İşte Kürt petrolünü alan işadamı

İşte Kürt petrolünü alan işadamı

ABD'de tartışma yaratan ve Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi tarafından satışı yasaklanan Kuzey Irak petrolünün alıcısı kim çıktı

İşte Kürt petrolünü alan işadamı
16px
24px
31.07.2014 13:02
ABONE OLgoogle
ABD'de tartışma yaratan ve Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi tarafından satışı yasaklanan Kuzey Irak petrolünün alıcısı Ukraynalı milyarder Leonard Blavatnik çıkdı. Öte yandan Kuzey Irak’tan Ceyhan’a pompalanan ham petrolün pazar bulamaması sonucu Ceyhan’daki depoların tamamen dolması nedeniyle bölgeden petrol akışının durdurulduğu bildirildi.

Irak Kürt Belgesel Yönetimi'nin Türkiye'ye gönderdiği ve Ceyhan'dan dünyaya açılan petrolleri taşıyan iki tanker ABD'ye yola çıkmıştı.

ABD'de Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi petrol satışının gerçekleştirilmesine yasak getirirken Kuzey Irak petrolünü alan işadamının kimliği de merak ediliyordu.

ABD Enerji Enformasyon Dairesi bu petrollerin LyondellBasell isimli kimya şirketinin satın aldığını duyurdu. Şirketin sahibi ise ünlü Ukraynalı milyarder Leonard Blavatnik. Blavatnik Forbes dünya en zenginler sıralamasında 33. sırada bulunuyor.

ABD Enerji Enformasyon Dairesi verileri Blavatnik'in 266 bin ve 267 bin varillik petrol taşıyan iki tankerdeki petrollerin alımını  gerçekleştirdiğini gösterdi. Reuters'in haberine göre yapılan analizlerde Kuzey Irak ve Irak petrolleri arasındaki sülfür farkı şirketin Kuzey Irak'tan petrol aldığını doğruladı.

DEPOLAR DOLDU SEVKİYAT DURDU

Kuzey Irak’tan Ceyhan’a pompalanan ham petrolün pazar bulamaması sonucu Ceyhan’daki depoların tamamen dolması nedeniyle bölgeden petrol akışının durdurulduğu bildirildi. El Arabiya’nın haberine göre bir Kuzey Irak yetkilisi, “Petrol akışı durduruldu. Yaklaşık bir haftadır sevkiyat yapılmıyor. Tanklar ağzına kadar dolu. Depolarda yaklaşık 2.7 milyon ton ham petrol birikti” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde