Müdürü Seda Koytak’tan aldığımız bilgilere göre, Toyota’da genellikle kış dönemi için muhasebe ve servis departmanları lise stajyerleri, yaz dönemi için ise üniversitelerin endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, işletme, iktisat gibi bölümlerinden stajyer alımları yapılıyor. Kış dönemi stajyerleri haftada üç gün toplamda 24 saat, yaz dönemi stajyerleri haftanın beş günü toplamda 40 saat çalışıyorlar. 2014’te toplam 15 stajyer istihdam edilen şirkette 2015’te de 15 stajyerin çalıştırılacağı tahmin ediliyor.

ETİYA
Her öğrenciye dizüstü bilgisayar

Yaz dönemlerinde stajyer alan Etiya, stajyer başvurularını yıl boyunca kabul ediyor. Her yıl nisan-mayıs aylarında stajyer ihtiyacını tespit eden şirket, haziran-ekim arasındaki sürede stajyerleri bünyesine katıyor. Adaylar, başvurularını [email protected] mail adresine gönderiyor ya da ilgili ilanı Kariyer.net sitesinden takip edebiliyor. Genelde staj için üniversite üç ve dördüncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor. Daha çok bilgisayar, yazılım, matematik gibi mühendislik bölümlerinden ve matematik, istatistik benzeri bölümlerden stajyer öğrenciler alınıyor. Etiya’da staj yapan her öğrenci SGK’lı olarak çalışıyor, öğle yemekleri için de yemek kartı alıyor. Ayrıca her öğrenciye çalıştığı süre için bir dizüstü bilgisayar  veriliyor. Staj süresi boyunca öğrencilere bir “Stajyer Rehberi” atanıyor ve bu rehber öğrencilerle ilgili değerlendirmeler yapıyor. Etiya’da stajyer de tercih ederse staj programı uzatılabiliyor.
2014’te 57 stajyer öğrenci istihdam eden Etiya, 2015 için stajyer ihtiyaçlarını halen belirleme aşamasında. “Etiya’da staj yapacak öğrenciler uluslararası standartlarda projeler sunan, Türkiye’nin en büyük ölçekli yazılım firmalarından birinde tecrübe edinmiş olacak” diyen Etiya İK Direktörü Yaprak Yazgan Tellici öğrencilerin bulundukları süreci verimli geçirmeleri halinde, proje yaşam döngüsü, agile süreçleri, telekom domaini ve CRM hakkında genel bilgi sahibi olabileceğini ifade ediyor.

MCDONALD’S
Öncelik zorunlu staja 

McDonald’s stajyer alımı lise stajyerleri için okul dönemi başlangıcı, üniversite öğrencileri için kış dönemi ve yaz dönemi olmak üzere yaklaşık üç kez gerçekleştiriliyor. McDonald’s bünyesinde s stajyer olarak çalışmak için zorunlu staj ve mesleki lise staj şartlarından birisi gerekiyor. McDonald’s staj yapmak isteyen gençler, yaz dönemi öncesinde www.anadolukariyerim.com ve www.mcdonalds.com.tr adresleri üzerinden staj başvurularını gerçekleştirebilir. Ancak şunu da belirtelim, şirket sadece zorunlu staj taleplerine cevap verebiliyor. Pazarlama, finans, insan kaynakları, kurumsal iletişim, kalite güvence, satın alma, hukuk, pazar geliştirme bölümleri için stajyer alan şirket, stajyerlere, tam zamanlı çalışma olanakları olduğu gibi, kış döneminde ders saatlerine uygun olarak haftada 2-3 gün gelebilecekleri esnek çalışma programları da sunuyor. McDonald’s İnsan Kaynakları Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak’tan aldığımız bilgilere göre, 2014’te dokuz stajyer istihdam eden şirket bu yıl da 10 stajyer çalıştırmayı hedefliyor.

YAPI KREDİ 
Bankacılıkta kariyer hedefleyenlere 

Yapı Kredi Bankası’nda stajyer başvuruları www.kariyerim.yapikredi.com.tr ve kariyer.net aracılığıyla nisan-mayıs aylarında alınıyor. Yaz dönemi stajları genellikle 1-2 ay, uzun dönemli stajlar ise altı ay sürüyor. İktisadi idari bilimler, endüstri ve matematik mühendisliği gibi genel anlamda bankacılığa uygun olan bölümlerde okuyan öğrenciler staj programlarına dahil ediliyor. Ayrıca genç yeteneklerin keşfi ve istihdamı konusunda da Heroes Club programı bulunan Yapı Kredi, gençlere bu program aracılığıyla sosyal medya üzerinden ulaşıyor. Bu programla üniversite üçüncü sınıf öğrencileri başvuruların www.kariyerim.yapikredi.com.tr  ve Facebook İnsan Kaynakları sayfalarından yapıp Yapı Kredi Ailesi’ne katılma fırsatı yakalıyor.

Yaz dönemi stajlarında öğrenciler haftada 40 saat çalışırken altı ay süren uzun dönemli stajlarda ise öğrencilerin ders programlarına bağlı olarak haftada iki buçuk günden az olmamak kaydı ile çalışmaları bekleniyor. 2014’te toplam 586 öğrenciye staj imkanı sağlanan bankada 2015’te de belirlenen kontenjanlar dahilinde stajyer alımı yapacak.
“Bir öğrencinin yapmak istediği mesleği tanıması ve kariyer hedeflerini belirlemesi açısından staj sürecinin önemli olduğunu düşünüyoruz” diyen Yapı Kredi İşe Alım ve İK Geliştirme Direktörü Demet Kurtoğlu Gençalp, kariyerinde bankacılığı hedefleyen bunun yanında ülke ekonomisi ve dünya piyasalarını yakından takip eden öğrencilere staj alım sürecinde öncelik verdiklerini aktarıyor. Tercih bu noktada öncelikle zorunlu stajlarda oluyor.

SAHİBİNDEN.COM 
20 kişilik kontenjanı var

Lisans düzeyinde stajyer alımı yapan Sahibinden.com, iyi işler üreten, işini tutkuyla yapan ve eğlenceyi çalışma ortamına taşıyabilecek, farklı ve yaratıcı fikirleri olan ve takım çalışmasına uygun adaylar istiyor. 1-31 Mart tarihleri arasında www.sahibinden.com üzerinde staj başvuruları alan şirket, öncelikle üniversitelerin mühendislik bölümleri ile yazılım ve teknoloji profesyoneli olmak isteyen yeteneklerine kucak açıyor. Pazarlama, iş ve servis geliştirme, insan kaynakları gibi alanlarda ise işletme, iktisat, endüstri mühendisliği öğrencileri tercih ediliyor. Şirket, şehir dışından gelerek stajyerler için dayalı döşeli bir dairede konaklama olanağı sunuyor. Başarılı bir performans gösteren stajyerler şirkette mühendislik, iş geliştirme, pazarlama, kurumsal satış ve iş destek departmanlarında kalıcı iş olanağı yakalayabilir.

Sahibinden.com İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Pamuk’tan aldığımız bilgilere göre, şirkette, yaz ve kış döneminde çalışma saatleri değişebiliyor. Temmuz-ekim ayları arasını kapsayan yaz döneminde genellikle beş gün boyunca staja devam edilmesi beklenirken, ekim-ocak arasını kapsayan kış döneminde ise stajyerler ders programlarına göre organize ediyorlar; bu nedenle iki veya üç gün olacak şekilde çalışıyorlar. Şirket, yılda bir kez mart ayında başvuru sürecini başlatıp nisan ayında hem yaz hem kış dönemi stajyerlerini seçiyor. 2014’te beş stajyer alan şirket, bu sene 20 stajyer almayı planlıyor.

SHELL 
Yılda iki kez stajyer alıyor

Yaz döneminde dört hafta süreyle zorunlu stajı olan üniversite öğrencilerine staj imkanı sunulan Shell’de daha çok üniversite üçüncü sınıfı bitirmiş olan öğrenciler tercih ediliyor. Ayrıca, tüm eğitim yılı boyunca meslek lisesi öğrencilerine zorunlu staj çerçevesinde staj imkanı sunuluyor. Bu kapsamda yılda iki kez stajyer alınıyor. Yaz dönemi için zorunlu stajı olan üniversite öğrencileri Kariyer.net sitesinde yılın ilk çeyreğinde açılan ilana başvuruda bulunabiliyor. Meslek Lisesi öğrencileri ise yine aynı site üzerinde yaz döneminde açık olan ilana başvurabilirler. Zorunlu olarak staj yapması gereken öğrencileri öncelikle tercih eden şirket, yaz döneminde stajyerlerin haftada 40 saat çalışmasını bekliyor. 2014’te 50 stajyer alınan Shell’de stajyer istihdamı için 2015 için henüz sayı kesinleşmiş değil.

PEGASUS HAVA YOLLARI
Not ortalaması önemli

Yıl içinde yaz ve kış dönemi olmak üzere iki defa staj alımı gerçekleştiren Pegasus’ta staj başvuru süreci tüm yıl boyunca devam ediyor. Şirket geçen yıl toplamda 208 stajyer istihdam etti ve bu yıl da benzer oranda stajyer alımı yapacağı tahmin ediliyor. Sivil havacılık mevzuatları gereği belirlenen kontenjanlar dâhilinde şirkette en yoğun stajyer istihdamının yapıldığı birimler, Kabin Hizmetleri Müdürlüğü, Yer İşletme Müdürlüğü ve Hat Bakım Müdürlüğü oluyor. Şirkette, her yıl Mart ayında adayların başvuruları değerlendiriliyor. Yaz dönemi içerisinde genel müdürlükte görevlendirilmek üzere üniversitelerin çeşitli mühendislik dalları, idari ve siyasi bilimler fakültelerinden staj yapmak üzere başvurmuş adaylar değerlendiriliyor. Stajyerlerin programları en fazla 40 iş gününü kapsıyor. Kış dönemi süresince ise zorunlu staj yapacak olan ticaret ve endüstri meslek lisesi öğrencilerine dokuz ay boyunca şirket bünyesinde mesleki staj eğitimi imkânı tanınıyor.
Pegasus Hava Yolları İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Egeli’den aldığımız bilgilere göre, stajyer adaylarından önce transkriptleri isteniyor, özellikle tercih edilen bölümler, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, kabin hizmetleri, uçak gövde-motor, uçak elektrik-elektronik, turizm ve otel işletmeciliği oluyor. Bu bölümlerin yanı sıra genel müdürlük bünyesinde yer alan birimleri için de ağırlıklı olarak üniversitelerin çeşitli mühendislik dalları, idari ve siyasi bilimler fakültelerinden stajyer istihdamı sağlanıyor. Yaz dönemi stajyerleri hafta içi haftada toplam 40, kış dönemi lise stajyerleri ise haftanın üç günü devam ettikleri için toplam 24 saat çalışıyorlar.

BEĞENDİK MARKETLER
Bu yıl 40 stajyer alacak

Beğendik bünyesinde stajyer alımları hem Ankara Kocatepe’de bulunan genel müdürlükte hem de mağazaların yiyecek-içecek bölümlerine mesleki beceri kazandırmak amacıyla yapılıyor. Stajyer başvuruları okulların yeni eğitim-öğretim dönemlerine başlamasından bir ay önce, yaz stajlarında ise okulların kapandıktan sonra kabul ediliyor.
Beğendik’te staj yapmak isteyen gençler Ankara, Kayseri ve Bursa illerinde staj yapmak istiyorsa bu illerde yer alan İnsan Kaynakları Departmanı’na, diğer iller içinse staj yapmak istedikleri mağazanın yönetimine başvurmaları gerekiyor. Beğendik Marketler Zinciri İnsan Kaynakları Müdürü Murat Konca’dan aldığımız bilgilere göre, zorunlu staj yapma yükümlülüğü bulunan öğrencilere öncelik verilirken perakende sektöründe ilerlemek isteyenlere firmanın kapıları açık. Şirkette staj yapan lise öğrencileri haftada üç gün, üniversite öğrencileri ise okullarının belirlediği gün ve saatlerde staj yapıyorlar. 2015’te 40 stajyer almayı hedefleyen şirket, 2014’te 30 stajyer almıştı. 2015 için planlanan bin kişilik işe alımın yüzde 10’u yani ortalama 100 kişi yeni mezunlar arasından seçilecek.

TURKCELL GRUP
Bu yıl da 250 kişi a
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde