İşte Yılmaz Büyükerşen'e saldıran kafe sahibi! İşletmeleri kapanıyor

İşte Yılmaz Büyükerşen'e saldıran kafe sahibi! İşletmeleri kapanıyor

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e saldırıda bulunan kafe sahibinin işletmelerinin ikisi kapandı. Büyükerşen’e yumruk atan ve silah çeken kişinin Banlı’nın yeğeni Yunus M. olduğu belirtildi.

İşte Yılmaz Büyükerşen'e saldıran kafe sahibi! İşletmeleri kapanıyor
16px
24px
31.07.2017 14:36
ABONE OLgoogle

Eskişehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, geçen Cumartesi günü Yenibağlar Mahallesi Haller Gençlik Merkezinin karşısındaki Hat Boyunda dolaşırken, kafelerin yola koydukları masa ve sandalyelerin yayaların geçişini engellediği gerekçesiyle kaldırılmasını isteyince tartışma çıktı.

Bu sırada eski bir sabıkalı olduğu belirtilen emekli polis ve işletme sahibi Mahfuz Banlı ile adamları, korumasız olan Yılmaz Büyükerşene önce yumrukla saldırdı, ardından silah çekti. Vatandaşlar müdahale edince saldırganlar kaçtı.

Olaydan sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden emekli polis memuru sabıkalı Mahfuz Banlı ve 3 adamı bir kurusıkı tabanca ile yakalandı. Dün Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi saldırıya tepki gösterdi. Vatandaşlara bu tür insanlara pabuç bırakmayacağını belirten Büyükerşen, kendisine saldırıda bulunan işletme sahibinin ruhsatlarının iptal edildiğini ve eşyalarını toplamaya başladığını açıkladı.

BÜFELERDEN 2’Sİ KAPANDI

YHT (Yüksek Hızlı Tren) çalışmalarında, şehir merkezinden geçen ve kenti ikiye bölen tren yolu yeraltına alındı. Eski tren yolu ise TCDD tarafından restore edilerek park haline getirildi. Yine TCDD tarafından parka 5 büfe yapıldı ve ihale ile büfelerin işletmesi 19 yıllığına Mahfuz Banlı’ya verildi.

Büfelerin işletmesini yapan ve Büyükerşen’in park içerisinde masalarla yaya yolunu çok kapattıkları gerekçesiyle tartıştığı Mahfuz Banlı’ya ait işletmelerin 2’si kapandı. Yaklaşık 700 metre uzunluktaki park içerisinde yer alan 5 büfeden 3’ü ise halen hizmet veriyor.

MASA SAYISI 60’TAN 10’A İNDİ

Büyükerşen’e saldırı olayından önce her birinde 50- 60’ı bulan masa sayısı da, açık olan büfelerde 8- 10'a indirildi. Masa sayısı azaltılan büfe görünümlü kafelerdeki masalar da yayaların yürüyüş yolunu engellemeyecek şekilde kenara çekildi.

Özellikle bebek arabası ve engelli vatandaşların yürümekte zorluk çektiği parktaki yolu kapatan fazla masaların kaldırılmasını vatandaşlar da olumlu karşıladı. Banlı’nın avukatı aracılığıyla ruhsatının iptali ile ilgili Eskişehir 2’nci İdare Mahkemesi’ne itiraz ettiği belirtildi.

SİLAH ÇEKEN YEĞENİYMİŞ

Başkan Büyükerşen’e saldırı sonrasında polis tarafından gözaltına alınan işletme sahibi Mahfuz Banlı ve 3 adamının sorgulamaları sürüyor. Büyükerşen’e yumruk atan ve silah çeken kişinin Banlı’nın yeğeni Yunus M. olduğu belirtildi. Gözaltında olan diğer şüphelilerin kimlikleri ise açıklanmadı. Mahfuz Banlı, yeğeni Yunus M.ve 2 şüphelinin yarın adliyeye sevk edileceği kaydedildi.

30 BİN TL'YE KİRALA, 60 BİNE DEVRET

Devlet Demir Yolları tarafından hızlı trenin yer altına alınmasının ardından ortaya çıkan alan üzerine cafeler açılmıştı. Büyükşehir Belediyesi ile Hat Boyu üzerindeki işletmeler arasında ise işgal tartışmaları yaşanıyordu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in işletme sahibi Mahfuz Banlı ve adamları tarafından saldırıya uğraması üzerine Tepebaşı Belediyesi  ruhsatları iptal etti. İşletme sahipleri dün sabah saatlerinden itibaren masa ve sandalyeleri kaldırdı.

 'HAPİSTEN NASIL ÇIKTI'

Büyükerşen, "Bizim şimdi bu olaydan çıkarttığımız ders; bu doğan ranttan kanunsuz bir şekilde yararlanmak isteyenler var. Yani pay almak istiyorlar o rantlardan. Kanunsuz bir şekilde. Bu olayda aslında temelinde böyle bir arzu ile şehirlerde baş gösteren rant çeteleşmesi, rant için mafya bozuntuluğunun bir örneğidir" diye konuştu. Saldıran kişilerin küçük mafya, çete olduğunu ifade eden Büyükerşen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçük mafyalar, küçük çeteler oluşur. Gazetelerde kimler olduğunu, neler yaptıklarını gördünüz. Benim dikkatimi çeken bir şey oldu. Bu kişiler tayfası, Ankara Ağır Ceza Mahkemesinden ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edilmişler. Öğreneceğimiz sadece bu değil, bunlar tombala işlerinden tutun her türlü işi yapmalarına rağmen biliniyorlar.

’30’A KİRALAYIP, 60’A BAŞKASINA KİRAYA VERMİŞLER’

Yerin altına alınan ve yürüyüş yolu olarak düzenlenen tren yolu hattınınÿÿtemizliği, bakımı işindeÿ gelir kaynağı yaratmak amacıyla 100 metre mesafelerde 20 metrekarelik 5 büfe yapıldığını kaydeden Büyükerşen şunları anlattı:

"O büfeler kiraya verildi. Kiraya verilince dünkü saldırının muhatabı olan, daha doğrusu beni muhatap alanlar ve etrafı ayda 30 bin liraya DDYdan kiralıyor, Eskişehirde ikinci bir alt kiracıya 60 bin liraya yakın bir paraya kiraya veriyor. Görüyorsunuz aradan rant nasıl çıkartılıyor. Bu çok açık ve çıplak. Büfede sakız, su, gazoz, bisküvi satılır. DDYnın isteği doğrultusunda biz de numarataj verdik. Tepebaşı Belediyemiz de ruhsat verdi, büfe ruhsatı verdi. Ama bölgeye kilometrelerce uzunlukta yüzlerce masa koyarak, hatta görmeyenler için yapılan yola bile masa ve sandalyelerini koydular. Bugün gelirken gördüm, çadırlarını söküyorlardı. Apar, topar masa ve sandalyelerini toplamışlardı. Kanunsuzluklarının ya farkındalar, ya da yaptırtıyorlar. Elbirliği ile kanunlardaki boşluğu kapatmamız lazım. O bölgeyi DDY ’kendi mülküm’ diyerek kendisi yaptı. Oysa biz orasının yol, bulvar olmasını istemiştik. Şehrin 30 yıllık trafik sorunun çözmüş olacaktık, yapmadılar. Bu güvenli şehrin huzurunu bozmayacak kimselere ihale çıkartmamı veya birlikte çıkartmamızı teklif etmesi gerekli. İşte bütün bunlar kanunlardaki boşluklardan doğuyor. Buradan bir kere daha söylüyorum ki şehirlerde malı mülkü olan Ankaradaki bakanlıklar ve onların bağlı bulundukları müdürlüklerin sahip olduğu taşınmazın, o şehirlerde nasıl kullanacağını mutlaka o şehrin yerel yöneticileri ile birlikte karar vermesi lazım, halkı ile birlikte karar vermesi lazım."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde