İşte Fon'a devredilmesi an meselesi olan şirketler...

İşte Fon'a devredilmesi an meselesi olan şirketler...

Ziraat Bankası, Halkbank, THY, TPAO, BOTAŞ ve ÇAYKUR’un devredildiği Varlık Fonu’na TRT’den TMO’ya, TOKİ’den TKİ’ye kadar çok sayıda kamu kurumunun da dahil edilmesi bekleniyor

İşte Fon'a devredilmesi an meselesi olan şirketler...
16px
24px
08.02.2017 04:16
ABONE OLgoogle

Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) yeni şirketlerin dahil edileceği ortaya çıktı. Hükümet, 26 Ağustos 2016 tarihinde yasalaştırdığı Varlık Fonu Kanunu ile sadece özelleştirme kapsamına alınan şirketlerle, özelleştirme fonu ve bazı kamu kurumlarının gelir ve nakit fazlasından oluşan bir fon kurmayı hedeflemişti.

Ancak 23 Ocak 2017 tarihinde OHAL kapsamında çıkarılan 684 sayılı KHK ile Varlık Fonu'nun kapsamı genişledi.

Bakanlar Kurulu'na, kamunun elindeki iktisadi devlet teşekkülleri içerisinden dilediğini fona devretme yetkisi verildi.

Ziraat Bankası, PTT, BİST, BOTAŞ, Çaykur, Eti Maden ve Türksat Varlık Fonu'na devredildi

BANKALAR KHK İLE GELDİ

Bu yetkiyle Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO (TPAO), ÇAYKUR, PTT, Türk Hava Yolları (THY) ve Halkbank gibi Türkiye'nin önde gelen kurumları TVF'ye devredildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün TVF'nin detayları hakkında açıklamalar yaparken fonun genişleyebileceği sinyalini verdi.

Bakanlar Kurulu tarafından fona devredilebilecek kurumlar arasında TRT'den TMO'ya, TOKİ'den enerji şirketlerine kadar çok sayıda kamu kurumu bulunuyor.

Hükümet KHK çıkarmak yerine Meclis'in yasalaştırdığı düzenlemeyle Varlık Fonu'nu işletmiş olsaydı başta kamu bankaları olmak üzere TPAO ve BOTAŞ gibi kurumları fona alamayacaktı. KHK ile birlikte hem kamu bankaları ve değerli iktisadi devlet teşekküllerinin fona devrinin yolu açıldı hem de Savunma Sanayii Fonu'ndaki 3 milyar liranın referandum sonrasına kadar fona aktarılmasının önündeki engeller kalkmış oldu.

KHK ile genişletilen fonun yeni potansiyel listesinin içerisinde çok kritik kamu kurumları bulunuyor. Bunlar arasında çok sayıda ticari konut projesi yapan TOKİ, TCDD, havaalanlarının işletmesini yapan DHMİ, enerji şirketleri, belediyelerin işlettiği otobüs ve deniz yolu işletmeleri, hatta büyük reklam gelirleri elde eden TRT gibi kurumlar bulunuyor. Bakanlar Kurulu, uzun listenin içerisinden geliri yüksek olan ya da ileride potansiyel geliri olabilecek kurumları seçip dilediğini fona devredebilecek.



TİYATROSU BİLE OLABİLİR

Fona devredilebilecek kurumlar listesinde tamamen ticari amaçla işletilen kurumların yanı sıra teknoloji geliştirmeye yönelik, hatta kültür sanat faaliyeti yürüten kurumlar da bulunuyor. Örneğin Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlükleri fona alınabilecek kamu tüzel kişiliği listesinde yer alıyor. Bakanlar Kurulu, eğer isterse aynı zamanda gelir elde eden bu kurumları da Varlık Fonu'na alabilecek.

FONA AL, KİT'TEN ÇIKAR TAKTİĞİ

KHK ile fon kapsamına alınmalarının önü açılan iktisadi devlet teşekkülleri Sayıştay tarafından denetleniyor ve TBMM KİT Komisyonu'nda hesapları en detayına kadar inceleniyor.

Dolayısıyla örneğin kamu bankalarının verdiği ve geri dönmeyen batık krediler hem Sayıştay'ın raporlarına giriyor hem de kamuoyunun TBMM yoluyla batıktan haberdar olması sağlanıyor. Hükümet, çıkardığı KHK ile bu kurumları fona alarak kârı olanların gelirinden yararlanırken kârı olmayanları da denetim dışına çıkarmış olacak.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde